Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy(...)ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem
Bon Appetit MałgorzatyCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z MuzykąGâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!Spróbujcie!Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!W sam raz do porannej kawki ;) Uwaga!Tego ciasta(...)proszkiem do pieczenia.Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego.W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. *Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe
Ostra na SłodkoZrobiłam raz … zrobiłam drugi … i już wiem , że ciasto miętowe na stałe zagości w mojej kuchni!Zrobiło furorę nie tylko wśród domowników!Delikatne … puszyste … przepyszne!A swoją nazwę wzięło od dodatku miętowych landrynek.Absolutnie jednak ten smak nie dominuje … a landrynki nadają jedynie koloru delikatnemu budyniowemu kremowi.Wspaniale orzeźwia! SKŁADNIKI:CIASTO: – jajko(...)cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się
Ostra na SłodkoWalę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.Wielbiciele(...)murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-) SKŁADNIKI:* margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być
Ostra na SłodkoChrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie!Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku …Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek(...)przekąskę w pracy.Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu!Polecam!SKŁADNIKI :* banan – 2 szt* ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g )* malibu – 125 ml* płatki migdałów – 50 g* cukier – 70 g* mąka – 1 łyżka* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy.Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Banany
Ostra na SłodkoLato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche(...)oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnybiscuits and slices The Australian women's weekly. Pamiętałam, że było tam coś jeszcze... I się nie myliłam. Nie chciało mi się dalej kombinować, więc skorzystałam z przepisu na ciasto bananowe z czekoladą. Dużą ilością czekolady... Musiało być pysznie. I było! Dawno nie widziałam, żeby C. wcinał coś z taką przyjemnością. Stwierdził, że to jedno z najlepszych ciast, jakie(...)było w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec!Ciasto bananowe z czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)160 ml mleka2 łyżeczki soku z cytryny150 g miękkiego masła110 g cukru2 jajka300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI(...)opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów .Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladęKroimy na cienkie płaskie części, które układamy na blaszce i pieczemy ok 15 min. w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyszablonu, że wzorek na roladzie będzie jego lustrzanym odbiciem, jeśli więc wybieramy literki - np. urodzinowy napis, warto zrobić sobie wcześniej jego odbicie w jakimś prostym programie graficznym.Składniki na ciasto na wzorek:3 białka100 g masła3/4 szklanki mąki1/4 szklanki cukru pudru+barwniki spożywcze, kakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100(...)masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.Gotowe ciasto mieszamy z barwnikami spożywczymi i lub kakao: ja użyłam zielonego i czerwonego
Ciastkozercyrazem upiekłam magiczne ciasto w wersji kokosowej. Do mleka dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej były zalane wódeczką, bo córka robiła na nich kokosówkę :-) Magiczne ciasto w wersji kokosowej Składniki: 4 jaja w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka wody 125 g rozpuszczonego masła 115 g przesianej mąki 1/2 litra letniego mleka 4 krople octu winnego białego 8 łyżek wiórków(...)cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami i esencję. Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną piane, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę 20 x 20 natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej masę i pieczemy przez około 60 minut
Kulinarne przygody Gatitynami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty są czaso i pracochłonne. Ręce potem bolą, bo trzeba się(...)środku nie dopiekły. Croissanty wg. Conticini Składniki:Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej 10 g świeżych drożdży 65 g mleka w temperaturze pokojowej Na ciasto: 85 g wody 85 g roztopionego i ostudzonego masła 8 g soli 55 g cukru pudru 340 g mąki pszennej 15 świeżych drożdży 250 g masła Dodatkowo
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione(...)ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt
Niezły MłynekCiasto, które bez wahania można nazwać awaryjnym. Robi się łatwo, szybko, bez wyszukanych składników i bez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek(...)łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka )cukier wanilinowy Kruszonka:1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki4 łyżki cukru1 łyżka płatków owsianych1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtkoDodatkowo:dowolne owoce lub marmoladaWszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej
Praktyczna plMogę śmiało stwierdzić, że większość z nas już robiło nie raz nie dwa tradycyjną Pychotkę, zwaną również Panią Walewską. Ciasto jest przepyszne i obiecuję, że niebawem zagości na blogu. Tymczasem mam dla Was jej lżejszą, delikatniejszą ale smakiem równie zachwycającą wersję. Zarówno jak tradycyjną Pychotkę tak i to ciasto możemy piec przez okrągły rok, niezależnie od pory roku. Pychotka inaczej(...)sama nazwa na to wskazuje jest pyszna. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwy delikatnego kremu śmietankowego i malinowej galaretki z dużą ilością malin. Jedynym słowem wspaniałe, delikatne ciasto, które zdecydowanie polecam. Składniki na ciasto: 6 żółtek 100 g cukru 190 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Made By Mom And Son