ciast - 9500 przepisów (strona:68/634)

Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 192

babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło.  P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn. Kruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi(...)ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z figami i kremem migdałowym 127

nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła(...)żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to w malakserze, ale można też ręcznie. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć w całość można dodać 1-2 łyżki wody. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy

Poezja smaku
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 149

rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam(...)smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek,  Gin, Justinka, Martynosia, Mops, Panna Malwinna i  Sianko. Biała czekolada - idealna do deserów

Chilli Czosnek i Oliwa
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 559

formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne  z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu).  Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki  bardzo aromatycznego oleju rydzowego.   Potem wystarczy tylko(...)równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej  wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu) Ta propozycją biorę udział w konkursie  „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie

Mia Cucina Sofieta
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 313

okazji Dnia Mamy pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"Tortownica : średnica 26 cmCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa: 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek.  Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier

Słodkości i nie tylko
Ciasto jogurtowe 183

składniki:2 szklanki mąki4 jajka1 szklanka cukru2/3 szklanki oleju rzepakowego1 mały jogurt naturalny (150 g)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solitruskawki ok 300 gDo miski wbić

Monia miesza i gotuje
Ciasto-pianka z owocami 277

składniki:250 g margaryny4 jajka1 szklanka mleka1 niepełna szklanka cukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g

Monia miesza i gotuje
"Cud, miód i maliny" 474

Kruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam.  A teraz opowiem(...)słów kilka, jak powstała myśl na ciasto z malinami. Gdy była u mnie siostra cioteczna, dowiedziałam się, że w tym roku jeszcze nie jadła malin. To było pierwsze olśnienie – nie było w tym roku jeszcze u mnie ciasta z malinami! Postanowiłam to zmienić.  Jednak przeglądając onet.pl, na głównej stronie była propozycja słodkości na dany dzień. W ten sposób trafiłam

Fabryka pomysłów
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 233

zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko(...)pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego

Leśny Zakątek
Kantyczka 213

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu(...)jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek. Składniki Ciasto: 50 dkg margaryny Palma 2 szklanki cukru pudru 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki maku suchego Dodatkowo: duża paczka biszkoptów marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów 1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym

Kuchnia u Bietki
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 147

syropem z wiśni, z kawałkami wiśni dla złamania słodyczy tarty, to moja propozycja na niedzielny deser do kawy. Smacznego :) SKŁADNIKI  Ciasto 250 gr mąki pszennej 50 gr cukru 100 gr masła    2 jaja szczypta soli      Krem 300 gr mascarpone 300 gr ricotty(...)zucchero 100 g di burro 2 uova sale Crema 300 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di amarene sciroppate 200 ml di sciroppo di amarene PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Dodajemy 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto kruche owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 137

have the salmon and cherry tomatoes too. The fish isn’t ‚gotta to be’ in the tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków(...)trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej obtocz i odstaw do lodówki na możliwie jak najdłuższy czas. Teraz ciasto – ja do początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota

Martyna Cooks
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 259

smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi(...)mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego sosu Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego Składniki ciasta na pizzę: (ilość na 2 blachy pizzy

Ale Proste
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 135

postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ja robię to ciasto w malakserze – najpierw przesiewam a następnie mieszam w malakserze wszystkie suche(...)dodaję zimne masło, pokrojone na centymetrową kostkę, miksuję całość dokładnie razem aż masło zacznie przypominać posiekany ryż. Na koniec wbijam jajko i znowu kilkoma obrotami ostrza malaksera łączę całość. Ciasto wyjmuję na lekko podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.   Bez malaksera ciasto też nie jest trudne. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce, najlepiej kilkukrotnie je przesiewając – mąki orzechowe

Karo in the Kitchen
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 237

soczyste pachnące i trzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne(...)Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne, że musiałam wszystkie zamieścić ;)   Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie

Cynamonowe szczęście