Tradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć(...)roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco ! Składniki na ciasto :- 1 szkl ciepłego mleka- 30g świeżych drożdży- 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej)- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii- 3,5 szkl mąki pszennej tortowej- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka cukru trzcinowego- szczypta soli- 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia :- 350g białego maku- 100g
Smaczne ZdroweRobiłam je pierwszy raz i trochę się bałam, że nie wyjdzie. Ale jakoś poszło i mam super ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka
Magiczne Życie MartyCześć :) Przepraszam za jednodniową nieobecność, miałam na głowie przeprowadzkę :) Teraz jeszcze czeka mnie rozpakowywanie pudeł, ale, żeby poczuć się dobrze trzeba było upiec ciasto :) Tematem zapewne kilku następnych przepisów będą jabłka, dostaliśmy sporą reklamówkę od mojego Teścia. Na początku myślałam, żeby zrobić najzwyklejszą tartę z jabłkami, ale zaświeciła się żarówka, że mam kilogram żytniej mąki. Poszperałam i znalazłam przepis tutaj
Pora coś zjeśćorzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani Ireny : - marchew można łączyc
Słodkości i nie tylkoNastępne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki:Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam
Słodkości i nie tylkobardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzachyba trochę oszukują.Koniec zimy to czas porządnego przeglądu zamrażarki bo przecież od wiosny zaczną do niej trafiać nowe zapasy - te z poprzedniego roku trzeba koniecznie zużyć. Dziś do ciasta przydała się ostatnia, niewielka porcja zamrożonych jesienią śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZawsze je uwielbiałam choć rzadko trafiały do deserów czy dań bo najchętniej zjadam je po prostu same, na surowo. Tym razem kupiłam więcej żeby choć kilka móc wrzucić do ciasta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatrochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :)Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki, która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo prosty
Smaczna Pyzamyślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące.Składniki:- 250 g mąki pszennej- 50 g kakao- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej- 120 g masła o temperaturze pokojowej- 170 g cukru kryształu
Zainspirowana w kuchniLekkie, puszyste i szybkie ciasto jogurtowe, przygotowane na "kubeczki" :)Składniki:- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g )- 3 kubeczki mąki- 2 i 1/2 kubeczka cukru- 3 jajka- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 kubeczek oleju roślinnego- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki: mąkę, proszek
Zainspirowana w kuchnitartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka
Monia miesza i gotujeŚmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia
Monia miesza i gotujeCzyli amerykański placek z bakaliami Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl
Fabryka pomysłów