Mimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał w pełni pomyślałam sobie, że może i Wam przepis przypadnie do gustu? Lubicie pączki wiedeńskie? A może znacie je jako Gniazdka, albo pączki hiszpańskie? Wszystkie te nazwy określają pączki z ciasta parzonego smażone(...)ekstraktu waniliowego170 g masłaszklanka mleka1/5 szklanki wodyszklanka cukru pudrułyżka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy szklankę mleka i wodę, gdy mleko się zagotuję dodajemy mąkę i mieszamy - ciasto gotujemy przez chwilę - do momentu aż zacznie swobodnie odchodzić od ścianek rondelka. Masę przekładamy do szklanego naczynia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Po tym czasie do ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, jajka
Słodkie PrzyjemnościJeżeli lubicie oliwki i chleby z wyrazistymi dodatkami, to ten chleb będzie wam smakował. Równie smaczny wychodzi z tego samego ciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto(...)nadal nadawał się do jedzenia.Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelmanskładnikizaczyn 160g mąki chlebowej pszennej200 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe650 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej370 g wody10 g soli370 g zaczynu230g drylowanych oliwekprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić
Stare GaryBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru(...)masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa
Z miłości do słodkościMorszczuk w cieście to propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Morszczuk w Cieście - Składniki:ok. 400 g filetów z morszczukaVegetakoperekpieprzciasto:150 g mąki70 ml mleka2 duże jajkasólpieprzodrobina octuolejMorszczuk w Cieście - Sposób przygotowania:Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu.Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które powinno mieć(...)konsystencje gęstej śmietany (gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki, gdy za gęste - mleka).Każdy kawałek ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej (rybę smażymy w głębokim tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony).Morszczuka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty
Słodka Stronakolejny baaaardzo stary przepis na ciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.Na ciasto potrzebujemy:4 jajka3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki1 kostka margaryny2 łyżeczki(...)cukrem. Dodać żółtka i wymieszać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i ułożyć na nim owoce. Ciasto można przez ułożeniem owoców oprószyć delikatnie mąką. Wtedy mamy niemal pewność, ze owoce nie opadną na dno.Piec około 40 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaMała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli(...)łyżką ciepłej wody.Nie muszą rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże.Miksujemy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe. Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę. Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety
Maminek kulinarnyStefanka...Intensywnie miodowe ciasto.Krem na bazie kaszy manny.Wierzch oblany gorzką czekoladą.Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi.Polecam! Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;200 g margaryny;2 łyżki miodu;2 jaja;1 łyżeczka sody.Krem:1 litr mleka (u mnie 0,5%);3/4 szklanki białego cukru;200 g margaryny;1 cukier wanilinowy;9 łyżek(...)kaszy manny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;125 g margaryny.Sposób wykonania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem
Gospodyni MiejskaCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej(...)dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto gdy przestygnie wyciągamy
Czarnawisienkautrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut(...)zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi ciasto jesr rewelacyjnie smaczne, łatwe i warte upieczenia..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto bananowe z daktylami i orzechami. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou . Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:175g miękkiego masła200g mąki pszennej (użyłam(...)brązowego cukru2 jajka3 łyżki naturalnego miodu2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g)100g poszatkowanych daktyli50g poszatkowanych orzechów włoskichPolewa:2 łyżki naturalnego miodu25g masła50g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto:1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 3. Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon
Mała CukierenkaCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100(...)dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto gdy przestygnie wyciągamy
CzarnawisienkaŚlimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy. Ślimaczki dyniowe z cynamonemSkładniki: ciasto drożdżowe290g mąki pszennej typ 650160g purée z dyni hokkaido100ml mleka25g masła10g drożdży świeżych1 żółtko 6 łyżeczek cukru1/2 łyżeczki solinadzienie25g masła2 łyżki cynamonu3 łyżki cukrupolewa (opcjonalnie) 2 łyżki masła2 łyżki cukru pudru3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)mąka
Smakołyki BerenikiMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem(...)puch, cały czas miksując wlewać po woli olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut
RAROSSACiasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: nagrzewamy go już na początku – temp. 180 stopni , bez termoobiegu, opcja góra i dół. 2. CIASTO (5 min): do miski wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je trzepaczką lub widelcem. Dodajemy 3 czubate łyżki majonezu i mieszamy razem do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy stary żółty ser, bazylię oraz
Nerds KitchenŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka(...)aromatem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo
RAROSSA