ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:394/3191)

Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 252

najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wyrównać. Beza:4. Białka ubić na sztywną pianę(...)ognia, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 20-30 minut (budyń powinien być ciepły, ale nie gorący).8. Ciepłą masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na bezie w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Ciasto wyjąć z tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta. Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
TORT SNICKERS 293

dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową.  Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem

Słodki Zakątek
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 196

jednak się rozmyśliłam. I tak smakuje wybornie - jeszcze lekko ciepła, ale najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz(...)tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego!Czytałam niedawno, że u kogoś już spadł śnieg. A potem się zreflektowałam - jakie już...? Przecież to już niemal

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowo- serowa fantazja 503

Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa(...)Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. 3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernikowy murzynek z gruszkami 235

odrobinę mleka. Kiedy powstanie gęsta masa dodać resztę mleka i olej. Zmiksować. Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą.  Dodać gruszki, szybko wymieszać i całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut(...)Ciasto przekroić na 2 blaty. Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki. Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie

Trzeci talerz
Drożdżowe zawijaki makowe 191

będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje,  jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje. Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane. Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście rozsmarować,  roladki przygotować, na blachę poprzekładać, zachowując odstępy dowolnie poukładać,  do wyrośnięcia pozostawić(...)dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości 60 cm i szerokości 30 cm (ciasto podsypujemy mąką). Na środku, po całej długości nakładamy łyżką połowę masy bakaliowej. Rozsmarowujemy ją równomiernie na całym płacie ciasta (dłuższy brzeg ok. 1 cm nie smarujemy, lepiej nam się później sklei ciasto). Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Rada: jeśli nie macie

Moniki Smakołyki
Sernik krakowski 607

formy (lub wylepić ciastem dno) - ciasto nakłuć gęsto widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej (należy wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem przygotowań) - rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć, oprószyć(...)pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru - pianę przełożyć do masy serowej w kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą - gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem

Smakołyki Bereniki
Pierniczkowy alpejczyk z kremem 173

szklanki mąki -3 czubate łyżki kakao -ok 30 dag pierniczków w czekoladzie Krem -3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego -półtorej kostki masła -2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe) Przygotowanie Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp(...)Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem. Źródło: 'Chwila dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Rolada makowa 206

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wstawić je na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę makową równo rozłożyć na oba ciasta i zawinąć w rulon. Górę ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec godzinę na 170 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostygnięciu posmarować je roztopiona czekoladą oraz

Pychotkaaa
Sernik z rosą 184

Składniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/4 margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 4 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 3/4 szklanki oleju Rapso. rosa: 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych Kresto. Przygotowanie(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy

Aga w kuchni
Bogaty Jabłecznik z Orzechami 204

trochę zmiękną. Zdjąć z ognia. 3. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną i przyprawy, następnie przesiać na gorące jabłka. Dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę jabłkową odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży okrąg (większy sporo od średnicy blaszki 26cm, użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 26cm, którą(...)pieczenia, patrz FILM ). 5. Ciastem wyłożyć blaszkę i nie odcinać ciasta, które będzie wystawało poza blaszkę (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Zwinąć do środka ciasto wystające poza foremkę ( patrz FILM ). 6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika

Mała Cukierenka
Sernik straciatella z rabarbarem 175

listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać(...)wlać wodę i dusić do miękkości pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Tężejącą masą zalać sernik, udekorować dowolnie, wstawić ciasto do lodówki do stężenia

Wanilia i Kardamon
Ptysie bez glutenu - najlepsze! 276

mnóstwo świeżych malin to ... mamy istne niebo! Wykonanie ptysi nie jest trudne a efekt naprawdę wart kilku chwil spędzonych w kuchni. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na 12 szt.: Ciasto: 100 g mąki ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 100 g masła (może być roślinne) 250 ml wody 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 duże jajka(...)ogniu i jeszcze przez 60 -70 sekund ucierać aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Lekko przestudzone ciasto krótko przemiksować mikserem. Do masy stopniowo dodawać po jednym całym jajku cały czas ucierając. Kolejne jajko należy dodać dopiero gdy poprzednie całkowicie wchłonie się w masę. Powstanie bardzo gęste, gładkie ciasto. Dwie

maniapieczenia
Sernik z rabarbarem 228

słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko (białko pozostawić do masy serowej) i cynamon - składniki posiekać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - zimnym ciastem wylepić dno tortownicy, nakłuć widelcem - kruche ciasto piec w piekarniku rozgrzanym

Smakołyki Bereniki
B... Bagietka! 178

mąki. Mieszamy.  Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejne szklanki mąki. Ciasto ma być lepiące. Dużą miskę dokładnie smarujemy olejem, przekładamy ciasto i odstawiamy na ok. 40min, aż ciasto podwoi swoją masę.  Rozgrzewamy piekarnik. Ja moją "maszynę" rozgrzałam do 200'C i dało radę :)  Ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 mniejsze części ( w zależności

Kitchens Alphabet