ciast - 9500 przepisów (strona:79/634)

Tarta gruszkowo-pomarańczowa 149

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe

Moja Delicja
Sernik złota rosa 3630

pierwszy spróbowałam tego ciasta cztery lata temu podczas wycieczki do Lwowa. Na jednym z postojów nasza przewodniczka zorganizowała dla uczestników mały poczęstunek od firmy - kawałek sernika z rosą i kubek kawy. Kawa w styropianowym kubku, a ciasto na plastikowym talerzyku z plastikową łyżeczką. Poczęstunek na stojaka, w pobliżu miejskiego szaletu (czystego, "bezzapachowego") te wspomnienia hahahaha. Ale, że długo trzymali(...)Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki. Gorąco polecam! :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 12 dag masła pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA

Kuchenne zapiski Edyty
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1584

Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła(...)cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowa kokosanka. Szybkie i wilgotne ciasto z dynią bez miksera. 141

dyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy nie mogłam w kuchni zbytnio hałasować, dlatego postanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki... Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować(...)Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem

Słodkie okruszki
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 236

jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt(...)dodatkiem kakao pieczemy dłużej niż biszkopty jasne – około 45-50 minut. Dopiero po upływie 40 minut możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy i w żadnym wypadku nie oklejony ciastem. Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku, po ostygnięciu ciasto wykrawamy z formy i kroimy na pół.   Krem przygotowujemy

Karo in the Kitchen
Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony? 600

roku siedzi na blogu, ale był tylko na wersję jasną, dziś dodam, że wersja ciemna jest mega pyszna :) Przepis pochodzi z notesu mojej mamy, tak jest to przepis na ciasta do Metrowca ,  kilka lat temu kiedy chciałam pierwszy raz przygotować te nasze kokoski, nie miałam już możliwości zapytać mamy jakiego przepisu używała do tego, więc wybrałam z notesu przepis(...)ciasto do Metrowca, bo jest mokre, a zarazem delikatne i w taki sposób już sobie robię kilka lat te Kokoski. Moje dziecko szaleje za nimi, a ja? Ja nie lubię etapu obtaczania :) Ale da się przeżyć. Na koniec zauważyliście, że zdjęć jest ciut więcej niż zwykle, ostatnio spotkałam się z kilkoma komentarzami, że lubicie widzieć etapy przygotowania i prosiliście mnie

Blondynka Gotuje
Ciasto (placek) z malinami - proste, szybkie i bardzo smaczne 187

Dziś zapraszam Was na prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z malinami w roli głównej. Ciasto malinowe jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu. Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone maliny nie mogłam się(...)blog przynosi mi tak wiele radości, a gotowanie i dzielenie się moimi kulinarnymi eksperymentami sprawia mi jeszcze większą przyjemność. Dziękuję i zapraszam Was wszystkich na kawałek mojego ciasta z malinami. * * przepis własny - wynik kombinacji ze starymi i znanymi przepisami na ciasto Składniki: 250 g margaryny 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Słodkie okruszki
Proste naleśniki 223

się więc zdyscyplinować i dokładnie zmierzyć jeden z takich moich przepisów. Na pierwszy ogień poszły naleśniki (proszę bardzo Tato :) ). Moja dzisiejsza wersja pewnie spodoba się dzieciom, bo z najzwyklejszego ciasta naleśnikowego zabrałam trochę, żeby zrobić kakaowe wzorki :) Składniki (na około 10 cieniutkich naleśników na patelni o średnicy ok. 20 cm) 100 g mąki (trochę ponad 1/2 szklanki) 1 łyżka cukru(...)wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy resztę mleka i mieszamy – można robić to drucianą

