Ciasto do pizzy Ciasto, które nie może się nie udać ! :D Składniki: 4 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5szkl ciepłej wody Szczypta soli 2łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz. Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blaszę oraz podpiec 5min w 180 stopniach Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMprzepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli(...)Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich
bastalenaMoja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie(...)jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera
Mia Cucina SofietaKostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowaSkładniki:biszkopt5 jajek5 łyżek cukru9 łyżek mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ponczu
Smakołyki BerenikiTarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt(...)mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe
Smakołyki BerenikiDomowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/ Masa(...)Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat. Przygotowanie ciasta Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy). Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą). Wstawić do lodówki
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego(...)drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia
sama złodyczskładniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem(...)francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujeszklanki maki1 jajko szczypta soliszczypta proszku do pieczeniadodatkowo dipy PrymatParty Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wodyParty Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezuSkładniki na ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę
Monia miesza i gotujeSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 szt cienkich parówek mleko do posmarowania przyprawy do posypania ( można użyć: suszonego tymianku, papryki słodkiej, sezamu, ziół prowansalskich). Wykonanie: Każdą parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze(...)Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawą.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Parówki pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor
Czerwona PorzeczkaWiosna zaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :) zarówno w sercach, jak i w kuchni... Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia
Delicious TitbitsCiasto jogurtowe (jogurtowiec) z rabarbarem nie dość, że jest szybkim w wykonaniu ciastem, to jeszcze idealnie wilgotnym i pysznym :) Składniki Jajko 4 jajka Cukier 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru Mąka pszenna tortowa 3 szklanki Jogurt naturalny 3/4 szklanki Olej 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki Rabarbar 0,5kg Cukier puder […] The post Proste ciasto jogurtowe
Kulinarne PrzebojePyszne ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką, rozpływającą się w ustach! Inspiracja : mojewypieki.com Składniki Kruche ciasto Mąka pszenna tortowa 310-320g (2,5 szklanki 200ml) Masło 250g, schłodzone Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Cukier puder 3 łyżki Jajko 5 żółtek Pianka Jajko 5 białek Cukier 1 szklanka (drobnego) Cukier waniliowy 1 opakowanie Budyń waniliowy […] The post(...)Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezasmakuje zarówno dużym i małym łakomczuchom! Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 5 łyżek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mąka pszenna 5 łyżek Mąka ziemniaczana 2 łyżki Aromat do ciasta kilka kropel (dowolnego aromatu) Olej 2 łyżki Masa nr 1 Budynie śmietankowe 3 budynie Butelka […] The post Ciasto Shrek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Forma o średnicy 28cm. Składniki Kruche ciasto: Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.350g) Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżka Masło 150g Cukier pół szklanki Jajka 2 sztuki Żółtko 1 sztuka Kwaśna śmietana 18% 1 czubata łyżka Beza Białka jajka 4 sztuki Sól szczypta Cukier zwykły, 150g Skrobia ziemniaczana […] The post Kruche ciasto
Kulinarne Przeboje