jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jagody włożyć do garnka, dodać(...)przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.Pozostałą kremówkę ubić z mascarpone. Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą śmietany. Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl(...)dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 160 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze
Różne smaki w kuchniapetyt zatrzymał się na korzennych i jesiennych smakach. Dlatego serniko-brownie z dynią i nutą pomarańczy idealnie wpasowało się w nasze zachcianki. Ciasto pod spodem jest słodkie, kakaowe, daktylowe i wilgotne a masa zastępująca sernik jest delikatna, nieco cytrusowa a mąka kokosowa sprawia wrażenie „grudek” sera . Całość wieńczą pięknie wyglądające figi. Koniecznie spróbujcie 😍 Składniki (śr: 21cm): Ciasto(...)masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek. (można całość miksować mikserem na niskich obrotach) 10. Masę przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (ciasto ma być bardzo plastyczne więc można zrobić łyżką dość wysokie fale), kilka łyżek ciasta zostawić . 11. Piec w 180’C ok 30 minut. _____________________________ 12. Następnie wylać
Candy Pandasmogłam zrobić tak mały tort, że dla niego brakło. Następnym razem więc nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao(...)będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem. Przekładamy poszczególne krążki masą oraz brzegi ciasta. Nie zużywajmy na to całej masy gdyż należy zostawić jeszcze coś do dekoracji. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziekostka margaryny - 5 łyżek cukru pudru - 5 żółtek - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao 1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, 2/3 odkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalki. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego, może być gotowy w wiaderku(...)żółtka - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru pudru - cukier waniliowy lub wanilia z laski - 1/2 margaryny, rozpuszczona i ostudzona 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń Ciasto makowo - kokosowe na białkach: - 8 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maku - 1 szklanka wiórek kokosowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaksie łyżki
Apetyczna babeczkakolory, bo ciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać(...)mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Z gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku
Niebieski kubek z kawasię od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków kokosowych 80 g cukru pudru Wykonanie Skłądniki(...)której dodajemy wiórka kokosowe. Masę jajeczno-cytrynową łączymy ze śmietanką. Całość można przemieszać łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach. Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy. Tartę pozostawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego
Raj dla Podniebieniadodajemy czekoladę i żelatynę. Naszą jajeczną masę stopniowo dodajemy do twarogu i mieszamy. W osobnej misce ubijamy śmietanę po czym dodajemy ją, stopniowo do masy serowej. Gotową masę rozkładamy na schłodzonym cieście i schładzamy. Kiedy nasza masa serowa stężeje, układamy na niej odcedzone i pocięte na plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy do stężenia. Smacznego Artykuł Sernik
PatiGotujeJuż od dawna chodził za mną ten smak! Lubię chałwę, lubię banany więc je połączyłam i powstało coś bardzo pysznego! Ciasto to delikatny biszkopt nasączony ponczem na bazie soku pomarańczowego, przełożony masą serową o smaku bananów i chałwy waniliowej. Całość komponuje się wspaniale, więc tylko się zajadać ! :D Składniki tortownica 15-16 cm: Ciasto tortownica 15-16 cm: 3 jaja(...)zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia i chwilę podgrzać w mikrofalówce ( ok. 7-10 sekund, aż się roztopi, ale nie może dojść do wrzenia). Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Zrobić poncz. Sok wymieszać z cukrem i wodą. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć ponczem. Wylać masę bananowo chałwową. Wstawić do lodówki
Kuchnia PaulettesOdstawić, aby urosły Mąkę przesypać do miski. Żółtka ubić z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić i dodać do mleka Do mąki dodać masę z żółtek, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Masa makowa: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy kilka chwil aż wszystko(...)się rozpuści i połączy ze sobą. Do masy można dodać ok 25 ml rumu. Sposób wykonania Gwiazdy: Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 26 cm. Z porcji wychodzą 2 gwiazdy, na każdą gwiazdę potrzebujemy 4 części. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie najlepiej użyć
kgwjanczewocytrynowego, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm. 2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz(...)proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Masę wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Pianka: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz kisiel. Ubijam. Pianę wykładam na podpieczone ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasidodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto nasączamy ponczem. Masa kawowa: Kawę zalewamy 1/2 szkl. wrzątku, rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie(...)serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce
słodki bratekminut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. http://www.olgasmile.com/mazurek-z-marcepanem.html
Pobite gary Barbaryprzekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy wystudzoną żelatynę
Kuchenne Wariacje