Ciastkozercy
Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami 165

goście tuż za drzwiami, a ja dopiero szykuję składniki na słodki wypiek... te i wiele innych sytuacji nie przeszkodziło mi nigdy w tym, aby postawić na stole pyszne, owocowe ciasto ucierane. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis i uważam go za niezawodny. Tego typu ciasta przenoszą mnie zawsze do dziecinnych lat, gdy moja babcia wyciągała z pieca kolejną dużą blachę(...)pysznego, pachnącego wypieku... Wtedy nie zważało się na to, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta i... łapało się w pospiechu duży kawałek wybiegając ze śmiechem na ustach na podwórko. Wiadomo, że moje ciasto nigdy ne dorówna babcinym wypieką - po pierwsze mama, czy babcia zawsze będzie tą najlepszą kucharką, a po drugie - swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy

Słodkie okruszki
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 261

znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Pośród nich może być Wasz przepis i Wasza historia.     Dziś zapraszam Was na proste urodzinowe ciasto czekoladowe, które publikuję w ramach Festiwalu Wypieków. Przypomina mi ono moje pierwsze ciasto czekoladowe jakie upiekłam w życiu. Było to w trzeciej klasie podstawówki. Moja mama wyjechała w dosyć długą(...)delegację, a zbliżały się urodziny mojego taty. Zawsze na tę uroczystość mama piekła wyśmienite ciasto czekoladowe. Podczas pieczenia pachniało w całym domu i nie można było się doczekać kawałeczka. Było puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe. Chciałam, aby tradycji stało się zadość i żeby tato otrzymał kawałek ciasta czekoladowego w dniu swoich urodzin. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy, oczywiście

Mała Cukierenka
Ranna rosa 311

Proponujemy tu ciasto efektowne, proste w wykonaniu , a oto przecież chodzi, w smaku doskonałe, te kokosowo-serowe kulki wspaniale kontrastują smakiem i wyglądem z ciastem bazowym, czekoladowym Składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 jaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko(...)posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy  na zmianę  śmietanę oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto

kgwjanczewo
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ 316

Kruche ciasto z mnóstwem przepysznych truskawek i galaretką, pyszności. Idealnie sprawdza się na rodzinnych imprezach, ale nie tylko, u nas bywa w sezonie letnim do kawki, herbatki, spotkania przy grillu. W czasie gdy nie ma świeżych owoców przygotowuję to ciacho z mrożonymi, np.malinami, wówczas nawet lepiej i szybciej ściąga galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment(...)galaretka zaczyna tężeć. Wylewamy bowiem galaretkę bezpośrednio na kruchy spód, na którym układamy wcześniej owoce, w tym cieście nie ma żadnego kremu. Galaretka musi być na tyle gęsta by nie nasączyła nam spodu. Po wstawieniu chłodnej galaretki do lodówki musimy kontrolować jej stan, bo wystarczy moment i będzie już zbyt sztywna. Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 33x23cm. Składniki ciasta

Smaczne Zdrowe
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 999

ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy(...)sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy ubitą śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 150

swoim stosunku do Walentynek pisałam już rok temu, przy publikacji walentynkowego ciasta z serduszkami ( klik ). W tej kwestii nic się nie zmieniło. Upiekłam tylko inne ciasto;)  Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Nie jest ani zbyt skomplikowane ani zbyt słodkie. A wiśnia i czekolada to duet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową(...)potrzebna dopiero po upieczeniu biszkoptu). W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łyżeczkę kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, aby kawa nabrała płynnej konsystencji, wówczas lepiej połączy się z ciastem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier i ubijamy aż do powstania lśniącej i gładkiej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz

My simple kitchen
Przekładaniec masą śmietanową 132

Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto .....moje ciasto w sumie nie wyszło tak jak trzeba , ale mimo to było pyszne...Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu chciałam przekroić na połowę ..ale jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory(...)świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie] nie zastygły..a wsiąkły w biszkopt...nawet w dolny...Ale jakoś poradziłam ..szkoda było wyrzucić..Dobrze ,że ciasto było w tortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch ciasta ułożyłam [prawdę mówiąc wcisnęłam w nasiąknięte ciasto] biszkopty , położyłam talerz i całość przewróciłam , aby ze spodem ciasta

Moje domowe kucharzenie