ciast - 9500 przepisów (strona:52/634)

Ciasto drożdżowe 155

zagotowało. 2.) dodajcie pokruszone drożdże oraz dosypcie kilka łyżek mąki. 3.) Masę odstawcie do wyrośnięcia na 15- 25 minut. 4.) Włączcie piekarnik na temperaturę 180'C. 5.) Następnie wyróbcie ciasto dodając pozostałą mąkę. P.S. Można je rozwałkować i posmarować dżemem, albo dosypać rodzynki jeśli lubicie. Piec do uzyskania złotego koloru- w moim piekarniku około 20 minut. Jest to przepis łatwy

Luźna Kuchnia
Ciasto dyniowe 171

podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C)  przesiewamy połowę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia po około pół godziny wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką. Dodajemy dynię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w temp 180'C około 30 minut. Kiedy ciasto ostygnie przekładamy je powidłami i serkiem, oprószamy cukrem pudrem SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Ciasto kokosowe (z mleczkiem kokosowym) 208

lubię curry, ale niestety nie wszyscy w mojej rodzinie podzielają moje zdanie :(  Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl

Amatorka kuchenna
Ciasto dyniowe. Z imbirem, daktylami i orzechami. 112

jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl o znalezieniu dyni w gulaszu, mąż kręcił nosem... Nie pozostało więc nic innego jak upiec ciasto dyniowe. I tutaj sama zaczęłam stawiać warunki. To ciasto musi zawierać daktyle. I orzechy. I imbir.Czytaj więcej

bistro mama
Karpatka z kremem cytrynowym 371

Czas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka wody5 jajekszczypta proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na krem cytrynowy:2 opakowania budyniu śmietankowego500 ml mleka7 łyżek cukru białego kryształ200 g masła1 cytrynaPRZYGOTOWANIE ciasta:Piekarnik ustawiamy na 180'C.Wodę zagotowujemy(...)rozpuszczamy w niej masło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, lśniąca i nieprzywierająca do garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy, aby przestygło.Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ciasto dokładnie miksujemy.Pod koniec dodajemy szczyptę soli i proszku do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez ok 2 min.Ciasto

kulinarnyJa
Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką 112

jest już lepiej, a ja muszę się z tym pogodzić. Z wielkim bólem serca piątek spędziłam w kuchni, aby zająć się tym co lubię i przestać myśleć. Stworzyłam Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką. Dobre na weekendowe leniuchowanie - dla mnie pojęcie nieznane =), a dla Was? Leniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?"Składniki:3 jajka150(...)miseczki wsypujemy mąkę i cukier oraz małe kawałeczki masła. Zagniatamy opuszkami do momentu powstania małych okruszków, odstawiamy.Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy. Na wierzch ciasta układamy owoce, a następnie całość posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 35 minut.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 144

mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem(...)następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru.Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 263

muszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne! Składniki:5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)150 g cukru250 g mąkijajko + białkopół łyżeczki ekstraktu(...)orzechami dodajemy do masy bananowej.Ciasto przekładamy do długiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy roztopioną czekoladą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z masą budyniową 178

Pyszne ciasto..najlepiej smakuje na drugi dzień..50 dkg mąki6-7 łyżek miodu1 duże jajko10 dkg masła10 dkg cukru pudru1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kwaśnej śmietanyKrem0,5 litra mleka 0,5 szkl. cukru1 cukier wanilinowy2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić(...)miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować

Moje domowe kucharzenie
Ciasto jabłkowo-orzechowe 155

pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z automatu 163

cukier, przesiana mąka i na końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników.Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna.Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką.Ciasto długo zachowuje świeżość

Mix smaku
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 181

gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone

Mix smaku
Ciasta i desery 187

Pierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie pączkiGalette des RoisCynamonowe palmierWaniliowe ciasteczka SablePolvoronesPanforte ze SienyGreckie ciasto Ravani

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto na orzechowym biszkopcie i pożegnanie z drzewem.... 165

następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy(...)łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Finał:  Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.ciasto orzechowe

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26469

Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny1 cebulaprzyprawa do kurczak2 opakowania ciasta francuskiego1 łyżka masła sklarowanego1 łyżka olejusól , pieprz do smakuWYKONANIEPiersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinęW tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy(...)maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smakuMięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu.Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera.Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiemPieczemy  w piekarniku 220 st. około

W kuchennym oknie Ewy