ciast - 9500 przepisów (strona:59/634)

Ciasto, truskawki i krem. Najsmaczniejszy tort ! 793

Delikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało !  Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem.  Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort

Smaczna Pyza
Banany w cieście naleśnikowym z wiórkami kokosowymi 159

łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut.Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 517

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g450 g szpinaku mrożonego130 g fety2-3 ząbki czosnku2 łyżki śmietany 18-procentowej1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia(...)Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Krewetki w cieście piwnym 168

Dobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam! Składniki: 250g krewetek gotowanych w całości 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia ok.200ml zimnego piwa pieprz, ostra papryk lub chilli olej do głębokiego smażenia Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę(...)mieszając. Dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Do rondelka lub na patelni wlewamy olej ok. 5-6 cm grubości. Krewetki po kolei obtaczamy w mące, a następnie w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu

Pudełko rozmaitości
Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem 232

dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo […] The post Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem

Kulinarne Przeboje
Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką 8842

Składniki Ciasto (34cm x 24cm) Mąka pszenna tortowa 0,5kg Margaryna 200g, np. Kasia Jajko 2 jajka Cukier puder 200g Miód 2 łyżki Soda 2 łyżeczki Mleko 2 łyżeczki, ciepłego Kakao 1 łyżka Dodatkowo Masa krówkowa 1 puszka, użyłam kakaowej Śmietana 30% 660ml, minimum 30% Żelatyna 1 pełna łyżka Cukier waniliowy 1 opakowanie Wykonanie: Schłodzoną margarynę […] The post Ciasto

Kulinarne Przeboje
Red Velvet Cake 158

Chciałam zrobić to ciasto od bardzo dawna.  Od dawna wiedziałam też, że skorzystam z przepisu Julii Taylor , który pokazywała u siebie Ewelina .  Ostatnio pomyślałam, że 10 urodziny mojej córki, to doskonały pretekst do zrobienia właśnie takiego tortu.  Córka początkowo nie była zachwycona, ponieważ chciała tort z nutellą, ale efekt końcowy ją przekonał.  Ciasto jest dość pracochłonne(...)jeszcze ze 150 g serka, ok 50 g masła i 2 łyżek cukru.  Tort jest bardzo wysoki, dość słodki (ale nie za bardzo), ale bardzo smaczny.     Ciasto czerwone Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 250 g cukru pudru (lub drobnego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżka kakao niesłodzonego 1,5 łyżeczki czerwonego

Sto kolorów kuchni
Ale piernik! (druga część przepisu) 220

wyciągnąć wałek i rozgrzać piekarnik, a dom znów wypełnią korzenne aromaty. Tak niedawno, bo pod koniec listopada pisałam o tym, że to już ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto na piernik staropolski. Teraz, po minimum dwóch tygodniach leżakowania, najwyższy czas je upiec. Ale to za chwilę! Najpierw musimy je przynieść z piwnicy do domu lub wyjąć(...)lodówki i postawić w temperaturze pokojowej. Ciasto po tak długim kontakcie z niskimi temperaturami jest bowiem twarde i nie dałoby się go wałkować. Po minimum dobie w ciepłym pomieszczeniu mięknie i staje się idealnie plastyczne. Wtedy można z niego upiec blaty, które później smarujemy, np. powidłami i składamy w całość. Można

Ratunku obiad
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 176

Chałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już(...)dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę , w końcu mi się udało.  Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego

Grunt to przepis!
Tureckie bajgle – Simit 137

Skusiły mnie swoim wyglądem, a zachęciła do ich upieczenia Dorota z jednej z grup na Fecebooku. To u niej właśnie zobaczyłam tureckie bajgle. Jak przy każdym cieście drożdżowym pracy nie jest tak wiele, ale czas oczekiwania dłuży się niemiłosiernie. No cóż, kiedy czeka wspaniały miód gryczany od Rodziców trudno się „posiłkować” kupnym pieczywem, więc – do roboty. Tureckie bajgle – Simit(...)wlewamy pozostałą wodę, mleko, wbijamy jajko, dodajemy pozostały cukier – łączymy składniki ubijając robotem z trzepaczkami. Wlewamy z gotowym rozczynem do miski z mąką. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając robota z hakami (na niskich obrotach). Gdy tylko składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy. Wyrobione ciasto jest elastyczne

mojewypiekiinietylko
Ciasto jagodowe niebo 219

Bardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne(...)ciasto kruche i bezy można przygotować wcześniej. Warto też do galaretki wrzucić zimne lub nawet lekko zmrożone jagody. Przyspiesza to znacznie jej stężenie. Składniki: Kruche ciasto 2 żółtka 1 szklanka (160 g) mąki pszennej 100 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem aż powstaną drobne grudki. Dodać cukier

Pełny talerz
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 297

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt(...)widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody

Smakołyki Bereniki
Funfetti 310

Pewnie jeszcze długo nie wiedziałabym o istnieniu tego ciasta, gdyby nie jeden z moich ulubionych seriali*. W jednym z odcinków, bohaterka (nowa osadzona) "zleca" zrobienie tego właśnie ciasta, żeby wkupić się w łaski innych osadzonych. Kontrast między okolicznościami, klimatem, scenerią, bohaterkami serialu a narzędziem manipulacji, jakim staje się właśnie funfetti, ciasto zabawne, dziecinne, wręcz niewinne w swym wyglądzie, jest(...)scenie bardzo widoczny i jak dla mnie, bardzo charakterystyczny dla tego serialu. Szczególnie zapada w pamięć mina Taystee**, gdy z zamglonymi z pożądania oczami, zapatrzona w wielką blachę z ciastem wypowiada z namaszczeniem nazwę ciasta: "Funfetti z polewą czekoladową..." :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić funfetti i być może udało mi się nim wkupić w czyjeś łaski! :) Przy okazji mam nadzieję

Kuchnia Prezydentowej
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 136

Lubicie takie ciasta z owocami? Ekspresowe w wykonaniu, do tego bardzo pyszne ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami(...)masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię