budyń z sokiem marchewkowym , a druga to puszysty krem śmietanowy. Składniki : Ciasto : 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki cynamonu 1,5 szklanki dowolnych bakalii Masa budyniowa : 2,5 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś , Pysio 2 op budyniu smietankowego(...)łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszysta masę , dodać rozpuszczone i schłodzone masło . wsypać wszystkie suche składniki łącznie z marchewką i wymieszać ciasto na jednolita masę . Piec ok 50 min w 180'C Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2 szklanki soku marchewkowego zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy i wlać
Malinowa KawiarenkaKochani, w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne! Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe. A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami. A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki. Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki! Ale taka(...)ciasto wyjąć. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto powinno być jasnozłote. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, poczekać, aż wystygnie. Gotową masę krówkową wyłożyć na ciasto, udekorować bakaliami, odstawić w chłodne miejsce. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówjabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać ze składnikami suchymi. Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około
Trzeci talerzUbijamy śmietanę na sztywno a następnie dodajmy serek mascarpone cały czas ubijając. 3. Na koniec dodajemy upłynnioną czekoladę i mieszamy łyżką aż dokładnie połączy się z masą. 4. Masę wykładamy na ciasto i układamy owoce. 5. Tak gotowe ciasto, należy odstawić do lodówki na minimum 2 godziny aż masa się ściągnie
Coś z niczegoktóre zrobi każdy bez użycia miksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 Uwielbiam ją <3 SKŁADNIKI: jaja(...)gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości) Kruszonka: smalec 1 łyżka margaryna 1 łyżka cukier 3 łyżki mąka 5 łyżek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto. Gruszki obieramy, wydrążamy środek
Kuchnia PaulettesKruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite. Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki(...)MŁYNOMAG 1/4 szklanki cukru pudru Szczypta soli 120 g masła 2 żółtka Bezy: 2 białka 2 łyżki cukru Szczypta soli Krem: 100 g margaryny 3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone kawałki masła. Siekamy wszystko nożem do połączenia składników. Robimy dołeczek i wbijamy dwa żółtka. Całość szybko
VioletoweKucharzenieserowych wypieków, bo ser się skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka rodzynki(...)Owijamy folią i schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut
Kolorowy Przepisownikgalaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja) Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut. Upieczone ciasto(...)zmielić lub zblenderować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z serem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie połączyć. Połowę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim ciastem, wylać resztę masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce i wysypać wiórki kokosowe. Sok z ananasa dopełnić wodą tak, aby było 250 ml, zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim tropikalną galaretkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepisów na to ciasto i nie będę kopiować żadnego z nich tylko przedstawię wam moją wizję. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to . Ciasto zniknęło szybko a mój mąż zjadł ostatnie 3 kawałki do kawy komentując, "że cieszy się że akurat nie mam ochoty na nic słodkiego do kawy(...)smarujemy połową masy przykrywamy drugą połową biszkoptu. Na wierzchu rozprowadzamy drugą część masy wyrownujac. 5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta tworząc dowolny wzór. Wbijamy orzechy ziemne w tężejącą masę i chodzimy min 1 godzinę by całość stężała
vaniliowoczekoladowawypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło
Domowe ciastaodrobiną soli na sztywną pianę i łyżką mieszam z masą migdałową.Przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 centymetrów i wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji(...)mniejszej formy.Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni.Smacznego Post Włoskie ciasto migdałowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plJedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem(...)mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao. dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę wyciągnąć je z misy owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około
DefinicjaSmakuMargarynę ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę. Dodajemy żółtka i dobrze ucieramy. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i dodajemy przyprawę do piernika. Ucieramy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy(...)przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Dzielimy je na pół. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Przykrywamy górną warstwą ciasta, którą pokrywamy resztą masy. Piernik możemy posypać drobno pokruszonym ciastem, które ścięliśmy lub posypać startą czekoladą. Smacznego Artykuł Piernik z mascarpone pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemargaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać(...)zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni. Ostudzić ciasto. Krem: Do garnka wlać kremówkę, zagotować, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, gdy nie wchłoną śmietany. Ostudzić. Następnie margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem kokosowy. Wstawić na 30 minut do lodówki by trochę
Fabryka pomysłówpodłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4). Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał(...)lodówki.W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto (fot.6)i całość ponownie wstawić do lodówki
Świat Ciasta