ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:413/3191)

Ciasto toffi – bez pieczenia / 3 bit 2440

najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną masę budyniową(...)mikrofali lub na palniku, tylko do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łączymy z płynną, przestudzoną żelatyną. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady

Smaki Na Talerzu
Sernik z kakaową kruszonką. 223

Przed nami weekend więc czas na kolejne pyszne ciasto! Padło na sernik, ja uwielbiam! Polecam , naprawdę pyszny! Składniki na masę serową; 60 dag sera twarogowego 2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto 8 łyżek cukru cukier waniliowy pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 10 dag rozpuszczonego masła   Składniki na ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szkl(...)wykładamy papierem ( tylko dno).  Ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną częśc ścieramy na grubych oczkach tarki i dokładnie wykładamy nim dno. Dociskając. Wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 min.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Chałka z kruszonką 120

smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy(...)dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią. 2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód. 3. Chałkę przełożyć

dom-agi.pl
Pączki z budyniem 173

puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać ( nie zagotować, ma być lekko ciepła), masło roztopić i lekko przestudzić.Do dołka w mące wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć(...)nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukier – cukier puder i gorąca woda. Tyle żeby masa nabrała konsystencji lukru. Ciasto Thermomix – założyć motylek, wbić żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, czas 30 sek, obroty 3, masę wylać do miseczki – do naczynia miksującego skruszyć drożdże, wlać ciepłe

Kuchnia Pokoleń
Miętusek 931

przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.  Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej.  Niestety Miętusek(...)pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pyszne ciasto z owocami i kruszonką przepis! 145

dodajemy je do masy, w której mamy już wymieszaną mąkę z masłem, olejem, żółtkami i cukrem. Delikatnie mieszamy i łączymy wszystkie składniki.  Gdy już masę mamy dokładnie wymieszaną, przekładamy ją do blachy. Na cieście układamy obrane wcześniej i pokrojone owoce (rabarbar wymieszałam po obraniu z łyżką cukru). Zabieramy się za kruszonkę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cukier(...)masło będzie rozpuszczone. Gdy masa będzie za rzadka, można dodać więcej mąki. Niektórzy wkładają ciasto na kruszonkę do lodówki, jednakże ja od razu po wygnieceniu masy, urywam ją na drobne kawałeczki i nakładam na ciasto,a dokładniej na poukładane na cieście owoce. Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok. 55minut. Raz na jakiś czas zmieniałam

MintTaste
Stefanka 364

misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.Wystudzi(...)pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć.Następnie podzielić go na 2 części.Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.Polewa:Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje

Gospodyni Miejska
Placek "Łaciaty". 120

Ciasto ciemne.   Składniki: -250g margaryny typu "Kasia" -1 szklanka cukru -6 łyżek wody -2 łyżki kakao -2 łyżeczki cukru waniliowego -1,5 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 żółtka -4 białka Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy rozpuścić w garnuszku ale nie gotować! Do przestudzonej masy(...)białka Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Masę serową wykładamy łyżką na ciemną w postaci kleksów. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzch polewamy

Magia jedzenia.
Słodka bomba kaloryczna 132

ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna - jak wyliczyłem cała blaszka to coś koło 8000 kalorii wiec jak najbardziej pasuje do tej strony :) Dodatkowo dzięki masie kajmakowej jest mega słodkie więc na pewno nada się dla miłośników słodkości - jako dodatek do gorzkiej herbaty albo kawki :) Przepis wpadł mi kiedyś w ręce i tak pokombinowałem i wreszcie je wykonałem. Ciasto nie jest skomplikowane(...)budyniu i zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i  wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko ładnie

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Mazurek chałwowy 177

Koniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa chałwowa 200 g śmietany kremówki cukier puder do smaku 100 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone Dekoracja kandyzowana skórka(...)momentu aż ciasto będzie rumiane. Chałwę zmiksować na gładko, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem i połączyć z serkiem. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Mazurek udekorować dowolnie. mazurek chałwowy

O kuchni z uczuciem
Muffiny z nadzieniem makowym 181

strony Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka masy makowej Sposób wykonania: Margarynę  rozpuścić i schłodzić. Dodać do niej resztę składników mokrych czyli: mleko i  jajko. Wszystko wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)foremki na muffiny. Ja mam silikonowe więc smaruję je pędzelkiem maczanym w rozpuszczonym maśle. Gotowe ciasto napełniać do ½ wysokości, a następnie  położyć na nią łyżeczkę masy makowej. Masę makową przykrywać ciastem . Gotowe muffiny powinny być wypełnione do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wyjąć z piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z kremem wafelkowo-orzechowym a'la Kinder Bueno 340

Ciasto z pyszną masą o niespotykanym, oryginalnym smaku, przypominającym nadzienie z batoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki . SKŁADNIKI (forma 24x24cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150g wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę(...)pokruszonymi wafelkami, na to zetrzeć na tartce czekoladę. Odstawić do lodówki do "przegryzienia". Polecam przygotować dzień wcześniej, bo jest to jedno z tych ciast, które z dnia na dzień są coraz lepsze :) *na wierzch można zamiast masy wyłożyć ubitą śmietankę Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni

Kto ugości moich gości?
Sernik murzynek 202

szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek  2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 6 białek Ciasto wyrobić ręką i 2/3 jego części rozkruszyć na blaszce o wymiarach około 25x35 cm.   Białka ubić na sztywno, następnie(...)końcu dodać budynie i lekko wymieszać.   Ser zmiksować z 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny oraz z 1/2 szklanki cukru, następnie powoli dodawać białka i delikatnie mieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozprowadzić i na to wysypać resztę kakaowego ciasta. Piec 45 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4233

składników do ciast, aby uniknąć niepotrzebnych zakupów na ostatnią chwilę, na pewno będziesz spokojniejsza podczas przygotowywania słodkości dla gości. Kostka królowej bez pieczenia Ciasto milionera Ciasto Lion Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym Chocolate

Kulinarne Przeboje
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 346

minut. Doprawić do smaku. Do przygotowania tortilli mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej

Ola la LCHF