ciast - 9500 przepisów (strona:74/634)

Pizza z krewetkami, pomidorami, mozzarellą, rukolą i pastą z awokado 161

Osobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Właśnie do zrobienia takiej pizzy użyłabym blendera Braun MQ9 . Zapraszam po przepis! Z poniższego przepisu na ciasto wychodzą 3 pizze na średnim cieście o średnicy 32 cm. Zaś podana ilość farszu starcza na 2 pizze (trzecią robiłam z innymi dodatkami). Można ilość ciasta zmniejszyć o połowę(...)wyjdą nam wtedy dwie pizze na nieco cieńszym cieście. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli

Passions hobbies life
Piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym 339

Piernik czy czekoladowe ciasto? Jedno i drugie! Połączenie tych dwóch wypieków i zestawienie ich z morelowym dżemem oczaruje każdego gościa. Bezproblemowe, smaczniejsze z każdym kolejnym dniem. Moja rada- ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm) Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 4 duże(...)oleju 2 łyżki dżemu morelowego Polewa czekoladowa: 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru pudru 130 g masła 4 łyżki kakao Dodatkowo: słoiczek dżemu morelowego kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem. Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki

Nastoletnie Wypiekanie
Ekspresowe rogaliki z masą makową 219

rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Cebularz, mini pizza z cebulą i serem 211

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Super na kolację w gronie najbliższych, smacznego. Przepis na thermomix ciasto – niżej Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać ciepłą wodę,oliwę, dodać cukier, sól i drożdże. Wszystko dokładnie ugnieść, ciasto musi być sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto(...)miski lekko posmarowanej oliwą. Przykryć i zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 4 części. uformować małe pizze o średnicy 10 cm. Zostawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte

Kuchnia Pokoleń
Ciasto - Trzy kolory 149

ciasto musi się udać. A smakować będzie jeszcze bardziej.   Składniki: Ciasto żółte: 100 g masła 150 g cukru 5 żółtek 180 g mąki 100 g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru(...)mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte:  Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy.  Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę,   dodając stopniowo cukier

Pyszności Słodkości
Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem 214

przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki(...)cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. W zależności od tego jak duże chcesz mieć ciacha

greenscarf
Piernik staropolski 165

pewno nie ostatni! Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który trwa naprawdę długo. Zaczyna się na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych kilku tygodniach możemy zabrać się za pieczenie piernika :) Fakt, wymaga od nas czasu, ale zapewniam, że warto! Jeśli jednak zapomnicie(...)listopadzie nastawić ciasto na piernik staropolski, zawsze możecie zrobić ten szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową . Wesołych Świąt! Składniki: (na 3 duże pierniki)   Ciasto: 1,2 kg mąki pszennej 2 szkl cukru (dałam 1,5 szkl) 750-800 g miodu 250 g masła 3 duże jajka 1/2 szkl zimnego mleka  2 opakowania przyprawy do piernika (2x40

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik z kremem czekoladowym 254

świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik krakowski 199

Tradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy.  Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki

maniapieczenia
Ciasto MEGAczekoladowe! 116

poprawia humoru jak dobra czekolada! A jeszcze bardziej - bomba czekoladowa! Takie jest właśnie to ciasto :) Oprócz tego - podane na gorąco, wilgotne, miękkie, puszyste, z kawałkami roztopionej czekolady. Uwierzcie mi - można odpłynąć. Ciasto znika dosłownie w jeden wieczór i pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się ekspresowo(...)Sami zobaczcie! Ciasto MEGAczekoladowe!  Składniki na ciasto: 2 jajka 50 g kakao (gorzkie, prawdziwe) 200 g mąki - 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki gryczanej 170 g cukru 175 g margaryny/masła 1 olejek waniliowy pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki jogurtu naturalnego 125 ml gorącej wody 1 czekolada mleczna  Wszystkie składniki (poza wodą i czekoladą) umieszczamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Jabłecznik z rozmarynem 153

ciast rzadko dodajemy zioła, a rozmaryn właśnie przecudownie łączy się z owocami takimi jak gruszki czy jabłka. W zasadzie wie to większość zamiłowanych w gotowaniu i pieczeniu, jednak jakoś omijamy takie kombinacje wielkim kołem. A szkoda. Warto wzbogacić ciasto aromatem pewnych ziół. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, więc nie trzeba dodawać go zbyt dużo bo zdominuje aromat ciasta. Dla gotowych(...)trakcie gdy masło stało się gładkie dodać do niego roztrzepane 1 jajko. Gdy jajko jest juz dobrze wmieszane w masło, dodać mąkę i miksować do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksowac przesadnie zbyt długo. Wyjąć ciasto na cienko posypaną mąką stolnicę, odjąć z niego 1/4 część a z 3/4 ciasta rozwałkować cienko by uzyskać z niego okrąg wielkosci

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 175

kluseczki były ładne i przypominały gnocchi to możecie uformować kuleczki łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć na kluseczce paseczki widelcem. Ser parmezan możecie 1) albo wrzucić do ciasta (wtedy kluseczki będą jeszcze bardziej serowe), 2) albo posypać nim całe danie. Ta druga opcja jest łatwiejsza. Pierwsza jest trudna, gdyż ciasto jest dość rzadkie. Im mniejsze kluseczki zrobicie, tym szybciej(...)składniki. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy odrobinę przesianej mąki ryżowej (max. 1 łyżkę), ale radzę najpierw ugotować jedną kluseczkę (gdy mąki będzie za dużo. Wrzucamy na próbę kawałek ciasta (wielkości łyżeczki) do gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy ją i próbujemy czy konsystencja ciasta jest dobra (czy się nie rozpada, czy nie jest zbyt mało słone

Fill The Bowl
Szybka pizza 195

Dopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż w końcu udało mi się stworzyć idealny przepis na szybką pizzę :) Przepis bazowy, który dostałam od teściowej minimalnie zmodyfikowałam a ciasto za jej namową podzieliłam na dwie części. Dzięki temu otrzymamy dwie pizzę średnicy(...)cienkim spodzie. Brzegi są chrupiące, zaś środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki

VegUlka
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 193

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam(...)chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu nie ma wszystkich kawałków, bo podczas krojenia focaccia została od razu zjadana . Składniki: ciasto na duża blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki

Moniki Smakołyki
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 286

orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży

Grahamka, weka i kajzerka