ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:423/3191)

Cztery smaki z masą serową 170

wykładamy papierem do pieczenia i układamy kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciast. Pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na pół. Gdy ciasto się studzi możemy zrobić masę. Masło topimy, dodajemy do niego ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotowujemy cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gorącej masy serowej, cały czas(...)mieszając. Całość zagotowujemy. Gorącą masę serową przelewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.     Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Zainspirowana w kuchni
Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami 188

łatki z masy czekoladowej, która jest dość gęsta. Dodatki: 250 g wydrylowanych wiśni - świeżych lub mrożonych Na sernik z łatkami równomiernie wykładam wiśnie lekko wciskając je do masy.   W tym cieście sprawdzą się właściwie wszystkie owoce sezonowe, które są kwaskowe w smaku. Można wykorzystać także truskawki lub inne słodsze owoce, pamiętając jednak, by dodać mniej cukru do masy serowej(...)czekoladowej. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - 45-60 minut, do ścięcia masy twarogowej  Sernik jest pyszny, nieprzesadnie słodki, ale naprawdę MOCNO czekoladowy. Wiśnie dodają kwaskowatości, dzięki czemu równoważą słodycz ciasta.    To ciacho to idealne rozwiązanie na poniedziałkową chandrę i nie tylko. Wierzcie mi, po nim świat wydaje się piękniejszy, nawet gdy mieliście naprawdę parszywy dzień. Smacznego

Cooking Monster
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 327

pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie.  Wlać śmietankę do miski i lekko ubić(...)nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wlewamy masę jajeczną razem z mozarellą, usmażonym kurczakiem i pomidorkami.  Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy na wierzch świeżą bazylię i jemy! Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami 199

ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę do tych uroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały im ciekawego smaku, idealnie wpasowując(...)stopniowo jogurt naturalny i mleko. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Do papilotek nakładać kolejno :  łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek posypać musli lub płatkami owsianymi. Piec przez ok. 20-25 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w piekarniku

Kuchnia Ellie
TORT URODZINOWY MINIONEK 212

misie miksera i ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie wyłączając miksera powoli wlewamy cienką strużką jajka. Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części.  Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Wlewamy(...)całość jest sztywna, wyłączamy mikser. Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki banana. Następnie wykładamy masę mascarpone i wygładzamy do jednego poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Teraz przygotowujemy masę maślaną. Masło i cukier  ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa

KuchcikoweLove
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 234

cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny(...)szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę

na moim stole...
Torcik z truskawkami i karmelem! 204

śmietanki 36% - 2 łyżki kajmaku Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj porcjami kajmak. Masę wyłóż na ciasto. Z pozostałego kajmaku za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj kleksy lub różyczki, całość posyp startą czekoladą! Ciasto smakuje najlepiej schłodzone, tak też powinno być przechowywane tj. w lodówce. Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Budyniowy przekładaniec 167

truskawek 1/2 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki masa 1/2 litra mleka 1 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżkę płatków migdałowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki(...)mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała. Smacznego

kgwjanczewo
Rogale Świętomarcińskie 163

Świętomarcińskie. Nie będę Was oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie(...)Następnie odstaw masę do całkowitego przestygnięcia. Biszkopty zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na prostokąt (przed wałkowaniem wyjmij

365 dni dookoła kuchni
Rogale Świętomarcińskie 218

Świętomarcińskie. Nie będę Was oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie(...)Następnie odstaw masę do całkowitego przestygnięcia. Biszkopty zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na prostokąt (przed wałkowaniem wyjmij

365 dni dookoła kuchni
Piernik staropolski 201

dodać orzechy i wymieszać. Masę zostawić do ostudzenia by stężała. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową włożyć ją do lodówki na około 2 - 3 godziny. Do gęstej masy dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Z ostudzonego piernika ściągnąć papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek i całość obciążyć na jakieś 15 minut blachą do pieczenia. Na drugim(...)placku rozsmarować masę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę. Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić na tydzień w ciepłe i wilgotne miejsce. Polewa: Masło, połamaną na kawałki czekoladę i mleko włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek

Mama Gotuje
Placki miodowo - korzenne przekładane kremem mleczno - orzechowym. 155

użyłam cukru, masa jest dość słodka,  a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki  łącznie z posmarowaniem wierzchu.  Lekko dociskamy  i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się oprószenie kakao lub np inką. Niestety aby ciasto dobrze smakowało musi(...)wilgocią kremu. I czym dłużej leżakuje tym jest lepsze. A w ogóle najlepsze jest jak się kończy, ale to zawsze tak jest.  W tym cieście zamknęłam kilka smaków.... korzenną nutę piernika, orzechowo - mleczną masę. I to co łasuchy lubią najbardziej kremowe, delikatne ciasto gdzie na jednym kawałku  ciężko skończyć

Dieta moja pasja
Brownie z truskawkami 301

ubijanej masy małym strumieniem wlać ostudzoną czekoladę, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - do formy przełożyć ciasto (będzie gęste), wyrównać - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki - na masie czekoladowej ułożyć w niewielkich odstępach połówki truskawek, przecięciem do góry - brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 25-35 minut(...)sprawdzimy stopnia upieczenia za pomocą patyczka, gdyż ciasto nie jest w środku suche; jeśli jednak mamy wątpliwości, można wbić patyczek, który powinien być po wyjęciu lekko oblepiony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy kroić Brownie przechowujemy w temperaturze pokojowej, ze względu na dodatek owoców najlepiej zjeść je w ciągu kilku

Smakołyki Bereniki
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 129

ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy(...)sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut do zarumienia się. ***** First, we must knead the dough, we mix butter, sugar and salt with together. Then, we add the sieved flour, egg yolk

Projekty ze smakiem
Sernik z dynią 229

połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość. Następnie(...)Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut. Wierzch: Jeżyny rozdrabniamy z cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika. Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto

NiePieprz.pl