Masa kajmakowa jest wykorzystywana w wielu ciastach i ciasteczkach. Sklepowe masy kajmakowe są dużym ułatwieniem gdy nie mamy czas ani ochoty na zrobienie domowej wersji tego pysznego smakołyku. Ja jednaka zachęcam, gdyż domowa masa kajmakowa jest 100% lepsza niż sklepowa. Domowa masa kajmakowa ma niezwykły mleczny smak i zapach. Sama produkcja powoduje, niż mi od razu cieknie ślinka na myśl
Ciasta z tradycjamiwiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :) Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru(...)brzoskwinie ( można je pokroić w mniejsze kawałki). Na brzoskwinie wykładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do lodówki, by całkowicie stężała. Gdy galaretka będzie sztywna rozsmarowujemy na niej masę chałwową, a wierzch ciasta posypujemy kakao
Cynamonowe szczęściedodaj śliwki, kakao oraz rozpuszczony miód. Całość zmiksuj dokładnie. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi. Wyłóż na nią masę i roprowadź ją po całej powierzchni blachy. Spód ciasta wstaw do lodówki na ok. 2 h. MASA SEROWA: Tofu przełóż na papierowy ręcznik i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Im ,,suchsze” tofu(...)lepiej. Następnie przełóż go do misy malaksera, dodaj kakao banana pokrojonego na mniejsze kawałki, sól, roztopioną gorzką czekoladę, rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę wyłóż na spód ciasta. Wyrównaj wierzch. Tofurnik wstaw do lodówki na ok. 3h. Jeśli chcesz możesz go ozdobić rozpuszczoną czekoladą lub w inny, dowolny sposób. Smacznego Artykuł Tofurnik czekoladowy pochodzi
365 dni dookoła kuchniCiasto drożdżowe zawsze było dla mnie wielkim wyzwaniem, kiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA(...)krupczatka+tortowa) WYKONANIE: mąkę przesiać, drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć), jajko utrzeć na pulchną masę, margarynę rozpuścić, wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki, rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka), włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni
Kuchnia Beatysmarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.Smacznego
Ostra na SłodkoSernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest. SKŁADNIKI NA CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia. Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolitradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi(...)mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto
Kuchnia MagdaLenyPrzepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących w łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie(...)płaty) - w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Na stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe dwa trójkąty równoramienne (jak największe). Pierwszy płat położyć na blaszce (wraz z papierem do pieczenia). Posmarować masą makową (na dole
Mania Wypiekaniałyżki cukru pudru Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów) 100 g masła 2 łyżki miodu Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę. Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie(...)masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta. W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła
kuron.com.pltego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki mogą stawić świetny prezent dla bliskich osób - wystarczy umieścić je w celofanie, zawiązać wstążką i prezent gotowy(...)ostudzoną masę z rondelka. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby mogło odpocząć. Po tym czasie ciasto uzyska jednolitą, gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić je na kilka części). Za pomocą foremek wycinać pożądane kształty. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
Ugotowaćmojej kuchni przepisu, który wygrał jeden z konkursów urodzinowych. Do oryginalnej receptury wprowadziłam małe modyfikacje, aby ciasto było idealne. I jest takie, naprawdę. Ciekawy smak ciasta bakaliowego doskonale współgra z orzeźwiającą delikatnością masy i chrupkością czekolady. Brzoskwinie świetnie uzupełniają całość, która jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek(...)zmiksować z miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części. 11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem. 12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego. 13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy budyniowej. 14. Na warstwie masy układać delicje nasączone w kawie i spirytusie. 15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego
W mojej kuchniustach. Składniki: * 20 dkg masła * 30 dkg mąki * 5-6 łyżek cukru * 1 łyżka cukru wanilinowego * 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Ja swoje ciasto chłodziłam 1 godzinę w lodówce. Wałkowałam po tym czasie na grubość ok. 3-4 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka. Piekłam 10-15 minut w piekarniku nagrzanym(...)kolor ciasteczek po ok. 10 minutach - mają się upiec na złoty kolor * wiórki nie są konieczne, ja robiłam część z wiórkami a część bez * jeśli ciasto nie chce się ugnieść na gładką masę dodać jeszcze odrobinkę (ok. 5 g masła) Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąstrużką czekoladę. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na 10 minut - po tym czasie wierzch ciasta powinien zastygnąć, a cała masa zgęstnieć. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na małą łyżeczkę nabieramy ciasto - u mnie to była łyżeczka z dużą górką i przy pomocy drugiej łyżeczki zamoczonej(...)wodzie wykładamy masę na papier, starając się uzyskać najbardziej okrągły kształt ciasta. Wykładamy tak ciastka, zachowując między nimi odstępy Posypujemy ciastka gruboziarnistą solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut - ciastka czekoladowe powinny spękać na górze, mieć miękki środek i twardawe brzegi. Zdejmujemy je z blachy i dopiero po 5 minutach, kiedy przestygną, odklejamy
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki) Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego(...)lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajednej miski) 15 dag cukru kryształu 15 dag margaryna roztopiona 30 dag mąki tortowej 2 jajka cale 2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i rozwałkować lub rękami rozłożyć ciasto na blaszce, a potem na to wylewamy masę serową i pieczemy 1h 20 min, wszystko zależy od piekarnika. masa serowa 1 wiaderko sera Włoszczowa 1 kostka sera(...)szklanką cukru, potem dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy
Moje Wyroby