ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:402/3191)

Sernik straciatella z rabarbarem 167

listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać(...)wlać wodę i dusić do miękkości pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Tężejącą masą zalać sernik, udekorować dowolnie, wstawić ciasto do lodówki do stężenia

Wanilia i Kardamon
Ptysie bez glutenu - najlepsze! 269

mnóstwo świeżych malin to ... mamy istne niebo! Wykonanie ptysi nie jest trudne a efekt naprawdę wart kilku chwil spędzonych w kuchni. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na 12 szt.: Ciasto: 100 g mąki ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 100 g masła (może być roślinne) 250 ml wody 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 duże jajka(...)ogniu i jeszcze przez 60 -70 sekund ucierać aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Lekko przestudzone ciasto krótko przemiksować mikserem. Do masy stopniowo dodawać po jednym całym jajku cały czas ucierając. Kolejne jajko należy dodać dopiero gdy poprzednie całkowicie wchłonie się w masę. Powstanie bardzo gęste, gładkie ciasto. Dwie

maniapieczenia
Sernik z rabarbarem 221

słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko (białko pozostawić do masy serowej) i cynamon - składniki posiekać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - zimnym ciastem wylepić dno tortownicy, nakłuć widelcem - kruche ciasto piec w piekarniku rozgrzanym

Smakołyki Bereniki
B... Bagietka! 171

mąki. Mieszamy.  Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejne szklanki mąki. Ciasto ma być lepiące. Dużą miskę dokładnie smarujemy olejem, przekładamy ciasto i odstawiamy na ok. 40min, aż ciasto podwoi swoją masę.  Rozgrzewamy piekarnik. Ja moją "maszynę" rozgrzałam do 200'C i dało radę :)  Ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 mniejsze części ( w zależności

Kitchens Alphabet
Ciasto śmietanowo cytrynowo twarogowe z nutą cytrynową 241

ułóż na dnie biszkopta. Ubij kremówkę i dodaj do wystudzonej masy . Wymieszaj dokładnie . Zabezpiecz biszkopt dookoła papierem do pieczenia,zamknij formę aby masa nie wyciekła. Wylej masę na owoce i wyrównaj. Drugą połowę ciasta posmaruj resztą musu i ułóż na masie , teraz nasącz resztą pozostałej herbaty. Wstaw ciasto do lodówki na około 3 godz. Po tym czasie możesz usunąć papier

Pasje Jolki
Oczy Carycy 434

smakuje,  może więc być ozdobą  świątecznego stołu. Po między biało brązowym ciastem znajdują się biszkopty nasączone w kawie, orzeźwiającego akcentu nadaje galaretka a masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość.  Ciasto jasne:  6 białek  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek)  1 łyżka octu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowe 147

Czasami mamy ochotę na ciasto. Na ciasto ciemne, czekoladowe, aromatyczne. Dziś u mnie takie właśnie jest! Biszkopt czekoladowy i mocno czekoladowy krem! Składniki na biszkopt czekoladowy -6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru ,u mnie  Diamant 2-3 łyżki letniej wody 2 łyżki kakao Nagrzej piekarnik(...)nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany i wykorzystajcie masę na wierzch. Schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez noc. Wierzch ciasta posypałam drobno siekanymi herbatnikami. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciemny snickers wg Siostry Anastazji 7080

szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Składniki na biszkopt orzechowy: 250g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek Składniki na masę: 5 żółtek 0,5 szklanki mleka(...)minut. Wykonanie masy: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego 2. 3/4 masy budyniowej 3. biszkopt orzechowy 4. masa kajmakowa 5. połowa biszkoptu kakaowego 6. 1/4 masy budyniowej 7. posypka   PS. Kto mnie

Mania Wypiekania
Bambo 137

łyżka kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję(...)studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę.  Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła

Ciasteczkowy Potwór
Sernik krakowski 173

Tradycyjny ciężki sernik z charakterystyczną kratką, do którego chętnie się wraca i się nie nudzi. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 125 g masła cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego 8 jajek 100 g miękkiego masła 250 g cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek Dodatkowo: 1 żółtko(...)łyżce zmielonego sera. Do dobrze wymieszanej masy dodać mąkę i namoczone rodzynki. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć w kratkę na wierzchu sernika. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Wystudzony sernik polukrować. Smacznego

talerz przyjemności
Ciasto z sezamem, masą chałwową i bezą kokosową 155

robi się podobnie. Nie jest tak skomplikowane jak się wydaje. Pieczemy tylko dwa placki z różnymi warstwami, a potem w środek dajemy masę i voila! Wszystkim gościom bardzo smakowało.   Dla kogo: dla miłośników chałwy dla lubiących ciasta "na bogato" dla szukających przepisu na specjalną okazję Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 250g masła 2 łyżeczki proszku(...)dżemu) 100g wiórków kokosowych Składniki na masę sezamową: 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezamu (ziarenek) 60g masła 2 duże łyżki miodu Składniki na masę chałwową: 180g masła 150g chałwy np. waniliowej 2 łyżki cukru Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki, cukier i żółtka. Zagnieść na jednolitą masę. Podzielić

Mania Wypiekania
Serowe słoneczniki 157

łączymy z twarogiem.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki.     Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.    Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka(...)odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek. Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.)    Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników.    Ciastem wypełniamy foremki. Napełniamy masą serową. Na środek sypiemy szczyptę wiórków.    Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do  temp. 160 st. C na kilkanaście minut z termoobiegiem

Maminek kulinarny
Sernik z jagodami 184

łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 kostki margaryny Składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy. Składniki na masę serową: 900 g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego 5 jajek 1 i  1/2  budyniu waniliowego 1,5 szklanki  jagód 1  szklanka drobnego(...)pesteczek.  Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie może być żadnych grudek sera. W razie potrzeby można sobie pomóc blenderem ;) Masę serową wylewamy na ciasto w tortownicy. Piec w temp 160 C ok 1 godzinę. Sernik jest upieczony gdy po dotknięciu patyczkiem sprężynuje. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wkładamy do lodówki na kilka

W kuchennej krainie
Ciasto makowe na białkach 145

ostrożnie z masą makową. Bakalie siekamy na drobne kawałki, wsypujemy do miseczki. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę mąki i mieszamy (dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta). Bakalie dodajemy do masy wraz z otartą skórką z cytryny. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki (wymiary ok. 36x11 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut

MyCookBook.pl
Szybki makowiec japoński 210

kaszy manny, 180 g cukru, 5 - 6 soczystych jabłek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ulubionego zapachu do ciast, cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę i łyżką łączymy z masą makową. Dodajemy kaszę mannę(...)proszek do pieczenia, zapach do ciasta - miksujemy do czasu połączenia składników. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach ( nie odciskamy) i dodajemy do masy. Całość mieszamy na średnich obrotach miksera. Gotowe ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 30 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut ( do suchego

Nie tylko w kuchni