zimnego wstawiamy blaszkę z ciastem. Pieczemy około 10 minut, czyli w czasie kiedy będziemy przygotowywać masę serową. 2. W wysokiej misce umieszczamy składniki na masę serową. Miksujemy do połączenia składników. 3. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nie masę serową. 4. Przygotowujemy piankę. W misce umieszczamy białka i cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej
Szefowa kuchnischłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Dodać trochę umytych i przepołowionych winogron. Masę wyłożyć na ciasto w obręczy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno i posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą lub kakao. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Dobrze(...)obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć winogrona zamoczone w białku, a następnie w cukrze krysztale. Uwagi: 1. Jajka użyte do masy szodonowej przed użyciem należy sparzyć wrzącą wodą (jajka układam na sicie i przelewam wrzątkiem). 2. Ciasto biszkoptowe można naponczować, np. jakimś sokiem
In my kitchendzieciństwa. Bardzo go lubię, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje 😚 Składniki (blaszka o : ciasto: mąka 30 dag, margaryna lub masło 18 dag, żółtko 1 szt, jajko 1 szt, cukier puder 10 dag, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka starta z cytryny 1 łyżka, masa serowa: ser biały z wiaderka 1,5 kg, żółtka 5 szt, jajko 1 szt, cukier(...)bułki tartej. Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto i blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170-180 st. C przez 45 min. Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier
kulinarne odsłony patidzieciństwa. Bardzo go lubię, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje 😚 Składniki (blaszka o : ciasto: mąka 30 dag, margaryna lub masło 18 dag, żółtko 1 szt, jajko 1 szt, cukier puder 10 dag, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka starta z cytryny 1 łyżka, masa serowa: ser biały z wiaderka 1,5 kg, żółtka 5 szt, jajko 1 szt, cukier(...)bułki tartej. Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto i blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170-180 st. C przez 45 min. Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier
kulinarne odsłony paticzas pomyśleć co przygotować, ja proponuję choinkę z makiem w cieście francuskim. Szybka i łatwa do przygotowania a dzieci będą zachwycone przy odrywaniu gałązek. Składniki: - 2 ciasta francuskie - 300 g masy makowej z bakaliami - 1 żółtko - 2 łyżki mleka - cukier puder Przygotowanie: Jeden płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia. Cały smarujemy masą makową i przykrywamy drugim płatem. Wycinamy
Kulinarne życiechyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem można go rozkroić!Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik.Ciasto3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa2 jaja1 łyżeczka sody4 łyżki miodu1 szklanka cukru50 g margarynyWykonanie:Roztop w rondelku miód, margarynę oraz cukier.Wystudz i połącz ze pozostałymi składnikami(...)się gotować włączyłam mikser i miksując powoli dodawałam kaszę mannę. Grudek ani śladu. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta. Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone .Polewamy placka. Kroimy drobno Toblerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy
Z Kuchni Do Kuchnipiekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko 2 łyżki miodu 5 łyżek cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła Na masę: 500 g masy marcepanowej 1/2 szkl. śmietanki 30 % 1/2 szkl. cukru pudru Na wierzch : cukier puder i kakao do posypki Masło rozpuścić(...)temp. 180 C. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką. Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkosoboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)kremem.Wymieszać wszystkie składniki na poncz.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Założyć umytą obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:) Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 20 g rodzynek; 2 łyżki orzechów; 150 g cukru pudru; 1,5 łyżki miodu(...)proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą
In my kitchenSzaro-buro za oknem, jesień w pełni więc trzeba sobie poprawić humor. Postanowiłam tym razem powalczyć z ciastem ptysiowym. Zdecydowanie jest ono najbardziej nieopanowane w mojej kuchni, raz przepis mi wychodzi raz nie. nie wiem od czego to zależy ale daje to lekką adrenalinę w kuchni czy tym razem nie ugoszczę swoich znajomych jakiś zakalcem. Tym razem się udało. Bardzo(...)będzie się odrywać od brzegów zdejmujemy rondel z pieca. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy i miksujemy tak aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy dowolne kształty z ciasta na blaszce. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Gdy ostudzimy je należy przeciąć eklerki na pół i przełożyć
ciastkarnia na kruchym spodziePulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania(...)garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej
Pyry na GazBardzo lubię serniki, szczególnie takie, które mają wyłącznie masę serową, bez ciasta. Wyjątek stanowi sernik królewski. Może z czasem pojawi się na tym blogu. Dziś jednak przepis na sernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek mleka. Wymieszać(...)minucie odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masło i znów zmiksować. Stopniowo do masy jajecznej dodawać ser, mąkę i sól. Cały czas miksować. Dodać bakalie (nie obsypuję ich wcześniej mąką, bo ciasto jest w miarę gęste i bakalie nie opadają) i skórki z wyszorowanych wcześniej owoców. Wymieszać. Białek ubić na sztywno.Stopniowo dodawać
Weekendy w domu i ogrodzieChyba pierwszy raz po zrobieniu ciasta z przepisów siostry Anastazji z moich ust nie wyrywają się słowa zachwytu… Gdybym miała rozłożyć ciasto na czynniki pierwsze, napisałabym tak: masa serowa jest super, ciemny biszkopt kakaowy jest ok. Największy problem miałam z ciastem jasnym – wyszło jakieś takie suche i osobiście dość mocno czułam mąkę ziemniaczaną. Być może zrobiłam coś źle(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy dalej. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (u mnie po 2 łyżki, ale można np po 1 łyżce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Smaki Na Talerzunajwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wyrównać. Beza:4. Białka ubić na sztywną pianę(...)ognia, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 20-30 minut (budyń powinien być ciepły, ale nie gorący).8. Ciepłą masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na bezie w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Ciasto wyjąć z tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta. Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Udanych wypieków
Mała Cukierenkagorący syrop, miksować, aż biała beza będzie miała temperaturę ok. 40 st.C i wyraźnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Bezę partiami wmieszać do migdałowej masy w misce. Mieszać najlepiej szpatułką w jedną stronę zgarniając ciasto z boków miski. Nie mieszać zbyt długo- składniki mają się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie może skutkować płaskimi makaronikami i brakiem charakterystycznej falbanki u podstawy(...)silikonowej łopatki opada dopiero po kilku sekundach, a gdy już opadnie, wtapia się w resztę ciasta również dopiero po kilku sekundach (najpierw zostaje na powierzchni). Jeśli ciasto jest zwartą bardzo gęstą masą, która zostaje na łopatce, trzeba ciasto mieszać dalej. Ten etap (etap mieszania) to dosyć trudny moment, od którego dużo zależy czy nasze makaroniki się udadzą. Trzeba wyczuć, kiedy
Nastoletnie Wypiekanie