masy napoleonkowej ma również masę śmietankową i to połączenie jest bajeczne w smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty(...)ilości gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten spos
cucinaremasy napoleonkowej ma również masę śmietankową i to połączenie jest bajeczne w smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty(...)ilości gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten spos
cucinareu00f3rk\u0119 cytryny i ewentualnie sok.\r","Miksuj\u0105c dolewamy wolno olej. \r","M\u0105k\u0119 mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do naszego ciasta.\r","Miksujemy.\r","Odk\u0142adamy ok 2\/3 masy odk\u0142adamy a do pozosta\u0142ej cz\u0119\u015bci, dodajemy kakao.\r","Je\u015bli masa kakaowa jest zbyt g\u0119sta, dodajemy 2 \u0142y\u017cki jogurtu(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt oraz otartą skórkę cytryny i ewentualnie sok. Miksując dolewamy wolno olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do naszego ciasta. Miksujemy. Odkładamy ok 2/3 masy odkładamy a do pozostałej części, dodajemy kakao. Jeśli masa kakaowa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki jogurtu lub mleka. DO foremki wylewamy najpierw połowę masy białej, potem
Mieszam w GarnkuSzykujemy tylko jedną masę – nie będzie ani bardzo lekka, ani bardzo kremowa, przypomina raczej ciasto na naleśniki. Za to po upieczeniu powstaje… sztywny spód, kremowy środek i puszysty, lekki wierzch. Magia? Może odrobinę. Smak ma na pewno magiczny. Spróbujcie! Rozgrzewamy piekarnik do 165⁰C . Formę do pieczenia – najlepiej blachę kwadratową wielkości 20/20cm albo okrągłą o średnicy(...)kończymy miksowanie. Do masy dodajemy partiami ubite na sztywno białka, mieszamy je z masą ubijaczką balonową, żeby nie opadły. Od razu wlewamy bardzo rzadką masę do naszykowanej foremki i pieczemy, w zależności od wysokości ciasta w formie – od 40 minut do 1,10h na środkowej półce piekarnika. Wierzch upieczonego ciasta powinien być jasnozłoty, z widocznymi dziurkami po uciekających pęcherzykach powietrza
Karo in the Kitchenrozpuści wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zdejmujemy z ogania i jeszcze przez chwilę mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy całe jajka i dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie równe blaszki posmarowane margaryną i posypane bułką tartą ( u mnie 25x30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy(...)budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Jajko dokładnie szorujemy oraz wyparzamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko oraz po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugim plackiem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówPieczone w specjalnej patelni, nadziewane różnymi masami, ku radości i uciesze całej rodziny. Wypiekacz elektryczny do orzeszków to mój najnowszy nabytek, a z wypiekacza – Orzeszki z masą orzechowo migdałową. Składniki na ciasto na ok. 300 połówek: - 4 szklanki mąki tortowej - 250g miękkiego masła (temp. pokojowa) - 4 żółtka - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki gestej kwaśnej śmietany - 1 płaska(...)wielkości orzecha laskowego (wiśni itp. nie większe), najlepiej sprawdzić piekąc najpierw 1 sztukę. Dołki w opiekaczu smarujemy przy użyciu pędzla olejem, wkładamy przygotowane porcje ciasta i pieczemy. W moim wypiekaczu wystarczyły niecałe 2 minuty. Przygotowujemy masę do wypełnienia orzeszków. Mleko zagotowujemy z cukrem. Zmielone orzechy i migdały zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy
mojewypiekiinietylkocukru (40 g zostawiamy na później), żółtka, śmietanę, masło, mleko i budyń waniliowy miksujemy razem, aż do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy jeden kubek masy i wstawiamy do lodówki, resztę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200’C (180′ C termoobieg), na około 50 minut. Zaglądamy w między czasie do ciasta czy za bardzo się nie spiekło(...)pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy odlany kubek masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wylewamy powstałą masę na gorący sernik i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż się ciasto ładnie zarumieni. Sernik pozostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plproszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, oraz pozostałe składniki wszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Składniki na masę jogurtowo-kokosową: 3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki płatków migdałowych(...)nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i spód podpiec ok 10 min. Po wyciągnięciu z piekarnika rozsmarować dżem z czarnej porzeczki Lodzi łyżką po całej powierzchni ciasta. Na wysmarowany dżem spód wylać masę jogurtowo-kokosową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Wystudzić i następnie schłodzić
kgwjanczewozacznie bulgotać zdejmujemy z ognia (!) i dosypujemy galaretki. Dokładnie całość mieszamy, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki. Pianka truskawkowa: Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, z tym że, przygotowujemy(...)szklance wody. Mleko wlewamy do miski. Wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy aż powstanie sztywna masa. Do ubitych śnieżek wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy. Masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki
My simple kitchenstopniowo wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku. 3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną(...)czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki. 5. Orzeszki pokruszyć (ja wrzuciłam do woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Czyli w skrócie: herbatniki - masa mleczna - herbatniki - masa kajmakowa - herbatniki - masa mleczna - herbatniki - czekolada + orzechy Inspiracja: Poezja Smaków (masę mleczną zrobiłam wg swojego przepisu
Kto ugości moich gości?mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam w domu ( używamy suchych bez kremów ani mas(...)którymi zastanawiamy się czy wyrzucić je już czy nie ) i odmierzyłam odpowiednią ilość pozostałych składników. Wyszło pysznie bajaderkowo. Składniki: 500 gram suchego ciasta ( ciasta, ciasteczka suche bez mas i kremów ) 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 50 gram masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka dżemu śliwkowego 4 łyżki rumu 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie ciasta, ciasteczka
Smaki EwyDodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni./BEZABeza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą(...)gPOLECAMY! My jesteśmy zachwycone. Jak wyszedł?Bajecznie!!! Delikatna, wiśniowa pianka z serowym posmakiem wspaniale skomponowała się z otulającą ją bezą przykrytą kokosowym rajem. Ciasto zdecydowanie wygrało i zajęło pierwsze, zasłużone miejsce, ale i serowa masa deptała mu pięty bardzo dzielnie. To kolejny sernik z cyklu "do powtórzenia". Najlepszym wyznacznikiem smaku jest to, że wyjęłyśmy go z piekarnika około
Wypisz Wymalujsernika z serków homogenizowanych to najwyższy czas. Ten przepis wychodzi za każdym razem Sernik z serków homogenizowanych Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag margaryny (dobrze schłodzonej) 4 żółtka 4 łyżki kwaśniej śmietany Masa: 2/3 kostki margaryny lub masła 4 jajka 3 łyżki cukru pudru 6 homogenizowanych serków waniliowych (każdy po 140g(...)cukrem wanilinowym. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Następnie do margaryny z żółtkami dodajemy serki homogenizowane, mąkę ziemniaczaną i pianę. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w temperaturze 150°C przez jakąś godzinę. Smacznego Artykuł Sernik z serków homogenizowanych pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeposypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa(...)soku zagotowujemy, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i mieszamy, do zagotowania. Gdy budyń jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, dodajemy do niego rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 ⁰ C. Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier
Smakowy Rajmanny, skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, 15 dag masła, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce około dwie godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej(...)aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Następnie wylać masę serową , posypać pozostałym startym na grubej tarce ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny
Tradycyjna Kuchnia