ciast - 9500 przepisów (strona:48/634)

Ciasto orzechowo karmelowe czyli poWeekendowe Lakocie odc 62 179

Uwielbiam takie słodkie połączenia. Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!!Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód:250 g mąki pszennejszczypta soli70 g cukru 170 g zimnego masła1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietanynałożenie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 398

właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy

Ostra na Słodko
Grissini, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego 247

cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i delikatnie wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając ręką. Ciasto ugniatać na gładką masę przez około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcję. Do każdej dodać ulubione składniki(...)zagnieść (pesto, posiekane suszone pomidory). Trzecią część zrobiłam tylko z solą morską. W razie potrzeby, gdyby ciasto się kleiło dosypać małą ilość mąki. Każdą kulkę dzielimy na 7 części i z każdej rolujemy w dłoniach lub na blacie cieńki wałek (na długość blachy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze paluchy w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy

cooklife
Mięso pieczone w cieście 213

oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść z wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć(...)Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej

Proste Potrawy
Szarlotka z Masą Budyniową 346

Szarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne ciasto.Szarlotka z Masą Budyniową - Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła (schłodzonego)1/2 szklanki cukru3 żółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę

Słodka Strona
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 142

czekamy, aż wichura minie. Ponoć Bodil - bo tak nazwano sztorm - ma szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy...Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką pogodę - gęste, mocno kakaowe, z cynamonem i czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna(...)nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. Znalazłam je na stronie Smitten kitchen. Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 300

jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi.Zdjęcie tego ciasta zobaczyłam w internecie już dość dawno, później trafiłam na blog Yum and yummer. Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi, powzdychałam więc(...)tylko do ciasta, żeby szybko o nim zapomnieć. Później znów na nie trafiłam, tym razem na polskiej stronie K&L food blog. Nadal uważałam, że jest genialne, i zdecydowanie za trudne. Teraz jednak stwierdziłam, że czuję się na siłach, żeby się z nim w końcu zmierzyć.Jako bazę przygotowałam ciasto red velvet z bloga Moje wypieki. Wyszło wilgotne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla z jagodami 187

Strucla z jagodami...Pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe.Wnętrze pełne soczystych jagód.Na wierzchu kruszonka.Kto ma ochotę na kawałek?Zapraszam!Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;Opakowanie suchych drożdży (około 7 - 8 g);3/4 szklanki letniego mleka (u mnie 0,5%);1/2 szklanki białego cukru;4 jaja;80 g margaryny;3 łyżki oleju;Szczypta soli;300 g jagód.Kruszonka(...)łyżki maragryny;3 łyżki cukru pudru;1/2 szklanki mąki pszennej.Dodatkowo:Jajo do posmarowania wierzchu ciasta;Mąka do oprószenia jagód.Sposób przygotowania:Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Margarynę rozpuścić i wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Mleko lekko podgrzać.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę

Gospodyni Miejska
Bułka brudasek 202

kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je brudaski bo zdarza się, że potrafią swoim nadzieniem pobrudzić naszą buzię ale rozkosz jedzenia ciepłej drożdżowej bułki z pysznym nadzieniem wynagradza nam to. Aby ciasto drożdżowe nam wyszło trzeba połączyć czas, cierpliwość odrobinę miłości(...)szczyptę ciepła. Jest wiele propozycji na ciasta drożdżowe i każde się sprawdza w innej postaci np. drożdżówki, bułki czy pizzy.A oto sprawca całego zamieszania :) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)-  mąka pszenna - 750g- drożdże 15g- sól

Basia w kuchni
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 252

sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić(...)stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika". SKŁADNIKI:- Cynamon, laska, 1- Cynamon Cejloński, laska, 1- Cynamon mielony, opakowanie,- Ziele angielskie, pełna łyżka

Wypisz Wymaluj
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 222

dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta(...)jednolitym kolorze.Do większej części ciasta  dodaj 39 g masła i dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta.Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż je do oddzielnych, wcześniej natłuszczonych  misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 60 minut (w zależności od temperatury).Każdy kawałek podziel na pół. Rozwałkuj ciasto czekoladowe do uzyskania formy prostokąta

Grahamka, weka i kajzerka
Szybkie ciasto pomarańczowe 406

Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka(...)koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.Smacznego

charlotte gotuje
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 204

prawdziwe rogale marcińskie z prawdziwym marcepanem, a nie żadnymi aromatami migdałowymi. Polecam :) W żadnej cukierni tak dobrych nie znajdziecie ;)Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali  Ciasto:30 g świeżych drożdży,1 szklanka letniego mleka, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,3,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru(...)łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką

Aga w kuchni
Ciasto na quiche / wytrawną tartę 101

Ponieważ ostatnio polubiłam wszelkiego rodzaju quiche oraz wytrawne tarty, poniżej zamieszczam przepis na ciasto do tego rodzaju wypieków. Podane składniki wystarczą na dwie formy średnicy ok 25 - 30 cm lub na jeden wypiek w blasze :)  Zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami i kombinacją składników oraz do dzielenia się ze mną Waszymi odkryciami. Składniki: 2 szklanki mąki pół margaryny (125g(...)jajka płaska łyżeczka soli opcjonalnie zioła: majeranek / tymianek / zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie produkty łączymy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Ciasto pieczemy ok 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, następnie układamy składniki tarty i zapiekamy

Taste Of My Day
Dorsz w cieście 220

Jeśli potrzebujecie przepis na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól(...)pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron

Gorący kąsek