ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:388/3191)

OPONKI SEROWE 157

mąkę, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra) i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny

Moje Słodkie Piekiełko
Bułeczki pszenne 99

małe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania W misce mieszam mąkę z drożdżami. Dodaję mleko, wodę, miód, sól i jajko. Wyrabiam dokładne ciasto na jednolitą masę. Wlewam rozpuszczone masło i ponownie wyrabiam ciasto przez kilka minut. Nie powinno kleić się do rąk, natomiast musi mieć jednolitą konsystencję. Jeśli sądzimy, że ciasto się zbyt mocno

Mango Papaja
Herbaciana Babka 161

oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej wysmarowana i obsypaną bułką tarą formę bo babek (mała). Wstawiamy do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w temperaturze 180*C A oto moje wyniki :) babka

W Moim Magicznym Domu
Ciasto noworoczne - Vasilopita 136

Wykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat i wyrobić ciasto na gładką masę. Wysmarować dwie wąskie foremki tłuszczem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu, ciasto ostudzić, pokroić na kromki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka piwne 192

ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faworki ( chrust ) na karnawał. 205

wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem.  Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko,starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym nożem

Przepisy i porady kulinarne
Tarta ze szpinakiem i kurczkiem 159

jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia

Cukier&Puder
Chleb. Domowy 190

przesiać (to, co zostanie na sitku z mąki graham wsypać do miski), wymieszać z solą. Wlać rozczyn i resztę mleka, zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto snickers 220

snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru 8 łyżek(...)biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa krówkowa (kajmak) jest za gęsta, żeby posmarować nią ciasto można podgrzać ją nieco, żeby zrobiła się bardziej płynna. Smarujemy cały wierzch ciasta. Posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Gotowe ciasto

Ciastkozercy
Sernik kawowy z kokosową pianką 450

kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy(...)tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję. Sernik należy schłodzić

Smakołyki Bereniki
Pełnoziarniste muffiny 155

troszkę oliwy; - następnie nakładamy ciasto do papilotek: dno papilotki zakrywamy ciastem, następnie do środka dodajemy posiekane wcześniej orzechy brazylijskie oraz kosteczkę jabłuszka i ponownie na to nakładamy masę - papilotki należy napełnić ciastem do ok.3/4 ich wysokości; - wypełnione masą papilotki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 180 stopni - pieczemy ok. 25 minut, aż się zarumienią - dla pewności pod koniec

MintTaste
Maślane bułeczki z masą kajmakową 171

poprawi. Pewnie nie będę osamotniona w stwierdzeniu, że dobre ciacho potrafi zdziałać cuda? Do tego kubek kakao lub mleka i od razu buzia uśmiecha się do świata :) Drożdżowe ciasto maślane i masa krówkowa to pyszne połączenie. Bułeczki nadziane słodką krówką są proste do zrobienia. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości, bo drożdżowe ciasto nie lubi popędzania. Musi wyrosnąć w swoim tempie, czasami(...)przez kilka minut. Powinno swobodnie odchodzić od rąk i naczynia. Odstawić przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając dłonią. Odrywać kawałki wielkości jajka, spłaszczać do uzyskania niezbyt grubego placuszka. Na wierzch nakładać po łyżce masy krówkowej i zlepiać formując kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie od góry.  (Można układać ciasno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym 681

Ciasto czekoladowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny deser, który urzeka swoim smakiem. Masa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z czekoladowym, wilgotnym ciastem , tworząc niezwykle połączenie smaków - ciasto idealne na każdą okazję. Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody(...)przemian z wodą i olejem starając się mieszać jak najdelikatniej, aby masa nie utraciła puszystości. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C. Pieczemy ok. 25 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Studzimy. Krem adwokatowy: Do miski odlewamy ok. pół szklanki

Słodka Strona
PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem – NAJLEPSZE! 209

mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła. Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień(...)sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami. Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 157

stopniach.  W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z  sypkim budyniem. Gotową masę studzimy.  Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka(...)Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.  Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć. Na ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie