średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku
Smakołyki AsiMielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym, że ani przepisu na nie nie miałam, a i smaku już do końca też nie pamiętałam. Zrobiłam więc swoją wersję, do której dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną prażoną, którą otrzymałam(...)wyszły w smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :) Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna. Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma
Kuchnia w czekoladzieczosnku sól peklowa 250 g 2 łyżki pieprzu mielonego – czubate 1 łyżka cukru pudru-płaska 4 mb ( około ) osłonki kolagenowej 73 mm Mięso wołowe i z łopatki mielimy maszynką o średnich oczkach . Słoninę mielimy na małych oczkach . Wszystko przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty praską czosnek, sól peklową , cukier , pieprz . Mocno wyrabiamy ręką , aż masa stanie się bardzo
Ogrodnik w podróżypapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć(...)Posiekać w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie
Gotowanie jest łatwenóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala(...)się rozpadać i odchodzić od kości . Wyciągamy ją z garnka , studzimy , mielimy ( razem z warzywami i przyprawami ), maszynką o drobnych oczkach . Wywar z golonki zostawiamy i gotujemy w nim kaszę ( jeśli jest go dużo to używamy części , a resztę zostawiamy ) . Ugotowaną kaszę studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy mieloną golonkę , pozostałe przyprawy , zawsze solimy ciut mocniej niż lubimy bo kaszanka
Ogrodnik w podróżyPrzepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki(...)łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać
W królestwie smaków Beatykolejny przepis do którego użyłam dynię, początkowo miał to być sos do spaghetti a skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki(...)tartego sera ( u mnie oscypek) Przygotowanie; Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i starty czosnek a także zioła. Smażymy aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa i smażymy nadal. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko
Bajeczna Kuchnianiespodzianką które są bardzo aromatyczne i soczyste. Składniki: 7-8 pomidorów koktajlowych 500 gram mięsa mielonego od szynki 1 jajko ząbek czosnku 1 mała bułka mleko do wymoczenia bułki sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę namoczoną w mleku. Wbijamy jajko , doprawiamy
Bajeczna KuchniaWikipedii: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę(...)pietruszk i . Składniki: mięso mielone czosnek papryka ostra sól pieprz jajko czerstwa bułka olej do smażenia koperek Wykonanie: Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć i włożyć do miski. Mięso dodać do bułki razem z jajkiem solą pieprzem papryką posiekanym koperkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość bardzo
Pychotkaaacebule 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy(...)łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy
KuchcikoweLoveprzez to mało plastyczne. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło oraz sól i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami
MyCookBook.plblanszowanych migdałów 2 suszone figi 4 suszone daktykle 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera(...)bakaliami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, łupiny babki jajowatej i całość dokładnie wymieszać. Wstawić na ok. godzinę do lodówki, następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć np. w mielonych orzechach
Domowa Cookierenka AgiSkładniki na makaroniki białka jajek, 100g (około 3-4 sztuki) migdały mielone, 100g cukier puder, 200g cukier drobny, 50g barwnik, opcjonalnie Składniki na krem serek mascarpone, 100g nutella, 2 łyżki(...)Przygotowanie Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi migdałami. W średniej misce ubijamy na sztywno białka jajek. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier i barwnik. Chwilę miksujemy. Do białek dodajemy migdały z cukrem pudrem i delikatnie
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę
Gotowanie moimi oczami