ciast - 9500 przepisów (strona:64/634)

Kruche ciasteczka - prezenciki 260

uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej osobie na świecie D:*Wielkie podziękowania dla anyżkowo :)SKŁADNIKI:CIASTO:200 g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudru2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli1 łyżka kakaoWYKONANIE:Do miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować na gładką masę.Przesiewamy mąkę(...)osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm.Pokroić ciasto na paseczki: 2 paski jasnego ciasta i jeden paseczek kakaowego ciasto 1,5 - 2 cm. + jeden paseczek

Serce zamknięte w formie pyszności
Marcepanowe szachownice 198

świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasta rozwałkować na placki grubości 1 cm, a następnie pociąć je na paski grubości również(...)fot.1). Zacząć układać szachownicę (najlepiej na małej deseczce, żeby później łatwo było przenieść całość do schłodzenia w lodówce). Ułożyć pasek ciemnego ciasta, posmarować bok białkiem za pomocą pędzelka, a następnie dołożyć pasek jasnego ciasta, ponownie posmarować bok białkiem i dołożyć pasek ciemnego ciasta. Teraz posmarować wierzch wszystkich trzech pasków białkiem i ułożyć na wierzchu, na przemiennie, paski ciasta

Świat Ciasta
Ciasto bez pieczenia z karmelem miodowym i orzechami 352

Bardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych.Zapraszam ;-)PRZEPIS KLIK

SMYKWKUCHNI
Ciasto Mleczna Kanapka 421

Czekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci.Kto kocha połączenie mleka z czekoladą

Słodka Strona
Pleśniak 374

Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki(...)Ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki250 g masła (zimnego)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki cukru pudrucukier waniliowy 5 żółtekBudyniowa pianka:5 białek3/4 szklanki cukruziarenka z jednej laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki

Słodka Strona
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 233

mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest bardziej sprężyste(...)się nam nie klei. Rozwałkowane ciasto dość cienko tniemy radełkiem na paski jakiej szerokości chcemy uzyskać.SPOSÓB MASZYNKĄ DO MAKARONU  - kawałek ciasta zaczynamy wałkować na pozycji "0" przepuszczamy przez maszynkę, początkowo może nam się ciasto kruszyć, ale przy następnym wałkowaniu ciasto staję się bardziej sprężyste i już się nie kruszy, nie rwie- przewałkowane ciasto składamy w pół, gdy jest

Basia w kuchni
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 203

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą...Kruchy, złocisty i chrupiący spód.Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli;Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 jajka;Sól;Pieprz;Olej do posmarowania blachy.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

Gospodyni Miejska
Tarta z burakami, cebulą i fetą 147

Tarta z burakami, cebulą i fetą...Kruche, złociste ciasto.Nadzienie z buraków i cebuli.Posypane kosteczkami fety.O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.Zapraszam! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g białej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)proszku;Sól;Pieprz;100 g sera feta.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować

Gospodyni Miejska
Tort czekoladowo - malinowy 287

takie trudne. Teraz mogę powiedzieć, że na każdą rodzinną okazję jestem gotowa zrobić takie małe dzieło dla solenizanta bądź solenizantki.Ten tort zrobiłam na urodzinki mojej siostry :) (I :***)SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu szczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki(...)ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 35 minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w  piekarniku) tak, aby góra tortu

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 241

słodkich owoców.Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :)Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki(...)ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 35 minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była

Serce zamknięte w formie pyszności
POPAPRANIEC 1119

Popapraniec to przepyszne ciasto, tylko sama nazwa może nie za piękna, no ale coś w tym jest, bo właśnie jest takie popaprane, przynajmniej samo ciasto biszkoptowe. Ciasto wbrew pozorom bardzo łatwe do wykonania, nie wymagające precyzji, nie ma dokładnych warstw, wszystko się miesza, choć tak nie do końca, to bardziej taki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona(...)wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy, choć w przyszłości

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe ciasto 171

Cynamon cynamon i jeszcze raz cynamon, uwielbia jego zapach i smak ... jest dla mnie numerem jeden w wypiekach. Dzisiaj polecam szybkie ciasto cynamonowe na jogurcie z dodatkiem migdałów. Składniki: 100 g zmielonych migdałów 230 g mąki pszennej 1 łyż. proszku do pieczeniu 1 łyż. sody oczyszczonej 3 łyż. cynamonu można mniej 100g cukru do wypieków 2 duże jajka 50g płynnego

Wypieki Uli
Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 212

mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy.2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać

Apetyczna babeczka
Appeltaart 221

Jednym z tradycyjnych, zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, narodowych ciast holenderskich jest Appeltaart - w wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni się przede wszystkim tym, iż w cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki(...)zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego)- 3 jajkaNadzienie:- 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold)- garść rodzynek- 3 łyżeczki cynamonu

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta z malinami 150

ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 3 torebek(...)cukru trzcinowego, 400 gram malin, 200 ml gęstej śmietany 36%, 4 jajek, 1 limonki, szczypty cynamonu, 100 gram mlecznej czekolady. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania