odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę,olej, wlać wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mleko powinno być lekko ciepłe. Dokładnie wyrobić jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę. Dużą miskę lekko wysmarować olejem i wrzucić wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego dodać ciepłe mleko 1/2 szklanki, cukier, sól, drożdże(...)łyżka mąki, czas 2 minuty, temp. 37 C, interwał – do masy z drożdżami dodać pozostałe ciepłe mleko( nie gorące) mąkę, olej,wyrobić, czas 5 minut, naczynie zamknięte, interwał – ciasto wyłożyć do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. – reszta jak przy normalnym wyrabianiu ciasta Jak już ciasto wyrośnie uformować bułki i rozłożyć
Kuchnia Pokoleńproszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem ciasto jest wilgotne
W Mojej Kuchni Lubięłyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu
Mix smakułyżki miodu 1 łyżka cukru wykonanie: Masło, miód i cukier rozpuszczamy np. na patelni. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na blat ciasta i pieczemy składniki na masę budyniową: 700 ml mleka 100 g masła 1 i 1/2 budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 4 łyżki cukru dodatkowo: 1 puszka masy(...)mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas i podgrzewamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. złożenie ciasta: Na pierwszy blat wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę kajmakową. Przykrywamy blatem z orzechami. Całość odstawiamy w chłodne miejsce
Domowy Smak Jedzeniamniejsze kawałki Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było(...)bardzo gęste. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut. Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy kawałkami czekoladowych cukierków
Moja smaczna kuchniaZostało mi troszkę masy krówkowej i krakersów slonych , do tego tylko upiekłam biszkopt na małą blachę i tak powstał nowy przepis na ciasto na moim blogu(...)Ciasto na biszkopt małą blaszkę znajdziecie na blogu lub upiec swój sprawdzony przepis ,biszkopt po upieczeniu przekroić na 2 części składanie ciasta 1 część biszkoptu posmarować powidłami takimi jakie macie na to krakersy 1 warstwa smarujemy krakersy masą krówkową kładziemy 2 warstwę krakersów znów smarujemy i ostatnia warstwa krakersów i masa krówkowa a na to biszkopt mi akurat została masa
Moje WyrobyCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka(...)czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyPolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej60 g masła2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczkaCzekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:Masa:Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Po tym czasie ubić śmietankę
Słodka Stronaśmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała. Notatki * użyłam ciastek degistive by Małgorzata Hert Inspiracja Przepisy.pl Inspiracja Przepisy.pl Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniżółtka (same bez białek ) wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną i pozostałą konfiturą kłaść na ciasto a na to bezę białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz cytryną
Moje WyrobyTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty" , które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie. Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty". Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekolady(...)gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią tortu - ponczujemy. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Słodka Stronadomownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)wodą, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej , dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Dodajmy pokrojone galaretki, delikatnie mieszamy i wykładamy na dolna część ciasta, przykrywamy wierzchnią częścią, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowujemy polewą: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder oraz kakao, zagotowujemy
Bajeczna Kuchniazamówienia! Dla kogo: dla szukających pomysłu co zrobić z dynią dla lubiących szukać nowych przepisów dla kochających tarty Składniki na ciasto: 130g masła łyżka oleju rzepakowego łyżka cukru szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej Składniki na masę dyniową: 430g puree dyniowego (jak zrobić puree dyniowe przeczytasz tutaj ) 400g mleka skondensowanego słodzonego z puszki 2 jajka łyżeczka cynamonu pół(...)minimum 30minut. Wykonanie masy dyniowej: Puree dyniowe włożyć do naczynia miksującego i dodać resztę składników (poza bitą śmietaną). Zmiksować 30s.obr.8 (aż będzie gładkie). Nałożyć masę dyniową na schłodzone ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175 stopni na dolnej półce. Po upieczeniu wyciągnąć na kratkę do wystudzenia. Podawać saute lub z bitą
Mania WypiekaniaMami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych ciast, można do nich dodać kakao czy też karob. Składniki na około 50 szt. 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 ml złotego syropu ( przepis znajdziecie tu ) , syropu(...)gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym. Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem. Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce. Słodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość 3-5 mm max i wykrawaj foremką
greenscarfplanetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min. Masa: Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach(...)większą. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki formy. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik
Domowa Cookierenka Agidomowy serek był to teraz najwyższa pora na sernik z nutką cytryny, otulony kakaowym ciastem :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru(...)stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchni