ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:394/3191)

Królewiec 173

pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Następnie do masy przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tej samej formy w której, piekliśmy ciasto miodowej lub drugiej o takich samych wymiarach, posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około(...)także rozpuszczamy ze śmietaną i robimy nią kleksy na białej polewie. Wierzch można polać polewą tylko  z białej albo tylko z gorzkiej czekolady Złożenie: Blat z ciast miodowego przekładamy połową gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, nakładamy pozostałą część budyniu i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewą czekoladową. uwaga: B udyń, którym przekładamy ciasto musi być gorący. Dzięki temu

Bon appetit mon amie
Biszkopt z kremem i galaretką 140

sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (dużą, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz(...)żeby wystygła. Następnie miksujemy masło i dodajemy stopniowo zimną masę budyniowo - galaretkową.  Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Biszkopt nasączamy zalewą z owoców, wykładamy na niego masę, na nią morele i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy ciasto by galaretka zastygła

Czary - gary w kuchni
Tarta z malinami i borówkami 194

masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło.Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.Ciasto wystudzić.Przygotowanie masy:Budyń ugotować i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem..Ciasto posmarować dżemem(...)schłodzony krem wysypać owoce.Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę.Uwierzcie mi jednak, że to ciasto jest tak pyszne, że nie chciałam czekać ze zrobieniem zdjęć do następnego razu :) Mimo, że krem trochę się rozjeżdża, to biorąc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany z mini rollsami 299

drugą porcją ciasta. Obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg miksujemy w blenderze z jajkami i żółtkami na gładką masę (najlepiej zrobić to porcjami), na samym końcu dodając serki mascarpone. W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem(...)półkruchy spód w formie. Wyrównujemy powierzchnię. Mini rollsy układamy w niewielkich odstępach na masie serowej i delikatnie w nią wciskamy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę serową, równamy powierzchnię i przykrywamy ją drugim blatem ciasta półkruchego. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia (wykorzystujemy ten, na którym było pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja obciążyłam foremką z butelkami z wodą). Pozostawiamy

mojewypiekiinietylko
Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym 176

sypkie i miksujemy na gładkie ciasto. Do formy wyłożonej papierowymi papilotkami nalewamy po jednej łyżce ciasta. Do każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Krem budyniowy: Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy

VioletoweKucharzenie
SNIKERS LENY 276

dwie równe części. Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek. Masa orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym(...)ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.  Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.). Krem: Z mleka i kaszki

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto "Poezja" 1689

kogo: dla fanów masy karmelowej dla lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :) Składniki na ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia Wykonanie ciemnego biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać(...)kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce 2-3 łyżeczki likieru kawowego

Mania Wypiekania
Tarta z figami 205

miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty

https:KKuchniaMniam
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8652

makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być same migdały, może być po połowie) - 15-20g płatków migdałów(...)najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam

Smaczne Zdrowe
MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY 167

życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta. Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Pamiętam, że włożyłam wtedy w jego(...)przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy. Masa pomarańczowa: Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Rolada z czarną porzeczką 93

cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, skórka otarta z cytryny, krem: 500 g czarnej porzeczki, 200 ml śmietany kremówki 30%, 3-4 łyżki cukru, 8 g żelatyny Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni(...)dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie wlać porzeczki do reszty śmietany, lekko ubijając. Odstawić do schłodzenia, aż masa zacznie „sztywnieć”. Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć masę śmietanowo-porzeczkową, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin. zastawa

królestwo garów
Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 223

Pyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego(...)okrągła wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy schłodzone ciasto , wylepiamy nim formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem.Pieczemy około 10 minut.Powinno być lekko zrumienione. Podpieczone ciasto wyjmujemy ,kładziemy masę makową(nie zapomnijmy dodać pozostawionej piany z białek) i przykrywamy połową masy serowej. Układamy pierniki i przykrywamy druga połową masy serowej, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego góra/dół piekarnika na 170 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik królewski 153

Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.  masa twarogowa: 1 kg twarogu 500 ml śmietanki 30% 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe na 3/4 l aromat migdałowy(...)delikatnie wymieszać łopatką,dodać ubite białka,ponownie wymieszać. Na koniec dodać do masy aromat migdałowy. Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180*C.  Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto podwójnie owsiane 130

godziny. Ja ugotowałem płatki na mleku. Masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Stopniowo miksując dodać przestudzone płatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka". Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia

Przepisy Mikołaja
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 170

serwatki. Nareszcie po cieście nie bolał mnie brzuch i nie miałam kataru. Spód jest zrobiony na bazie kaszy jaglanej, zaś masa serowa jest z dodatkiem bananów, które sklejają składniki zamiast jajka. Ciastem podzieliłam się tylko z koleżanką, Sławek i dzieciaki nie byli zainteresowani. Sławek pojechał nawet do Auchan i kupił sobie kawałek(...)Masa serowa • Płatki jaglane zalać gorącą wodą, tak aby tylko je przykryła. • Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier. • Zmiksować płatki jaglane z bananem i resztą składników. • Masę serową wylać na ciasto jaglane. • Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180. st.C, następnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec jeszcze 1 godzinę

To co kocham