używam go do smażenia i sałatek.składniki:500-600 g filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki(...)godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu
Monia miesza i gotujeSmaczne owocki w kokosowym cieście w sam raz na śniadanie, kolację czy podwieczorek.składniki:3 banany2 jabłka1 puszka ananasa w plastrach250 ml mleka250 g mąki70 g wiórek kokosowych Kresto1 jajko50 g cukru trzcinowegoodrobina proszku do pieczeniaolej do smażeniaPrzygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku do pieczenia. Ciasto odstawić i przygotować owoce. Plastry ananasa osączyć(...)zalewy. Banany obrać, przekroić wzdłuż a potem na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię z olejem. Owoce obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem pudrem, z jogurtem lub dżemem
Monia miesza i gotujeSakiewki - taka mała przekąska z ciasta francuskiego. Do środka możemy włożyć różne składniki, jak niespodzianka to niespodzianka.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g200 g serka camembertkawałek paprykisól prowansalska KamisCiasto francuskie pokroić na osiem prostokątów. Camembert i paprykę pokroić na osiem kawałków. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałek serka i kawałek papryki. Oprószyć solą prowansalską. Zwinąć rogi ciasta
Monia miesza i gotujeSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki:Można dodawać to co każdy lubi :)U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody.Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy
Czerwona PorzeczkaTakie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Używałam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm. Składniki Śliwki ok. 20 sztuk Jajka 5 sztuk […] The post(...)Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składniki na biszkopt: Jajko 6 jajek Cukier 1 szklanka Mąka tortowa 1 szklanka Mąka […] The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first
Kulinarne PrzebojeCiasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne! Składniki Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm) Jajka 5 Cukier 250g Margaryna Kasia 100g Masło 50g Kakao 45g Gorzka czekolada 75g Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml Kwaśna śmietana 18% 100g Cukier waniliowy 1 op. Mleko 3 łyżki Mąka pszenna […] The post Ciasto
Kulinarne PrzebojeCiasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty k olor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree(...)JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich (waga po obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem
https:KKuchniaMniamZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego(...)trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej
Rozpustne gotowanieskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie(...)łyżki cukru wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i masłem. Przestudzamy. Wykładamy na jednym z podpieczonych blatów i przykrywamy niepodpieczonym ciastem. Całość pieczemy przez ok 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu
Domowy Smak JedzeniaPrzeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy
Mienta blogMoje pierwsze ciasto marchewkowe, można zaliczyć do udanych. Przepis na nie zapożyczyłam od Jest Smak i zdecydowanie dodaję ten wypiek do moich ulubionych ;) Szybkie i łatwe w przygotowaniu, byłam pierwszym testerem, dla mnie pycha. Lecę tym czasem z ciastem jeszcze ciepłym do znajomych, a Wam życzę miłego dnia! Składniki 4 duże marchewki 2 szklanki mąki 1.5 łyżeczki sody(...)mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem waniliowym, mieszać. Na samym końcu dodać startą marchewkę, posiekaną czekoladę i orzechy wszystko razem wymieszać. Przełożyć tortownicę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Nastawić piekarnik na 200 stopni i piec ok 45 minut. Na sam koniec posypałam je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego
pink envelopeBardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 łyżki kakao 1/3 szklanki rumu 1/3 szklanki mleka 2 duże jajka 250 g mąki pszennej szczypta soli(...)Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć(...)dodaje lekkie ostrości. Pikantne palmiery z chęcią będą zajadały także dzieci! To rewelacyjna szybka przekąska do kawy, tym bardziej, kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła. Zobacz również inne przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego -----> jabłkowe odwracanki , tarteletki z ciasta
Moje QulinariaCiasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam proponuję. Proste i smaczne jedzonko.Cieszy oko i też tak smakuje. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować półplasterkami salami i piec około 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180-200 stopni.Podawać gorące
Gosia gotuje