kolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam
Fabryka pomysłówsię znaleźć smakołyki. Najlepiej jak jeszcze postaramy się je w miarę możliwości ładnie przyozdobić. Z tym tortem na pewno sobie poradzicie i z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Składniki: Ciasto razy 2 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu
Ala piecze i gotujePierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które
Smakołyki Berenikiponiedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką. Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm
Tradycyjna kuchnia Kasizdarzył się i okazjonalny ogórek. I jeszcze trochę cukinii, albo kabaczka, albo innego patisona. Ten rok, jak i pewnie następny, niestety nie zaspokoją naszego apetytu na kwiaty cukinii w cieście czy pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe, a my za to możemy korzystać z bogactwa owoców- bo krzewy i drzewa tkwią na posterunku. To tłumaczy(...)dlaczego kolejny wpis, który dla Was mam jest (ZNÓW) o cieście. Ale jak mawiał komik Dylan Moran, "Cake is the language of love." To porozmawiajmy trochę w języku miłości. Dziś z akcentem szwedzkim. A już niedługo, perskim- bo przepis na perskie ciasto miłości wciąż czeka na chwilę weny. Zacznijmy powściągliwie- jak Szwedzi. A moja przygoda z tym ciastem zaczęła się
les mirabellesTort ze Świnką Peppą powstał specjalnie na drugie urodziny mojej córki, szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym(...)piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko co chciałam zapakować do środka :) Waniliowe ciasto, które upiekłam ma dużo brązowego cukru, który szybko karmelizuje się przy pieczeniu, więc całość smakuje trochę jak… toffi. Poniżej podaję dwa przepisy, ten z którego skorzystałam i ten który wybrałabym na drugi
CiastkozercyBardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)mówi mój syn wielki pieróg. Nie chciałam aby mięso wyschło, dlatego ukryłam je wewnątrz ciasta. Oj można się najeść do syta. Jeden taki pieróg zaspokoił głód mój i nastoletniego syna, ale składników i ciasta zostało, więc zawinęłam sobie w coś a`la nadziewany chlebek. Jak już całkowicie wystygł zawinęłam go w folię i włożyłam na noc do lodówki. Nazajutrz wzięłam
Blondynka GotujeSernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym . Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do zrobienia sernika koniecznie(...)bardzo wysoki i całość masy mogłaby nie zmieścić się w wysokości obręczy tortownicy. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić go w niewiele większej formie, będzie wtedy niższy. Sernik gotowany na cieście miodowym Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g
Smakołyki Berenikimarcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki · 225 g masła w temp. pokojowej(...)łyżek gorącej wody Przygotuj: · maszynkę do mielenia · sitko i gazę Ciasto zaczynamy od zrobienia zaczynu, następnie mieszamy mąkę z resztą składników ( oprócz masła – dodajemy tylko 2 łyżki wcześniej roztopione ) i dodajemy gotowy zaczyn (lub suche drożdże – wsypujemy od razu). Na tym filmie można zobaczyć
Bazując na smakupraktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku(...)sztuk! Bambusowy koszyk do gotowania na parze można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Był też dostępny ostatnio w Biedronce przy okazji tygodnia kuchni azjatyckiej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (ciasto jest na początku
Smakowity Blog KulinarnyWszystkie ciasta z bezą są u nas na ‚tak’. Gdy dochodzi do tego krem śmietankowy i owoce jesteśmy wniebowzięci. Blaty ciasta są wilgotne, smakiem zbliżone do ciast ucieranych z owocami. Maliny w cieście działają orzeźwiająco. Beza, na wierzchu każdego z blatów jest chrupiąca. Całość przełożona (nie)zwykłym kremem śmietankowym z dodatkiem dżemu mailowego nadaje ciastu inny wymiar smakowy i wprowadza(...)zachwyt z kolejnym kęsem. Bardzo polecam. Zaskoczcie i wprowadźcie w zachwyt swoich znajomych i rodzinę tym oto ciastem. Składniki na ciasto: 200 g masła 200 g cukru kryształu 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki mleka 150 g malin Wszystkie składniki na ciasto (oprócz malin) wkładamy do misy
Made By Mom And Sonpszennej 650 1 szklanka cukru 60g drożdży świeżych 0,5l mleka 4 żółtka 200g masła starta skórka z 1 cytryny dwie szczypty soli 1 całe jajko do posmarowania wierzchu ciasta Dla wrażliwych przypominam, że swastyka oryginalnie w wielu kulturach była i dalej jest solarnym symbolem szczęścia, a autorka bloga nie sympatyzuje z ideologią nazistowską. Ciasto to przygotowane było(...)przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i przyprawy,wymieszać i połączyć z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki i blatu. Po przekrojeniu
Kuchenna KontrrewolucyaJakiś czas temu dostałam advokat..czyli likier jajeczny o cudownym zapachu wanilii...pyszny..idealny na babskie spotkania...advokat także można dodawać do ciast itp..ja upiekłam ciasto z jego dodatkiem...ciasto wyszło pyszne...mimo, tego ,że krówki opadły na samo dno ciasta..Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem(...)Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 20 dkg masła lub margaryny 28 dkg mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej) 18 dkg cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli Mąkę (260g) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.K rówki wymieszać z 1 łyżką
Moje domowe kucharzeniePotrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia -pół
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przepis na niesamowicie smaczne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto amarantusowe, które jest zdrowe, niskokaloryczne i przygotowuje się je w kilka chwil. Amarantus jest bogatym źródłem żelaza zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak czy pszenica dlatego powinien być spożywany przez osoby cierpiące na niedokrwistość oraz eliminujące z diety czerwone mięso. Zboże to jest polecane również dla wegetarian, ponieważ
zdrowa vege kuchnia