łyżki mąki 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali). Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w mikrofali* 3-4 minuty (czas zależy od mocy urządzenia, może być
Chocolate Muffin Blogjajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa
Kulinarne przygody GatityRewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na polewę
Mama Gotujerondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie. Na płaty ciasta wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć 2 płatami filo posmarowanymi masłem. Postepować tak aż do wyczerpania składników ukłądając na przemian masę orzechową i 2 płaty ciasta filo. Na wierzchu ułożyć, podobnie
Kulinarne Inspiracjepomidorami i oliwkamiSałatka z papryką, brokułami i żółtym seremSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymOryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka wiśniowo-cytrynowaPani Walewska bez pieczeniaCiasto Adwokat bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczeniaMuffinki (babeczki) z budyniem czekoladowymChocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy StewartChińskie
Kulinarne Przebojebiałej czekoladyMasło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja zalecam zwykły cukier ponieważ też wychodzi(...)czas miksując na najwyższych obrotach dodajemy powoli i po kolei ostrożnie: cukier i cukier waniliowy, budyń, oraz lejemy stróżką olej do uzyskania jedwabnej gładkiej masy. Wykładamy białkową masę na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównujemy i układamy "dziurami" do góry maliny lekko wpychając w masę. Im gęściej tym myślę lepiej ;) Na sam koniec należy zetrzeć mniejszą cześć ciasta przykrywając nasze malinki
W Moim Magicznym DomuPyszny biszkopt przełożony mleczną masą dlatego też ciasto to nazywane jest Mleczną Kanapką lub też Milky Way. Ciasto jest słodkie (ale według mnie nie jest zasłodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, tym małym i tym dużym. Inspirację na to ciasto zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com . składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żołtka. Potem dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszac łyżką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 20 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować
Monia miesza i gotujemąki. Cienko rozwałkowujemy. Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę. Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki(...)cukru. Dodajemy żółtka i miksujemy.Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką. Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy,np. wałkiem do ciasta ). Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania: Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu. Na dżem wylewamy masę wiórkową
Maminek kulinarnytarce na największych oczkach. Następnie całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy powstanie nam puszysta masa, dodajemy powoli i stopniowo dalej miksując: olej, a następnie śmietanę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz starte batoniki. Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Można tez użyć(...)papier do pieczenia i pieczemy w 180*C przez 45 minut Kiedy ciasto nam ostygnie. Robimy polewę czekoladową roztapiając w garnuszku masło z czekoladą i wylewamy gotową słodką masę na nasze ciasto. i tak oto mamy batonika kokosowego w cieście
W Moim Magicznym Domubiałko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż(...)było bardzo gęste.Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami
Moja smaczna kuchniażółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka cynamonu – 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: – 2 budynie waniliowe – 750 ml mleka – cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą(...)Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa: Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego ! Artykuł Czekoladowy jabłecznik
CookYourselfśredniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce(...)Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa: Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego
CookYourselfaromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)wyłożyć ciasto. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte z masłem, cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Wyłożyć masę serową na ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 35 minut
Tradycyjna Kuchnia