ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:415/3191)

Rzeszowiak Siostry Anastazji 221

błąd.  Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka(...)wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis 208

Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli (w myśl zasady: gdzie cukier tam i sól). Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę. Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Otrzymaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę i układamy na wierzchu

Pyza i Surówka
Ciasto FIONA 710

garnek zdjąć z ognia i do budyniu wsypać proszek z galaretki. Całość dokładnie wymieszać. Galaretka musi się połączyć z masą budyniową. Do podkręcenia koloru można dodać odrobinę czerwonego lub różowego barwnika w proszku. Na upieczony spód wylać przygotowany budyń. Ciasto schować do lodówki do lekkiego stężenia warstwy budyniowej. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową i galaretkę do przykrycia delicji . Galaretkę(...)pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać przestudzoną galaretkę o smaku truskawkowym. Całość połączyć ze sobą (najlepiej delikatnie i na najniższych obrotach miksera). Przygotowaną masę wylać na warstwę budyniową. Ponownie ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa śmietanowa lekko stężeje to ułożyć na niej delicje (spójrz na zdjęcia poniżej) . Na sam koniec wylać lekko tężejącą galaretkę malinową

Ugotować
Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami 180

Może kiedyś? Jak na tak opasłe tomisko, zdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku, a nie czekoladę w proszku. Podaje(...)drugiej misce ubijać 2-3 minuty jajka z cukrem i olejem aż masa będzie gładka. Dodać cukinię i krótko zmiksować. Dodać zawartość drugiej miski i zmiksować na małych obrotach tylko do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapraszam

Posadzone i zjedzone
Ciasto ucierane serowo-makowe 166

Ciasto ucierane serowo-makowe. Skorzystałam z przepisu s. Anastazji, ale trochę pozmieniałam. Wykorzystałam gotową masę makową i zrobiłam bezę na wierzchu taką jak lubię z kropelkami rosy. Powiem Wam, że im dłużej to ciasto leży tym jest lepsze. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania. Może i Wy skusicie się na takie wspaniałe ciasto i przygotujecie na weekend. Polecam(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na dno blaszki. (będzie gęste) i wyrównać. (nie piec jeszcze) Masa serowa 600 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 300 g cukru pudru (dałam 250 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 łyżeczka proszku

O kuchni z uczuciem
Sernik czekoladowy 159

lepszego na poprawę nastroju niż czekolada. Stąd dzisiejsze ciasto, potrójnie czekoladowe! Kakaowy spód, mocno czekoladowa masa serowa i polewa. Jeśli lubicie smak gorzkiej czekolady polecam użyć tylko takiej do masy. Sernik jest wilgotny i zwarty - taki jak lubię :) Ciasto piekłam w tortownicy 26cm i wyszło bardzo wysokie, przez co musiałam wydłużyć czas pieczenia o 15 minut. Możemy je upiec(...)Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Czekoladę wlewamy do masy serowej i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy kremówkę (nie ubitą) i mieszamy całość. Masę serową przelewamy na spód herbatnikowy, ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy w piekarniku. Następnie zdejmujemy obręcz i sernik schładzamy kilka godzin. Polewa: wodę umieszczamy w małym rondelku

Smak mojej kuchni
Sernik brzoskwiniowy z kratką 146

części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo(...)budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.Z białek ubijamy pianę,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.Z pozostałego ciasta wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki ,lub wycinamy nożem cienkie paski i układamy na masie serowej tworząc kratkę.Pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Sernik na jogurtach greckich 195

żółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego   Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki   *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę(...)rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Do masy dodajemy jogurty greckie i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik

Blog z Apetytem
Keks s.Anastazji 166

sodą i pozostałych składników.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Wyłożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec po 20 minut w temp. 200 stopni( mniejszą część piec ok. 4 minuty krócej). Wystudzić. Najcieńszy blat pokruszyć w dość drobne kawałki. [ ja potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika(...)ogniu. [ Ja miałam ze słoika tarte , od razu z cukrem  i od razu dałam galaretki ]. Dodać cukier i galaretki( proszek).Dokładnie wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać pokruszony blat ciasta miodowego i wymieszać. Składniki na masę z kokosem: 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 100 g wiórków kokosowych 250 g masła Mleko

Moje domowe kucharzenie
Walentynkowe Serce 224

Przepyszne i urzekające ciasto idealne na WALENTYNKI 💖 💖 💓 Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od galaretki, z której będziemy wycinać serca. - 3 szklanki wody - 2 galaretki czerwone Wodę zagotowujemy, wsypujemy galaretki i przelewamy do 3 szklanek. Stężałe galaretki wyciągamy ze szklanek. Najlepiej włożyc dno szklanki na 3 sekundy do gorącej wody, podważyć nożem, galaretka sama wyjdzie. Z kazdej galaretki wycinamy foremką w kształcie(...)łyżka cukru pudru - galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i wlewamy chłodną galaretkę. Na wyłożone w keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku serduszkowe formy (szpicem do góry), zalewamy resztą masy. Chłodzimy ok 2 godzin. Ciasto wykładamy na płytki i szeroki talerz, górę oblewamy polewą czekoladową i układamy

Moje Słodkie Piekiełko
Puszysty omlet na słodko 154

Uwielbiany przeze mnie w dzieciństwie ;) Jadałam go najczęściej na kolację, posmarowany ulubionym dżemem. Bardzo puszysty, mięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :)  Składniki na 1 omlet(...)powinno być dość gęste, więc w razie potrzeby dosypać około pół łyżki mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masę jajeczną ( można odwrotnie, ale ta kolejność sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste ) i bardzo delikatnie wymieszać, do połączenia. Na patelni dobrze rozgrzać olej, po czym zmniejszyć ogień. Masę wylać na środek patelni

Opowieści z piekarnika
Tarta marcepanowa z gruszkami 177

deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 jajko M szczypta(...)masę. Posiekać orzeszki pistacjowe i wmieszać do masy marcepanowej gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ścieniały ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Rozsmarować masę marcepanową pozostawiając wolny od masy 10-cm rant. Na marcepanie rozłożyć gruszki. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 181

wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 10-15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto powinno ładnie się zarumienić. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło w lodówce, przygotuj masę makową. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Następnie przełóż go do garnka i zalej gorącym mlekiem. Całość postaw na gazie i zacznij gotować. Po kilku minutach gotowania(...)jabłkami, olejkiem i kaszą lub bułką tartą. Białka lekko posól i ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę przełóż do maku i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto. Blachę z ciastem na powrót wstaw do piekarnika i piecz przez mniej więcej 70 minut w temperaturze 180°C. Jeśli makowiec zbyt szybko się zarumieni, wierzch ciasta możesz przykryć

blog.moje-pasje.info
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 205

Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów. Oto kilka przykładów:Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :)W komentarzach chwalcie się Waszymi pomysłami na kruche ciasto.Mile widziane zdjęcia Waszych wypieków i informacja jakie przepisy

Wypisz Wymaluj
Szybki jabłecznik 159

pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka są mocno kwaskowate dosładzamy je troszkę. Wszystko zależy od tego jakie lubicie. Ciasto : mąkę + proszek do pieczenia trzeba przesiekać z tłuszczem. Następnie dodać żółtka(...)ciasto na giętkiej desce, podkładce lub papierze do pieczenia o kształcie zbliżonym do formy i „przerzucam” do blachy uzupełniając luki ręcznie. Jak wam wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej

Kulinarna Patilogia