Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne! Składniki Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm) Jajka 5 Cukier 250g Margaryna Kasia 100g Masło 50g Kakao 45g Gorzka czekolada 75g Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml Kwaśna śmietana 18% 100g Cukier waniliowy 1 op. Mleko 3 łyżki Mąka pszenna […] The post Ciasto
Kulinarne PrzebojeCiasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty k olor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree(...)JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich (waga po obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem
https:KKuchniaMniamZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego(...)trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej
Rozpustne gotowanieskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie(...)łyżki cukru wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i masłem. Przestudzamy. Wykładamy na jednym z podpieczonych blatów i przykrywamy niepodpieczonym ciastem. Całość pieczemy przez ok 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu
Domowy Smak JedzeniaPrzeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy
Mienta blogMoje pierwsze ciasto marchewkowe, można zaliczyć do udanych. Przepis na nie zapożyczyłam od Jest Smak i zdecydowanie dodaję ten wypiek do moich ulubionych ;) Szybkie i łatwe w przygotowaniu, byłam pierwszym testerem, dla mnie pycha. Lecę tym czasem z ciastem jeszcze ciepłym do znajomych, a Wam życzę miłego dnia! Składniki 4 duże marchewki 2 szklanki mąki 1.5 łyżeczki sody(...)mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem waniliowym, mieszać. Na samym końcu dodać startą marchewkę, posiekaną czekoladę i orzechy wszystko razem wymieszać. Przełożyć tortownicę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Nastawić piekarnik na 200 stopni i piec ok 45 minut. Na sam koniec posypałam je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego
pink envelopeBardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 łyżki kakao 1/3 szklanki rumu 1/3 szklanki mleka 2 duże jajka 250 g mąki pszennej szczypta soli(...)Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć(...)dodaje lekkie ostrości. Pikantne palmiery z chęcią będą zajadały także dzieci! To rewelacyjna szybka przekąska do kawy, tym bardziej, kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła. Zobacz również inne przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego -----> jabłkowe odwracanki , tarteletki z ciasta
Moje QulinariaCiasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować półplasterkami salami i piec około 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180-200 stopni.Podawać gorące
Gosia gotujeJeśli nabierzecie ochoty na coś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g) kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy
Gosia gotujeSkładniki: Na ciasto: - 115 g cukru - 115 g miękkiego masła - 4 jajka - 180 g zmielonych migdałów - 4 łyżki maku - starta skórka i sok z dwóch cytryn - 125 g mąki pszennej - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni(...)formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem Ciasto nie należy do najbardziej efektownych, ale zdecydowanie nadrabia smakiem
Kuchenne syntezypysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka . Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną, to upiekłam(...)kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie. A może upieczecie jabłecznik z budyniem ? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoleju. Po czym wystudzić. Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajmy drożdże i odrobinę maki- odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:) zwłaszcza śliwkowym. Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka(...)wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego
Luźna KuchniaBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem
Bullio