rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły(...)tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy
Lili w kuchnipisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki(...)lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Rada: Każdy z blatów możemy ubiec również w prostokątnej blaszce o wymiarach 25 x 35 cm, wtedy podwajamy ilość składników zarówno na ciasto jak i na masę. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyśrednicy 18 cm) Jeśli chcecie, możecie upiec podwajając ilość składniki. Należy wtedy użyć tortownicy o średnicy 25-26 cm i nieco wydłużyć czas pieczenia. Ciasto: 425 g gotowej masy makowej z puszki 250 g obranych jabłek (ok. 2 jabłka) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki aromatu(...)cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem, cynamonem, kaszą manną i żółtkami jaj. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy, najlepiej przy pomocy szpatułki. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut. Wyjąć
Nastoletnie Wypiekanieprawdziwym hitem. Jest smaczne, bardzo dobrze się przechowuje, a przede wszystkim nie wymaga wiele zachodu i specjalistycznych składników. Następnym razem użyję większej blaszki, bo wolałabym cieńsze ciasto. I prawdopodobnie podwoję składniki na masę, bo ta jest pyszna i im więcej, tym lepiej... Wyglada na to, że ciasto z nami zostanie, a przyda się na pewno w sezonie szkolnych festiwali. Przepis(...)czubatymi łyżkami cukru pudru i łyżeczk ą ekstraktu waniliowego. Następnie wlej 150ml schłodzonej śmietanki 36% i ubij mikserem na puszyst ą i dość sztywn ą masę. Rozsmaruj na ostudzonym cieście
Lejdi of the houseCoś słodkiego na niedzielę. Delikatny biszkopt z kremow ą mas ą o smaku advocata i bit ą śmietan ą zrobiony na podstawie przepisu na ciasto słonecznikowe ( przepis ) . Słodka jesienna rozpusta. BISZKOPT z ADVOCATEM Składniki: (forma 25x30cm) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyż eczka proszku do pieczenia(...)ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata
Bon appetit mon amieKluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm. 6. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną. 7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut. 8. Mocno
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywanilii, ziarenkami wanilii, skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Krok 3: Kratka na serniku i ciastka Pozostałe ciasto kruche wałkuje. Część kroję(...)paski, które będą stanowiły kratkę na serniku. Z pozostałej części wykrawam wzory: głównie gwiazdki i choinki. Sernik wyciągam z piekarnika, zwiększam temperaturę pieczenia do 200, na masie serowej układam kratkę z pasków ciasta i piekę sernik jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie na blaszce układam wycięte wzory i piekę je w piekarniku przez 8-10 minut, który nadal jest
Mango PapajaCiasto na soku Kubuś to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Masa kubusiowa idealnie wpasowała się w moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje budyń ugotowany na soku Kubuś, gdyż jest on mocno marchewkowy w smaku(...)masa będzie miała pomarańczowy kolor. Możemy użyć też innego soku przecieranego, warto jednak, by składał się w około 50% z przecierów i soków z marchwi i owoców. Ciasto Kubuś Składniki: masa kubusiowa 1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru masa śmietankowa 500ml śmietanki 30% 0,5 szklanki
Smakołyki BerenikiDodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią.Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne ciasto-bardzo proste do zrobienia,spód ucierany dzięki temu jest fajnie wilgotny i do tego kokosowa masa na bazie mleka z kaszą manną-i czekolada-cóż chcieć więcej???polecam gorąco do niedzielnej kawki i nie tylko!!! Składniki na ciasto: 250g masła 200g cukru 200g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki mleka 3 łyżki(...)około 20 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić. Teraz masa- Mleko zagotować. Dodać kaszę mann ę i masło. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Na końcu polewa- Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (tylko na średniej mocy przez 30-45 sekund). Czekoladę wylać na masę
Swojskie jedzonkopołówki cytryny Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydelikatnie łącząc w kremową kakaową masę. Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ubijamy pozostałe 4 białka dodając cukier (6 łyżek) i wiórki kokosowe. Masę wykładamy na ciemne ciasto. Na górę dodajemy odsączone jabłka ,a na samą górę wykładamy jasną masę - można pomóc sobie wykładanie dekoratorem chodź nie jest to myślę konieczne. Pieczemy 50 minut w temperaturze(...)upieczeniu robimy masę chałową. Zagotowujemy margarynę, posiekaną chałwę, cukier i 2 łyżki mleka. Gdy się masa zagotuje odstawiamy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki mleka mieszamy i wylewamy na ciasto :) Smacznego :) Jest to pyszne ciasto godne polecenia i spróbowania
W Moim Magicznym Domupopularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)budyniu, cały czas miksując. Przygotowany krem budyniowy przełożyć na herbatniki. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można już kroić po 2 godzinach od przygotowania
Ugotowaćsympatyczny zwyczaj, za którym wprost przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois , czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane . Na południu kraju popularna jest również drożdżowa wersja z suszonymi owocami zwana gâteau des rois . Po wspólnym odświętnym w ten dzień posiłku zwykło się(...)papierze do pieczenia. Przygotuj frangipane , miksując masło z cukrem, aromatem migdałowym i mielonymi migdałami. Następnie wbijaj kolejno jajka, nie przerywając ubijania. W gotowej masie ukryj migdał lub ziarenko fasoli i posmaruj nią spód ciasta. Jeśli nie korzystasz z foremki, pamiętaj o pozostawieniu marginesu na ok. 2 cm. Wierzch pokryj drugim płatem ciasta i dokładnie dociśnij go do brzegów
Food SquareOpis Sernik cytrynowy: Przedstawiamy sernik o smaku cytryncytrynowy. Jest on pieczony na tradycyjnym, kruchym spodzie. Masa serowa ma kwaskowaty smak i intensywny aromat cytryny. Ciasto jest orzeźwiające, niezbyt słodkie, smakuje wyśmienicie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 25 dkg mąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa(...)Oddzielić 5 żółtek od jaj. Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać budyń śmietankowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek. Masę serową wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Udekorować smażoną skórką z cytryny. Artykuł Sernik cytrynowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne