ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:390/3191)

Rolada śmietankowa 167

szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta . Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki . Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na samym środku piekarnika ,zaraz po upieczeniu  przekładamy na wcześniej posypaną ścierkę cukrem pudrem i rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia . Składniki na masę(...)tabliczki czekolady mlecznej  Wykonanie  Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam . Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy śmietanowej i wykładam na ciasto na które wcześniej wysmarowałam czekoladą i zwijam delikatnie ,zdobię np. czekoladą ,zdobienie według uznania ,wstawiam na kilka godzin do lodówki

Mój Smak
SZYBKIE CIASTO PRÓŻNIAK 298

słodkiego do kawy, tak na szybko. Godzinka i ciasto wjeżdża na stół. Dla nas bomba! Nie tylko szybkie, ale meeega pyszne. To tak naprawdę mnóstwo jabłek, zanurzonych w odrobinie ciasta... Lekkie i dietetyczne. Myślę, że zasmakuje również najmłodszym, moje Dziecię zajada od razu po 2-3 kawałki... ;-) U nas koniecznie z dodatkiem cynamonu- bajka... Inspiracją był ten przepis , ja dodałam(...)dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Całość mieszamy. Masa jest bardzo jabłkowa, praktycznie ciasto w nich ginie, po upieczeniu ciasto jest bardziej widoczne. Dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest bardzo wilgotne. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.40-50 na termoobiegu. U mnie zwykle 40 minut, ale najlepiej sprawdzić

Smaczne Zdrowe
Torcik z malinami 156

pieczenia. I mieszamy delikatnie łopatką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się, że zamiast malinowej mam w domu wiśniową, nikt(...)byłam zadowolona z masy budyniowej, więc polecam wykonać ją samemu, a nie korzystać z gotowych w torebce. Pyszna była ta, którą robiłam do karpatki . Biszkopt przekładany masą malinową i budyniową Pyszne ciasto na niedzielę, podane na desce ze Sklep10x.pl Torcik z dodatkiem malin Ciasto na weekend Smacznego!!! Justyna Źródło wpisu po moich zmianach: blog Gotuję bo lubię

Relaxtime
Puszysty Sernik Świąteczny z owocami! 256

łyżki do podsypywania - 85 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka śmietany Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 750 gram sera z wiadereczka dobrej jakości (sprawdź skład! ) - 250 g białego sera tłustego - 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego - 1 paczka cukru waniliowego(...)cukru pudru i dodaj je do masy serowej, dodaj też proszek budyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj. ponadto:  3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura

SMYKWKUCHNI
Rogalsy 211

Następnie wsypać mak i chwilę "gotować" na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Wyłączyć i dodać resztę składników, poza białkami. Wymieszać na jednolitą masę i zostawić do ostygnięcia. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować(...)grubości 0,5 cm, Wykroić trójkąty i nakładać masę. Zwijać od podstawy. Można nacinać podstawę na długości ok 2 cm, by formować bardziej wygięte rogale. Masa powinna trochę wychodzić spod ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać rogaliki i odstawić na godzinę/dwie do wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 180/200 stopni(góra-dół) posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną

Karczma Honorietty
SERNIK ZŁOTA ROSA 238

szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru Wykonanie:  CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim wysmarowaną masłem blachę wraz z bokami. MASA SEROWA(...)jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony  ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka  Piec 45 minut w temp. 180st po czym  ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik

Walijskie Pichcenie
Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 187

dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto (bezglutenowe, jedno z lepszych jakie jadłam) i dodatek masy budyniowej. Dodatek kremowej masy re w elacyjnie komponuje si ę z ciastem . Całość rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu ok a. SZARLOTKA z BUDYNIEM  (gluten free)  Składniki: (forma20x30) ciasto : 125 g mąki ryżowej(...)budyniowa: Masę dobrze zrobić trochę wcześniej aby ostygła. Na mleku gotujemy budyń,w gorącym rozpuszczamy czekoladę, całość studzimy.  wykonanie: Na podpieczony spód układamy jabłka, następnie masę budyniową i wierzch posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut. Inspiracją tego pysznego przepisu było cafeamaretto.pl polecam

Bon appetit mon amie
Letnia szarlotka i "Barcelona na zawsze" 183

pasuje do letnich upałów. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się cytrusowe smaki i aromaty. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Masa jabłkowa kilogram jabłek 2 łyżki cukru 2 szczypty zielonego, mielonego kardamonu skórka i sok z połowy cytryny Ciasto 400 g mąki (użyłam orkiszowej typu 630, ale można spokojnie pszennej, tylko wtedy pewnie mniej tłuszczu będzie potrzeba) szczypta soli skórka(...)musi być prosto z lodówki, ale nie może też być za miękkie) pokroić i dorzucić do mąki z żółtkami. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Wyrobić ciasto na niezbyt gładką masę (powinno być w większości grudkowate).  3/4 ciasta przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posklejać i wyrównać powierzchnię, a po bokach uformować wyższy rant. I teraz można postępować

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini serniczek na śniadanie 160

Sposób przygotowania: Białko ubić na sztywną pianę ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać dodać białko i delikatnie wymieszać przekładamy masę do małego żaroodpornego naczynia, pozostawiając około 1 łyżki masy do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasną masę piec około 20 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM 172

pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160 o C piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Wykonanie musu : Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda(...)ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy gruszki będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Nasączamy ponczem. Na pierwszy blat wykładamy masę z mascarpone, przykrywamy biszkoptem, nasączamy i wylewamy mus gruszkowy

Słodki Zakątek
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1175

postanowiłam upiec jedno ciasto łączące w sobie te wszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia...  Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku(...)Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę.  1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać.  Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową.  Piec około 75minut w temp

Z miłości do słodkości
Ciasto makowe z masą kokosową 151

gotujące się mleko wlewamy masę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje, pilnując aby się nie przypaliło, następnie masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i razem z masą przestudzoną masą kokosową miksujemy. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią(...)masy. Dekorujemy wedle uznania  np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello. Smacznego

Tagebuch po polsku
Sernik Dekoracyjny 387

łaciatej, czemu nie? smak sernika, z kruchym, czekoladowym spodem i wierzchem urozmaica jego smak, doskonała wersja tego ciasta, proszę jak smakowicie wygląda! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa 1 kg  twarogu 0,5 kostki masła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka mąki(...)sztywną pianę delikatnie łączymy z powstałą masą serową. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,  połowę schłodzonego ciasta  trzemy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy masę serową, na nią trzemy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy około 1 godz w temperaturze 180 stopni C. Sernik po upieczeniu możemy posypać wiórkami kokosowymi. Sernik  wykonaniu Alicji  Smacznego

kgwjanczewo
Tort Sachera (Sachertorte) 179

białka wbijamy w suchy, czysty garnek lub miskę, w której będziemy potem ubijać z nich pianę, natomiast żółtka dodajemy PO JEDNYM do masy czekoladowej i za każdym razem wmiksowujemy w ciasto. Gdy wszystkie żółtka są już wbite to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane na drobno migdały (ja je zblendowałam). Wszstko miksujemy na jednolitą masę(...)Pianę z białek ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę (tak, że po odwróceniu garnka nam nie wypadnie). Tak ubitą pianę musimy wmieszać w ciasto. Dodajemy ją stopniowo do masy czekoladowej i szybko ale delikatnie mieszamy. Najlepiej to robić drewnianą pałką lub łyżką. Takie ciasto wylewamy do tortownicy na dole wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy

Jedzeniomania