kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Ala piecze i gotujeotartej z pomarańczy 60 ml soku z pomarańczy sok z połowy cytryny. Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolita masę. Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce , lub godzinę w zamrażarce) Po tym czasie wałkować ciasto na ok pół cm grubości wykrawać ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 175s
Malinowa Kawiarenkamiski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką
W kuchni Karmel-itkiwodą, gdy zacznie się gotować położyć na niego blaszaną miskę, włożyć batony i czekać aż się rozpuszczą. Dodać do masy marsowej pozostałe składniki. Całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ciasto do foremek (u mnie silikonowe, w przypadku blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówsól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy muffiny. Na koniec posypujemy wiórkami. SMACZNEGO!:) Przepis na muffiny wg Nigelli
Czerwona PorzeczkaPoza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe. A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość. Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała. Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru(...)wymieszać. Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg
Sto kolorów kuchnicukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy. MASA SEROWA: Zmielony(...)ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem, śmietaną kwaśną oraz proszkiem do pieczenia – możemy to zrobić mikserem. Dodajemy ubitą pianę z białej i mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na blachę, wylewamy masę serową, przykrywamy drugą , rozwałkowaną połową ciasta. Pieczemy ok. 50-55 minut / 180C. Całkowicie studzimy. Smacznego
Ostra na SłodkoRoztrzep jajka z mlekiem, dodaj 2 szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku. Wlej masę serową. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące prosto z piekarnika
Eat me! Fit me!składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko zmieszała się z masą makową (ja porobiłam zdecydowanie za mało "zakrętasów";p) formę owijamy z zewnątrz szczelnie folią aluminiową wkładamy formę z sernikiem do większej blachy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMakowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka masa makowa : - u mnie gotowa z puszki beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: - 100g margaryny roślinnej(...)grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 12 minut , do lekkiego zarumienienia Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową. Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych
Kuchnia co dniaszklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Tortownicę(...)Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę jagodową na masę serowo-waniliową. Wyrównać wierzch ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec 40-50 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Po upieczeniu
CookYourselfPrzepis na pyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować. Składniki: Murzynek: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masę jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego opakowanie budyniu śmietankowego łyżka mąki(...)jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy do połączenia się składników. Na blaszkę (moja ma wymiary ok 22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta murzynkowego, na nie masę jogurtową i drugą połowę ciasta. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w 180 C około godzinę do suchego patyczka
e-PrzepisyKulinarnelodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo(...)drugą pozostaw w wersji "białej". Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj gwiazdki. Ułóż je na wierzchu ciasta
SMYKWKUCHNImigdałowa: 6 białek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić(...)Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewylodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo(...)drugą pozostaw w wersji "białej". Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj gwiazdki. Ułóż je na wierzchu ciasta
SMYKWKUCHNI