ciast - 9500 przepisów (strona:84/634)

Tarta cytrynowa z bezą 213

pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta, wcześniej sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu wosk rozpuści się i spłynie z owocu. Żeby uzyskać więcej soku, cytrynę należy przycisnąć dłonią do blatu i kilka razy toczyć - dzięki temu pękną cienkie błony(...)otaczające pojedyncze pęcherzyki z sokiem. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): na ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli na masę cytrynową: 50 g masła sok z 4 cytryn skórka z 2 cytryn 150 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę

W SMAK
Pieczone pączki z marmoladą różaną 165

Jeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej (700 ml) 50 g świeżych drożdży 50 g cukru(...)trzykrotnie, wlewamy go do wyjętej z piekarnika mąki i dokładnie mieszamy drewnianą albo plastikową łyżką. Dodajemy cukier, szczyptę soli, a potem - pojedynczo - 3 jajka. Kiedy całość dokładnie wymieszamy łyżką, ciasto zagniatamy w misce ręcznie przez ok. 10 minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, porcjami dodajemy roztopione masło i zagniatamy dalej. Gdy ciasto będzie śliskie i będzie dobrze odchodzić

W SMAK
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 199

posypałam" się trochę zdrowotnie i przez dwa miesiące wcinałam leki przeciwbólowe, a potem nadeszły ferie, z nimi wyjazd i nastała przerwa... Ale już biegnę nadrabiać :)  Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre(...)Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna ;) Nie mniej jest to też dobry pomysł na zużycie resztki dżemu :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 18 gramów świeżych drożdży 5 jajek całych + 1 jajko do posmarowania ciasta 1 kostka margaryny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 334

Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie takiego ciasta musi być bardzo trudne. Z pomocą przyszło jednak gotowe ciasto francuskie, w którym dosłownie się zakochałam. Przy bliższym jego poznaniu okazało się, że można zrobić z niego tyle pyszności i to w ekspresowym tempie. Od tego czasu eksperymentuje z tym ciastem, wymyślam  coraz to nowe smakołyki, nie tylko na słodko i zawsze(...)wychodzi pysznie. Napoleonka z budyniem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 200 g cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Należy pilnować aby ciasto miało

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sękacz jabłkowo - bananowy. 156

Sękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek  2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka(...)kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 230

zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się  :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy1/2 łyżeczki soli1 żółtko50 ml wodySKŁADNIKI na masę do tarty:10 szparagów ( użyłem białych)1/2 średniej główki brokuł5 suszonych(...)pomidorów200 g sera ricotta100 g sera mozzarella3 jajka150 ml śmietany 18%1 cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.*W między czasie przygotowujemy składnik na masę

kulinarnyJa
Jabłecznik z budyniem 432

jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka(...)pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 184

najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane. Dzisiejsze(...)szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto:   - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru- 1,5 łyżki oleju

mojewypiekiinietylko
Tarta z kurkami i kozim serem 214

Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka(...)rolady1 jajo lub 2 małe2 duże łyżki śmietanysól, pieprzpietruszkaprzygotowanieWszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą

Stare Gary
Szarlotka z kruszonką 216

Składniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki  Składniki na kruszonkę(...)mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania:cukier trzcinowyNajpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić

Świat Ciasta
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 284

Monika :)Chciałabym więcej napisać o Niej, ale nie wiem czy mogę, więc napiszę tylko tyle: dziękuję za ten rok kochane Anielskie Przysmaki :*Składniki ciasta:(przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com)niepełna szklanka mąki pszennej,5 łyżek cukru pudru,1 łyżka drobnego cukru waniliowego,pół kostki zimnego masła,1 żółtko,1 łyżka(...)Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort dla Natalki 182

szkodzi; ważne, że jakieś dziecko chce się nimi bawić), dużo śmiechu, dobre jedzonko i tort. Ten ostatni przygotowałam ja. Bardzo się denerwowałam - dawno nie robiłam już wychodnego ciasta o takim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy(...)więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się idealnie. Ja nigdzie nie mogłam ich dostać, więc składniki podzieliłam na cztery, przygotowywałam po jednym cieście, i wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne.Ciasto było gotowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 270

łyżeczka czosnku granulowanego.Sposób przygotowania:Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę(...)czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką

Gospodyni Miejska
Drożdżówki z aronią 239

Drożdżówki z aronią...Pyszne, drożdżowe ciasto.Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii.Polane słodkim lukrem.Komu jedną?Zapraszam!Składniki:Ciasto:75 g margaryny;250 ml mleka (u mnie 0,5%);4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii;25 g świeżych drożdży;30 g białego cukru;500 g mąki;Szczypta soli.Nadzienie:300 g aronii;100 g białego cukru;150 ml wody.Lukier:125 ml cukru pudru(...)gotowania aronii. Całość powinna mieć letnią temperaturę. Dodać drożdże i dobrze wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły.Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier, sól i mieszam, a następnie dodaję drożdże ropuszczone w mleku z margaryną i sokiem z aronii i zagniatam ciasto przy użyciu

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 221

Sezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania