Sezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej? Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku(...)stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubij ania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy. Gotową masę śmietanową wykładamy na stężałą galaretkę. Kiedy masa stężeje wylewamy
Z Majeczką w kuchnipierników (fot.2). Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję do tworzenia zakalca. Musi studzić się powoli. W tym czasie(...)masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać do niego serek Philadelphia. Kiedy już składniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier puder, nie przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom
Świat CiastaMokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto schładzamy a następnie kroimy na 3 części. Gdy blaty są gotowe możemy zabrać się za masę. Z jednej pomarańczy(...)ścieramy skórkę a resztę obieramy. Pomarańcze miksujemy, dodajemy otartą skórkę, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Następnie mieszamy ją z jogurtem naturalnym i odstawiamy. Lekko tężejącą masą przekładamy blaty ciasta, wierzch i boki. Ja ścięłam górę ciasta, bo była nierówna i z tych kawałków powycinałam dekorację
Zainspirowana w kuchnistopni i każdy blat ciasta piec 10-13 minut do złotego koloru, odstawić do ostudzenia, Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą masę i dodawać stopniowo zimny grysik (powinien być dość gęsty ) Pierwszy blat ciasta układamy na blaszce z papierem ,smarujemy połową powideł , na powidła wykładamy połowę masy , kładziemy na to drugi blat i delikatnie dociskamy ,smarujemy powidłami(...)wykładamy resztę masy ,przykrywamy trzecim blatem i polewamy letnią polewą . Wstawiamy do lodówki lub dajemy w chłodne miejsce na kilka godzin a potem przechowujemy w lodówce . Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach. Smacznego
Wypieki RenePrzedstawiam przepis na bardzo popularne ciasto, ale znane zazwyczaj pod zupełnie inną nazwą - skubaniec, pleśniak, ale w mojej rodzinie to ciasto funkcjonuje właśnie pod nazwą "kalafior" i nie wyobrażamy sobie nazywać je inaczej, a tym bardziej pod nazwami mało apetycznymi. Moja wersja tego przepisu jest oczywiście bezglutenowa. Zapraszam. Składniki: 4 jajka (żółtka i białka osobno) kostka miękkiego masła(...)jasną, gładką masę. 2. W osobnej misce łączymy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3. Następnie mąki wysypujemy na blat, w środek wkładamy zmiksowaną wcześniej masę i zagniatamy ciasto. Bardzo ładnie się zagniata. Jeżeli jest za suche to trzeba mieć w zapasie trochę masła, żeby dodać do masy. Jeżeli jest zbyt tłuste, wtedy podsypujemy mąką gryczaną. 4. Formujemy
Kawa z mlekiemmasę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao (najlepiej by kakao i mąka ziemniaczana były przesiane). Miksujemy oddzielnie obie masy, aby były jednolite. Jeśli pieczemy ciasto w tortownicy (23-24 cm), należy wyłożyć papierem dno i wysmarować boki tłuszczem. Na samym środku wlewamy 2-3 łyżki ciemnej masy, a następnie na wierzch(...)należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka) w 160 stopniach (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Studzimy przy lekko
Poezja smakuCzas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie „makowe(...)jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto dzielimy na 4 części. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego
Ostra na Słodkomargaryny 150 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 400 g orzechów włoskich łuskanych 3 - 4 łyżki miodu 100 g masła 180 g cukru Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Krem(...)foremki na deskę. Rozwałkować drugą część ciasta i umieścić w tej samej blaszce. W garnku rozgrzać masło, miód i cukier. Dodać lekko rozdrobnione orzechy, wymieszać. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście miodowym. Upiec. Tej samej blaszki użyć do upieczenia ciasta biszkoptowego. Rozbić jajka przeznaczone na biszkopt, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać
Praktyczna plnawet bez końcówki – wystarczy sam element mocujący końcówki) napełniamy kremem o wybranym smaku. Około centymetra od brzegu ciasta nakładamy równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi, że masa wyrówna się prawie do samego brzegu. Jeśli używacie konfitury teraz pora na nią. Wyłóżcie ją dokładnie w zabezpieczony okrąg z kremu i cienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę(...)wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki masy uzupełniamy korzystając z szerokiego noża. Operacje powtarzamy z drugą częścią ciasta – pamiętajcie, że górny torcik też musi mieć swoją tekturową podstawę. Tort schładzamy w lodówce do czasu ustabilizowania się kremu, około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć kremem na maśle. Mój ulubiony
Karo in the Kitchenlśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut(...)cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać. 9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch biszkoptu. 10. Ananasa
Mała CukierenkaWystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją kawową i rozsmarować pozostałym kremem wierzch
Ciastka - domowe słodkościściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję resztę mleka, i jogurt. Letnie wlewam do ciasta. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto musi dobrze
wesoła kuchniaCiasto idealne dla fanów brownie i serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa(...)20x30cm) smarujemy margaryną (zarówno boki, jak i spód), dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 2/3 masy brownie, następnie masę serową, a na nią kleksami wykładamy masę brownie. Za pomocą patyczka na powierzchni ciasta wykonujemy "esy floresy". Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut, po czym wyłączamy piec i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne
Słodka StronaPatelnie tytanowe Woll szafir LETNIE CIASTO FRANCUSKIE Z MASĄ SEROWĄ I JAGODAMI
Kulinarne Fantazje Mariolipoczątku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do tego masło i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez
Ciastka i ciastaPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać cienkim strumykiem mleko z olejem. Na końcu wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, łopatką wmieszać w ciasto. Przelać na masę budyniową, wygładzając wierzch. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe
https:KKuchniaMniamblenderze,dodajemy cukier i cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami. Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową. Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem
Bon appetit mon amiemąkę, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra) i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny
Moje Słodkie Piekiełkomałe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania W misce mieszam mąkę z drożdżami. Dodaję mleko, wodę, miód, sól i jajko. Wyrabiam dokładne ciasto na jednolitą masę. Wlewam rozpuszczone masło i ponownie wyrabiam ciasto przez kilka minut. Nie powinno kleić się do rąk, natomiast musi mieć jednolitą konsystencję. Jeśli sądzimy, że ciasto się zbyt mocno
Mango Papajaoraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej wysmarowana i obsypaną bułką tarą formę bo babek (mała). Wstawiamy do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w temperaturze 180*C A oto moje wyniki :) babka
W Moim Magicznym DomuWykonanie: Masło utrzeć na krem z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlewając stopniowo mleko. Dodać aromat i wyrobić ciasto na gładką masę. Wysmarować dwie wąskie foremki tłuszczem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu, ciasto ostudzić, pokroić na kromki
Tradycyjna Kuchniaziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty
Przepysznik - BLW i nie tylkowymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko,starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym nożem
Przepisy i porady kulinarnejajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia
Cukier&Puder