ciast - 9500 przepisów (strona:75/634)

Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś 456

Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”).   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić

Mała Cukierenka
Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami 416

prostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI  kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto

DefinicjaSmaku
Kruche ciasto z masą rabarbarowo - truskawkową 144

Pyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej(...)truskawek Kruszonka : 200 g mąki 150g masła 120 g cukru 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 30 min Pokrojony rabarbar wsypać do garnka, dodać cukier i ewentualnie kilka łyżek wody . Postawić na mały ogień  i gotować do chwili, aż rabarbar zmięknie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik serowy z czereśniami 181

Soczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata! Ciasto: Tortownica o śr 22 cm 3 jajka ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru(...)twarożku kremowego (mielonego) 150 ml likieru kokosowego  CANARI 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Czereśnie ilość wg uznania Liście świeżej melisy do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie

Wanilia i Kardamon
Tort Sachera w wersji wege 220

Przesąd, że dobre ciasto czy deser nie może obejść się bez: masła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne.   Przekonałam się o tym piekąc tort Sachera w wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą(...)przypominający dobrze upieczone brownie, o ciekawym czekoladowo-migdałowym aromacie, za sprawą dodania mleka migdałowego. Samo ciasto robi  się dosłownie w 10 minut, tyle, ile zajmuje odmierzenie składników i wymieszanie ich. Córce smakowało bardzo, mąż był sceptycznie nastawiony, bo przed konsumpcją dowiedział się, że to wersja wege i z góry założył, że mu nie będzie smakowało. Za smak daję

Mia Cucina Sofieta
łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 556

całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte(...)ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru wykonanie: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby powstały grudki ciasta

Domowy Smak Jedzenia
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 122

Pewien czas temu oglądałam jeden z programów kulinarnych i Buddy, znany amerykański cukiernik, robił tort z ciastem marchewkowym. W pierwszej chwili wydawało mi się to dziwne, bo w osobiście nie znam nikogo, kto robiłby tort na cieście z marchewkowym. Po pewnym czasie robiłam tort dla mojego super Męża, a zawsze staram się robić tak, by każdy tort był inny(...)więc postanowiłam, że zrobię tort na marchewkowym cieście, a jako, że marchewka mi się komponuje z pomarańczą, to dodałam dżem pomarańczowy :) Wszystko skąpane w delikatnej śmietance, obłożone kawałkami świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję jak piernik, przy czym jest nieco wilgotnawe, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :) Ciasto marchewkowe

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 176

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak okazało(...)mięsa wołowego lub wieprzowego (ewentualnie po 200g wołowiny, baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę

Smakowy Raj
Biszkopt z musem z jabłkowo-galaretkowym 195

Niesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki(...)ciasto: 4 jajka 150 gramów cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg jabłek 3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu 2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka ubić na sztywną pianę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
137. Chaczapuri z serkiem feta 104

jednej z arabski knajp jadłam ostatnio ciasto borek z serkiem feta. Tak bardzo zachwyciła mnie ta potrawa, że postanowiłam zrobić ją w domowych warunkach. Przepisu na samo ciasto borek nie znalazła, ale można je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich  dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha. Porcja(...)osób Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 150 ml ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 kostka serka feta 2 żółtka sól, pieprz Odrobina oleju Drożdże rozpuszczamy w  mleku dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być gęste i nie może

Jadło i czytadło
Chleb orkiszowy na zakwasie 372

Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 300 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 2 łyżki miodu(...)łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję

Gospodyni Miejska
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 95

kochani po weekendzie :) Naszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym(...)żadnych problemów z dostępnością towarów :) Zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, który ma co chcesz. Wracajmy jednak do przepisu i naszej PL rzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe   Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika

vegetanie
Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 379

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej(...)kurczaka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano.   Przygotowanie: Ciasto na pierogi : Rukolę miksujemy blenderem. Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy

Moniki Smakołyki
Jabłecznik 163

połączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie(...)aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej; - 4 łyżeczki proszku do pieczenia; - 100 g cukru; - 3 łyżeczki cukru wanilinowego

dom-agi.pl
Sernik z borówkami 172

coś mi pachnie w głowie i muszę to urealnić. Tak było i tym razem, gdy zobaczyłam sernik z jagodami u dorotuś , musiałam go spróbować. Troszkę zmodyfikowałam przepis na kruche ciasto, ale idea wykonania była taka sama. Uwielbiam ciężkie serniki z dodatkiem kwaskowych owoców, które uzupełniają smak i sprawiają, że nie jest on przesłodzony i taki ciężki, a że miałam(...)domu borówki, żal było z nich nie skorzystać. Zuzię korciło, żeby wyjadać same borówki, a następnie sernik, kruche ciasto może nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z borówkami jest pyszny. Składniki: Kruche ciasto: - 200g miękkiego masła – 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy – szczypta soli – szczypta

dom-agi.pl