ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:425/3191)

Tarta na francuskim cieście z czereśniami (Torta di sfoglia alle ciliegie) 145

cukru trzcinowego 30 g m ą ki   30 g masła  200 ml mleka 2o0 ml śmietany 30% 1 cukier waniliowy 3 jaja 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder  **** INGREDIENTI 200 g di ciliegie 80 g di zucchero di canna 30 g di farina 30 g di burro 200 ml di panna fresca(...)międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie układamy w formie;  masę kremową wylewamy na spód ciasta a wierzch dekorujemy czereśniami,  oprószamy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch tarty nabierze złotego koloru.  Przed podaniem

La grande e la piccola cuoca
kruche babeczki z owocami i kremem :-) 121

Witam Kochani, dziś bardzo wiosenny przepis-pyszne babeczki z owocami i kremem.  Z babeczkami zawsze jest sporo roboty, ale warto. Babeczki składają się z kruchego ciasta, wypełnione są masą, następnie owocami i wszystko polane jest galaretką. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzą, ładnie wyglądają. Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego 24 babeczki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI CIASTO(...)trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko.  Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Noworoczny tort makowy 162

poprosi o dokładkę. Proponuję takim torcikiem uczcić początek Nowego Roku. Przy okazji życzę Wam wszystkim udanego i smacznego roku 2019. TORT MAKOWY Składniki: (forma 24 cm)   ciasto: 850 g masy makowej z bakaliami  6 jajek 4 łyżki kaszy manny aromat migdałowy mus kawowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2/3 szkl cukru pudru 5 łyżek zaparzonej(...)mocnej kawy dodatkowo:  wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie:  ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem

Bon appetit mon amie
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 126

zimne dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy, aż masa będzie jednolita.  Metalowe foremki do pieczenia babeczek odwracamy, tak aby dno było na górze. Co drugą smarujemy masłem ( ciasto rośnie, musi mieć miejsce ). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy ciasto dookoła każdej wysmarowanej foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni

Kuchnia Paulettes
Odchudzone kremówki kokosowe według Ewy Wachowicz 500

szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. n\Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie gorącą masę wylać na ciasto.   Kokosowa beza: 125g masła, 2 jajka , szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 200g wiórków kokosowych (użyłam Kresto).   Masło stopić i przestudzić.  Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)bardzo delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką.  Bezę wylać na masę budyniową. Równomiernie rozprowadzić i piec około 45-60 minut w temp. 180st.  Po pół godzinie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią spożywczą, aby beza za mocno się nie przypiekła

Z miłości do słodkości
Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną 137

masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Podpiekamy na biało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.  Smacznego   Podobny przepis, znajdziecie

Rusty Fork
Tęczowy tort 352

napowietrzone. Ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Do każdej części dodać odpowiedni barwnik. Ciasto wylać do formy, piec do momentu aż brzeg ciasta odejdzie od brzegów formy ok. 15 - 20 minut. Blaty ostudzić Przygotować masę: Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu(...)cienką warstwą kremu. Na pierwszy blat położyć kolejne biszkopty: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony, każdy z nich nasączać herbatą i smarować cienką warstwą kremu. Wierzch i brzegi ciasta posmarować resztą masy. Dookoła tortu ułożyć wafelki. Jeśli je docinamy, układamy je odciętą końcówką od dołu. Tort związać wstążką. Tuż przed podaniem, wysypać wierzch tortu cukierkami

Mama Gotuje
Marcepanowe ciasto z jabłkami 248

Proste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek, jak też do śliwek ( ciasto ze śliwkami )   200 g masła 1/4 szklanki cukru brązowego 200 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Miękkie masło(...)cukier oraz masę marcepanową. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku, aż masa stanie się puszysta. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę dwa jabłka. Wymieszać i wyłożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułożyć trzecie jabłko pokrojone na cząstki i wstawić

https:KKuchniaMniam
Krówka serowa 228

Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone.  Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około(...)ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli mamy mocna maszynkę zsiekać je) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień w tedy ciasto jest miększe. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowe marzenie 193

masą raffaello i herbatnikami. Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować! […] Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Snickers 732

Domowa wersja jednego z najpopularniejszych batonów na świecie.   Ja osobiście wolę Marsa, ale ciasto z nim jako głównym składnikiem jest zdecydowanie za słodkie, nawet dla mnie:) Snickers powstał z batonów, pysznej masy z mleka w proszku, krówki i polewy. Same pyszności. Polecam fanatykom cukru:D foremka o średnicy 20 cm 40 minut spód: 3 batony snickers(...)wymieszać rózgą, tak aby nie powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Posypać orzeszkami ziemnymi, wciskając je w mleczną masę. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Wyjąć ciasto i rozprowadzić na nim masę krówkową. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście Słodkości

Ania i Marcin gotują
Sernik z brzoskwiniami 172

Sernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się(...)białek - 150 gram cukru Przygotowanie brzoskwiń: Brzoskwinie kroimy na dowolne kawałki (u mnie ósemki). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.  Kolejność warstw: pierwsza kula ciasta starta na blachę i równomiernie rozłożona, masa serowa, brzoskwinie, piana z białek, druga kula ciasta starta. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tarta z białą czekoladą i truskawkami 155

formy na tartę i nakłuwamy. Jeśli macie w domu groch lub kamyki do ciasta - wykładamy je na ciasto tak, żeby ono się nie wybrzuszało i nie zniekształcało. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, aż spód się lekko zarumieni. Masa W rondelku topimy czekoladę(...)masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, jajko i cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 142

masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. Zapraszam do przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI: 150 g. zmielonego maku 250 ml. mleka 6 łyżek płynnego miodu 5 łyżek posiekanych(...)praktyce warto jej dać kilka godzin na to, aby wszystkie składniki ‘przegryzły’ się ze sobą. Jest wtedy o wiele smaczniejsza!   Smacznego!!! Masa makowa Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Magiczne ciasto budyniowe 801

Niesamowite ciasto, gdyż z jednej masy podczas pieczenia powstają aż trzy warstwy pysznego ciasta. Dwie warstwy budyniowe, pierwsza, ta na samym dnie bardziej zbita, środkowa lekko piankowa i na samym wierzchu warstwa biszkoptowa. Ciasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem.     4 jajka 130 g cukru(...)Żółtka zmiksowac z cukrem, ekstraktem waniliowy i łyżką zimnej wody. Dodać stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy. Dodawac stopniowo przesiana make cały czas miksujac. Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac. Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek. Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch

Jadło i czytadło