masę odstawiamy do wystudzenia. Masę makową ucieramy dodając okruchy (zmielone biszkopty), następnie wbijamy po 1 jajku. Kolejne dodajemy, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę mamy gotową. Wieczorem wkładamy do zamrażarki 300 g masła, które dodamy do ciasta podczas wałkowania. Kolejny etap to ciasto półfrancuskie. Wszystkie składniki (oprócz masła, które cały czas się mrozi) mają być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rozczyn(...)orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane z malinami DORCIA W KUCHNI [FB] – Drożdżówki z masą orzechową 6 NIEBO – Nanaimo bars – kanadyjskie ciasto bez pieczenia ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI – Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych KATALOG SMAKÓW – Muffinki orzechowe KUCHNIA MNIAM – Ciasto
mojewypiekiinietylkotzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń(...)żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniemasłaSposób przygotowania ciasta:Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy(...)ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową, a na końcu na wierzch drugą część kulek z ciasta.Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w 200 stopniach. Co trzeba pamiętać....nie należy sernika kroić dopóki
upichcicfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowe na śniadanie? To chyba marzenie niejednej osoby, które może się ziścić właśnie dziś! Ciasto jest smaczne, bogate w białko, a więc bardzo sycące. Składniki: -> 200g serka wiejskiego(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut). Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,olej,wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty
Walijskie Pichceniebardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej skórki z pomarańczy i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny olejek jaki(...)stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzienasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g masła.Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć(...)śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościkażdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy(...)ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam
Izabelawkuchnijasny: Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję żółtka, cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam(...)biszkopcie. Odstawiam do stężenia. 6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową i posypuję wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru(...)następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy Wykonanie ciasta: Na jeden kawałku biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został i układamy biszkopty jeden obok drugiego, namaczając
W kuchennym oknie EwyKibicujecie naszym siatkarzom? ;-) Dziś mam dla Was przepis na babeczki cytrynowo-sernikowe. Delikatne ciasto i trochę masy sernikowej- w pracy zniknęły w 3 minuty. :-) Przepis na 12 babeczek. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki(...)stopni. 4. Do formy muffinkowej wykładamy papilotki, nakładamy najpierw ciasto na babeczki, a potem, z pomocą dwóch łyżek, staramy się zrobić delikatny dołek w środku ciasta i wlewamy tam masę serową (ok. 2 łyżek na babeczkę). 5. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. 6. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. Nie przejmujcie się, jeśli masa serowa Wam się trochę wyleje
kuchnia do kwadratufolię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 x 23). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg(...)konieczny, ale dodaje uroku. Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut
Kuchcik gotujeKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki(...)łączymy twaróg, jaja, cukier, roztopione i przestudzone masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Pod koniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie. Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej raniej ciastem. Kawałek zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch sernika lub kruszymy za pomocą rąk. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaProsty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego 350g masy makowej z bakaliami 100g orzechów włoskich 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym dodaniu. Następnie dodaję partiami żółtka (na dwa razy) i miksuję po każdym dodaniu aż do gładkiej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka(...)połączenia. Zimny biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy zostawiam w foremce, wykładam na niego połowę kajmaku, banany przecięte na połówki oraz bitą śmietanę - z masy śmietanowej odkładam cztery łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Do foremki wkładam drugi blat ciasta, delikatnie dociskam i smaruję go pozostałym kajmakiem, a następnie odłożoną masą śmietanową. Czekoladę ścieram na tarce i posypuję nią ciasto. Gotowe
Gotowanie i blogowanie