ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:446/3191)

Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 182

oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wbij jajko. Wlej do miski mleko i wodę gazowaną. Starannie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą) żeby nie było grudek. Masa powinna być rzadka (może przypominać w konsystencji śmietanę 12 proc.), dzięki temu ciasto szybko rozprowadzi się po patelni i usmażony naleśnik będzie cienki(...)Odstaw masę na pół godziny do lodówki, żeby stężała i żeby składniki się przegryzły. Krok 2 Wyciągnij ciasto naleśnikowe z lodówki. Rozgrzej olej na patelni. Zamieszaj ciasto, nabierz porcję chochlą i wylej masę na środek patelni, a następnie przechylając patelnię rozprowadź równomiernie po powierzchni. Smaż około 2 minut z jednej strony – do momentu gdy boki zaczną lekko odchodzić od krawędzi

Niedzielny kucharz
Duńska sztuka i prawie duńskie drożdżówki. Z marcepanem i porzeczkami 103

Chaplin - the musical . Oczywiście, jak zwyczaj nakazuje, zabrałam ze sobą przekąski. Tym razem upiekłam orzechowe ciasteczka (o których innym razem) i drożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy(...)powierzchni pojawią się bąbelki. Dodać pozostałe mleko i cukier, wbić jajko. Zagnieść. Powoli wlać masło, na końcu dodać sól. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować masę migdałową.  Marcepan utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, dokładnie zmiksować tak, żeby nie było grudek. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilimandżaro 141

zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją.   Składniki:   na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka 1 łyżka masła kilka łyżek wody masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki(...)minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut. ----------- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. ----------- Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową. Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem. ---------- Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Ciepłą polewę wylać

Pysznie & Pięknie
Tarta szpinakowa 133

minut w 180 °C. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-szpinakową i układamy na wierzchu kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie.  Surówka : sałata  1 marchew sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny  Sałatę rwiemy na kawałki

Słodka Strefa
Torcik makowy z bezami 153

Przepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy(...)zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. 4. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1409

temperatury 160 ° C . Jajka roztrzepać z olejem. Następnie do masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem(...)samo postępujemy z wszystkimi puszkami. Kokosową śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz miód lub cukier puder do smaku. Wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać masę łyżką. Schłodzić. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Jeden blat ciasta położyć na paterze lub dużym talerzu. Nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem. Rozsmarować pozostały krem. Migdały uprażyć na suchej patelni

maniapieczenia
Mazurek orzechowo kajmakowy 140

tuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm(...)piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nam złapie złoty kolor. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie rozsmarowujemy na nim cienką warstwę powideł, a następnie wykładamy w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową co polecamy lub zrobić ze skondensowanego mleczka słodzonego (gotujemy przez 2 godziny zamkniętą puszkę takiego

Kuchenne Wariacje
Dyniowy sernik Izaura 356

jasną masę. Stale ubijając wlewać cienkim strumyczkiem wodę i olej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i zmiksować na niższych obrotach. Kiedy ciasto będzie jednolite, przelać do formy (23 x 35 cm)wysmarowanej(...)masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównać wierzch. Zmielony twaróg, puree z dyni, cukier i budyń przełożyć do misy miksera i zmiksować. Kiedy wszystko się połączy, łyżką wykładać masę serową na surowe ciasto czekoladowe. Nakładać punktowo, tak aby było widoczne też ciemne ciasto. Do wyłożenia sernika, można też użyć rękawa cukierniczego. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem 117

cukier 1 szklanka, śmietana 18 % 200 ml, żółtka 2 szt, jajka 4 szt, skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka, masło orzechowe 12 łyżek, dodatkowo: masa kajmakowa pół puszki, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki(...)piekarnika i pieczemy w 170 st. C przez 60-75 min. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, smarujemy go masą kajmakową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta

kulinarne odsłony pati
Rumowy makowiec. 105

Ostatni obiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich(...)pieczenia, który ułatwi nam przeniesienie do formy. Wystarczy później nałożyć na formę papier z przyklejonym ciastem (ciastem do dołu), delikatnie zerwać papier i wyrównać boki. Następnie wlewamy masę makową. Z mniejszej części ciasta wykrawamy gwiazdki w różnych rozmiarach i układamy na maku. Pieczemy w 180°C, przez 45-50 minut. Smacznego

DominikaDolci
Odwrócony sernik bez sera 183

wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie.  Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą kakaową, a później wsypujemy do niej  mąkę(...)akurat miałam za mało w domu dlatego pomieszałam) i cukrem. Dodajemy mąki i miksujemy by masa była gładka. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy najpierw ciasto czekoladowe, a następnie masę jogurtową. Pieczemy ok godziny w 170 st. C. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Bakaliowa masa makowa z suchego maku mielonego 246

jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak.  No i wiem co jem... Taką masę można wykorzystać zarówno do ciasta jak i do kutii.  W tym przepisie masa makowa jest nafaszerowana bardzo dużą ilością bakalii. Składniki: 400 g suchego maku mielonego - 2 opakowania 600 ml mleka(...)bakalie. Całość dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz i odstawić do przestudzenia.  Jeśli maku będziemy używali do ciasta dobrze jest przed wyłożeniem go na ciasto dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ubitą pianę z dwóch białek. Masa połączy się i nie będzie się kruszyła po upieczeniu. Oczywiście mak musi być wtedy zupełnie wystudzony. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik Krakowski 154

łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków  żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa(...)koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze

Motylkowa Kuchnia
Sernik na zimno z prażonym słonecznikiem i bananami (czekoladowo-kakaowy)-rewelacja 293

chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry. *jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny. ciasto wstawiamy do lodówki. MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao.  Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych obrotach. Masę wylewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Styropian (ciasto) 1936

lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników to nabierze się. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta. Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin, wyglądają jak kropelki krwi na śnieżnobiałej strukturze tego ciasta. Czekam na Wasze opinie o tym cieście, ja go uwielbiam Styropian (ciasto) z malinami(...)ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka dodajemy do mokrych składników. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą silikonowej łyżki. Przekładamy masę na podpieczone, przestudzone ciasto. Na powierzchni rozsypujemy trochę świeżych malin i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy styropian w temperaturze 160 stopni C ok. 50 minut. Styropian posypujemy cukrem pudrem, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię