ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:444/3191)

Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 222

wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli masa wydaje się Wam zbyt miękka, należy dodać jeszcze trochę sypkich składników, lub łyżkę mąki kokosowej. Tak przygotowane ciasto wykładamy na matę sylikonową, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy(...)niezbyt cienko), a następnie zdejmujemy folię i przycinamy tak, aby uzyskać prostokąt. Można też wyłożyć prostokątną formę folią spożywczą i wylepić dno ciastem, a następnie wyjąć razem z folią.  Masę smarujemy na całej powierzchni kremem jagodowym, posypujemy pierzgą i granatem i delikatnie zwijamy w rulon odlepiając jednocześnie folię, lub matę sylikonową. Roladę wkładamy na 2 godzinki do lodówki

Quinoa Raz!
Czekoladowy tort z chałwą 186

wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie(...)polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy tort z chałwą 284

wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie(...)polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową

Kulinarna (nie)codzienność
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 239

wahania odparł kanelstang. Mmm, aż mi ślinka pociekła... Kanelstang bowiem zdarzyło mi się jeść kilka razy, i muszę przyznać, że jest to dobroć nad dobrociami. Delikatne, cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się(...)przesianą mąkę roztrzepać w garnuszku na gładką masę. Podgrzewać, wlewając powoli mleko. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa nabierze konsystencji gęstego budyniu.Zdjąć z ognia, ostudzić.Na nadzienie cynamonowe utrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Ciasto w myślach podzielić na trzy poziome pasy. Na środkowy wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z serem. Przepis krok po kroku. 151

łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.   Wszystkie składniki ciasta drożdżowego wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli posiadasz mikser planetarny lub inne ustrojstwo ułatwiające pracę w kuchni skorzystaj(...)pulchne.   W czasie gdy ciasto dzielnie wyrasta zajmij się przygotowaniem farszu. Jest to bardzo proste, połącz ze sobą wszystkie składniki masy serowej i idealnie wymieszaj.   Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość, być puszyste z mnóstwem małych pęcherzyków i lekko odklejać się od ścianek naczynia.   Tak wyrośnięte ciasto wyłóż

kuron.com.pl
Ciasto czekoladowe z masą serową na 4 urodziny bloga:) 318

To już 4 lata odkąd prowadzę tego bloga! Z tej okazji nie tylko upiekłam ciasto, ale i odświeżyłam wygląd bloga:) A w następnym poście będzie podsumowanie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Snikers bez pieczenia 960

Snikers bez pieczenia Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami, kajmakiem oraz masą budyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Polecam!     Składniki: około 30 sztuk kakaowych herbatników około 40 sztuk słonych krakersów 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka orzechów włoskich Składniki na krem: 4 budynie śmietankowe(...)przykrywamy kakaowymi herbatnikami *** *** Następnie wykładamy resztę kremu i kolejną warstwę słonych krakersów *** *** Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową. Puszkę z masą możemy wcześniej umieścić na kilka minut w ciepłej wodzie, aby lepiej się rozsmarowywała *** *** Orzechy włoskie siekamy i obsypujemy nimi wierzch ciasta *** *** Ciast wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Pyszny sernik Izaura 192

Sernik Izaura to połączenie czekoladowego ciasta i delikatnej masy serowej. Podczas pieczenia często powstają fantazyjne fale, które są jego ozdobą. Sernik jest dobry na wszystko, świetnie pasuje do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje. Przepis pochodzi STĄD.     Składniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 200g masła 2 łyżeczki proszku

Pasja Smaku
SŁONECZNIKOWY TORT BECZKA 210

ciasta. To właśnie z jej przepisu powstał przepyszny i niepowtarzalny tort.   Składki na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek oliwy 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do piezenia Składanki na warstwę pestkową: 3/4 kostki masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 40 dkg pestek Składniki na krem karmelowy: 400g gotowej masy kajmakowej(...)śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę. Nasączenie : Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy. Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej. Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy

Słodki Zakątek
Mleko migdałowe 137

plasterki. W najgorszym wypadku można zamoczyć na noc płatki migdałowe zamiast całych migdałów.  Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta, do naleśników. Mleko p rzechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem).       Wykonanie w Thermomixie: Migdały obrać ze skórki (chyba(...)dodać słodzidło wg upodobań np. łyżkę syropu z agawy. Miksować 1,5 minuty / obrót 10. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta czy naleśników. Przechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem

Mania Wypiekania
Murzynek ze śliwkami przekładany masą 268

proszku więc się zastanawiałam jak je zużyć, śliwki mi też zalegają w zamrażalniku więc wpadłam na pomysł upieczenia szybkiego ciasta murzynka a do tego na wierz poukładać śliwki Przepis na murzynka jest na blogu ,więc podam przepis na masę: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)masło 2 szklanki mleka w proszku mleko z cukrem zagotować, a potem wsypujemy mleko w proszku i mieszamy trzepaczką aż masa będzie gęsta. Czekamy aż masa ostygnie i ucieramy z masłem potem przekładamy murzynka . Ciasto szybko się zrobiło i znikło

Moje Wyroby
Sernik śmietankowo - kajmakowy. 171

cukru szczypta soli 2- 3 łyżki kakao Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, jajko, sól a także kakao. Szybko zagnieść ciasto, następnie uformować kule , zawinąć w folie aluminiową i chłodzić w lodówce około godziny. Składniki na masę serową; 75 dag twarogu śmietankowego ( jeśli będzie pare dag więcej nic się nie dzieje) ja użyłam z wiaderka 2/3 szkl. cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym. Miksując po kolei dodawać jajka. Dolać kremówkę i wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej masy serowej dodać masę kajmakowa. Zmiksować. Kruche ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową a na nią masę kajmakową. Wyrównać powierzchnie  i piec w temp

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto milionera 42311

powstało ciasto przypominające ‚okruszki chleba’. Następnie dodać śmietanę kremówkę, cukier i zagnieść jednolite ciasto. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się łatwo rozprowadzić). Zostawić do ostudzenia. Do rondelka wlać(...)gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolady już się rozpuszczą, lekko je przestudzić i polać nimi ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masy stężały. Smacznego! :)   The post Ciasto milionera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
sernik 181

jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką i pastą waniliową Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i ponownie całą masę mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni,blachę wykładamy papierem Wyjęte ciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka(...)Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca,  elastyczna, zastyga ładnie ,  nie kruszy się przy krojeniu ciasta

w mojej kuchni
Mini ptysie 173

masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu i podgrzewamy ciasto mieszając, aż masa będzie ładnie odklejała się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, masę przekładamy do miski i mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym(...)roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastemCiasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .    krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.  Żółtka ubijamy z cukrem na kogel

Bon appetit mon amie