ciast - 9500 przepisów (strona:81/634)

Zatapiane rogaliki 111

suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z misy(...)obsypując lekko mąką uformować z niego kulę. Następnie kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą, która powinna przykrywać ciasto (fot.1). Odstawić.Gdy ciasto wypłynie (u mnie po około 1 godzinie) (fot.2), wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować

Świat Ciasta
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 120

Wczorajsza sobota upłynęła na wirtualnej  herbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość(...)wersję jabłecznika, bo pod twarożkową kołderką. Przepis ten mam od ponad 20 lat, ale dawno z niego nie korzystałam. I w sumie to dziwne, bo to naprawdę bardzo smaczne ciasto :)Zanim jednak zaproszę Was na jabłkową ucztę, chciałabym przedstawić pozostałe uczestniczki:ORGANIZATORKI :PaulinaMartaZAPROSZONE BLOGERKI :MonikaElaMagdaKasiaOliwiaIwonaJustynaRenataEliza...i ja :)No to pora na kawałek ciacha :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mona de Pascua 183

Mona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się(...)ojciec chrzestny wręcza swojemu chrześniakowi Monę w Niedzielę Wielkanocną, a następnie jest ona spożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem

Food Square
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 174

otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto(...)odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki cynamonowe 182

Ślimaczki cynamonowe...Rumiane, drożdżowe zawijańce.Wypełnione słodką masą cynamonową.Pyszne i pachnące.Szybkie i proste w wykonaniu.Komu jednego? Zapraszam!Składniki:Ciasto:550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania;200g letniego mleka (u mnie 0,5%);2 jaja;70g margaryny;25g świeżych drożdży;75g białego cukru;Szczypta soli.Farsz:85g margaryny;200g białego cukru;1 czubata łyżka cynamonu.Do posmarowania na wierzchu(...)jajo;1 łyżka mleka.Sposób przygotowania:Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund).Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać wszystkie składniki na ciasto tj. mąkę, letnie mleko, jaja, rozpuszczoną margarynę, pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.Całość wyrobić (ja wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem), aż ciasto będzie elastyczne i w miarę suche. Można

Gospodyni Miejska
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 226

Pyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka(...)ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat  i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Borówkowe torciki z czekoladą 349

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej(...)krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie

Ciastkozercy
Jabłecznik z makiem 196

ochotę na pyszne ciasto ucierane z jabłkami?, puszyste i pyszne! Wysokiej jakości tortownicę, oraz duży wybór foremek do wypieków znajdziecie na stronie homemart.pl. Składniki na tortownicę 26 - 28 cm: 1 kg kwaskowatych jabłek 1-2 łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej

Apetyczna babeczka
Brioszka dyniowa 177

purèe z dyni*20 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka2 jajka100 g miekkiego masła80 gr cukruOtarta skórka z cytryny dodatkowo: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniemPrzygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka(...)pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i  ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk.  Umieszczamy je w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 156

przeciągu jednego wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam zrobić następny. Zresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek(...)mleka w garść i zajadać się pysznym świeżym ciastem. Pamiętam, że babcia mnie strasznie ganiała żebym nie jadała ciepłego ciasta bo będzie mnie bolał brzuch. Dziś mam 28 lat i zawsze podjadam ciepłe ciasta prosto z pieca, za  bardzo mnie ciekawi jak mi wyszły i za mało mam silnej woli żeby powstrzymać się przed zjedzeniem tak pięknie pachnącego ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Panforte - włoski piernik 568

Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 208

Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak kojące działanie babcinego ciasta. Wstaje, otrzepuje się i podąża za wspomnieniami.Tak dawno nie pachniało w moim małym mieszkanku ciastem drożdżowym! Naprawdę lubię ten zapach kojarzący się z dzieciństwem, uśmiechem babci i chwilami beztroskiej zabawy. Czasem(...)najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 192

trzeba wtedy piec domowe bułeczki lub jakiś chlebek. Ale żeby zabrakło mi mąki? Tego jeszcze nie miałam, było tyle co kot napłakał, akurat do posypania stolnicy ! Chciałam upiec jakieś ciasto bo zadzwonili znajomi, że jadą do mnie na kawę, a kawa bez czegoś słodkiego jest nie do pomyślenia. Była więc chwilowa panika, ale zaraz sobie przypomniałam, że przecież otrzymałam paczuszkę(...)karoten.Wszystkie te produkty używa się podczas tradycyjnego pieczenia, a sodę i proszek do pieczenia każdy prawie stosuje. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić! Wiecie, że umiem piec ciasta/ tarty i przygotowywać desery, ale to byłą sytuacja podbramkowa (brak czasu na bieganie po sklepach), więc bez zastanowienia skorzystałam z tego produktu.  Postanowiłam przygotować nie tradycyjną tartę tylko moje popisowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe grzebienie z dżemem 343

Czyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą, z bloga z cukrem pudrem, zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami). Składniki na 8 dużych sztuk:  320 gramów mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do ciast drożdżowych 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią

Grunt to przepis!
Isaura (Cielaczek) 364

Przepyszne ciasto, które powstało z połączenia murzynka z sernikiem. Ciasto jest bardzo delikatne i pulchne, podobnie jak masa serowa. Podany niżej przepis jest na tzw. dużą blachę. Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta Isaura (chociaż właśnie pod taką nazwą to ciasto widniało w naszym zeszycie z przepisami). Ciasto również nazywane jest Cielaczkiem (w tym wypadku nie trudno zgadnąć skąd(...)jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie mąkę

coolinarnastrefa.blogspot.com