Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek):ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cmNadzienie 1:ok. 400ml mleka2 łyżki cukru2 żółtka,2 łyżki skrobi ziemniaczanejwaniliagarść rodzynekNadzienie 2:2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek4 łyżki cukrułyżka masłaBudyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie(...)powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy
kuchcikowniawykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania(...)sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady,3 łyżki słodkiej
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi - permanentnie wychodzą mi zbyt wilgotne, czasami wręcz zakalcowate. I o ile zasadniczo lubię mokre ciasta, to ten typ powinien mieć strukturę gąbczastą - czyli stawiać delikatny opór przy gryzieniu, jednocześnie będąc miękkim. Wiecie, co chcę(...)dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie, ale przepisu nie podam, no bo jednak nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko proponuję do ciasta jakiś dodatek - złagodzi smak przypraw i słodycz (następnym razem nieco zmniejszyłabym jednak ilość cukru).Ciasto marchewkowe z rodzynkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)135 g jasnego brązowego cukru40 g ciemnego brązowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne kruche w tym miesiącu. Proste ciasto, bardzo smaczne i uwielbiane przez wszystkich. SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 500 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy(...)najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. dodatkowo: -3 białka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywną pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę cukru. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi , ułóż pokrojone w plasterki jabłka, na to ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem, wyłóż pianę z białek, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto
SMYKWKUCHNIMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym
RAROSSAobtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony(...)Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy z nadmiaru mąki i maczamy dokładnie w cieście. Smażymy partiami na rumiano z każdej strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć
OstryKęsCiesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki(...)Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy. Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature
Przysmaki Karolkikulinarnych horyzontów testując przepisy Mistrzów. Zaczęłam od nieskomplikowanych receptur, by stopniowo wspinać się na kolejne poziomy zaawansowania.Dziś kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim. Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler Składniki: 1 kalafior olej do smażenia w głębokim tłuszczu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z cieciorki (besan) 1jajko 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia ciasta hinduskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki łagodnego curry woda Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut,zostawić do osuszenia.Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany.Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUzależniłam się od tego ciasta :) Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u naszych znajomych i się nim zachwyciłam. Gdy zapytałam skąd pochodzi przepis, to okazało się, że od mojej ulubionej blogerki Doroty Świątkowskiej. Czemu mnie to nie dziwi :) chyba już każdy o niej słyszał..., a ja w prezencie urodzinowym dostałam jej książkę z przepisami. Byłam wniebowzięta, bo po prostu(...)lepszego prezentu jak ksiązka z przepisami na wspaniałe wypieki. Ciasto nie jest za słodkie ani za kwaśne - takie w sam raz :) Przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki
Delicious TitbitsWśród wiosennych wypieków nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem :) Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z jabłkami... Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej,1/2 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,1 łyżka śmietany,130 g masła,5 łyżek cukru,3 żółtka,Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto(...)będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na180°C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta
Delicious TitbitsLubicie ciasta drożdżowe? Mi zawsze kojarzyły się z dzieciństwem i wielkimi, pysznymi blachami mojej babci. Ten zapach ciasta unoszący się w powietrzu... ach, to było coś cudownego. Dlatego też czasem lubię przenieś te przyjemne wspomnienia i aromaty do mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszny i cieszący oko drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata. Spróbujcie(...)udział w zabawie. Składniki: Na nadzienie: 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto: 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko cukier puder
Słodkie okruszkiUwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier(...)puder do posypania ciasta Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do chwili, gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta
Smakowy RajWspólne przygotowywanie wypieków to bardzo fajne zajęcie, do którego dzieci (przynajmniej moje) bardzo się palą. To bardzo sympatyczna zabawa niezalżnie od wieku. Np moja 3 latka z zapałem mieszała ciasto. Oczywiście jest fajnieo ile nie boicie się sprzątania. Bo jak świat światem przy takiej zabawie, dzieci jak to dzieci zawsze coś rozleją, rozsypią i porobi się nieziemski bałagan. Dlatego też(...)podwójne ilości każdego składnika. Bo nigdy nie wiadomo co się przydarzy. Ale to świetna okazja na testowanie nowych przepisów i opracowywanie swoich własnych unikalnych receptur. Dlatego dziś zaproponuję Wam ciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej
MODA NA BIOdnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe(...)wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS. Pyyyyszota! KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem
Gotowanie to kochanieczerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany(...)balchę piec w temp 180'C 10-15 minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę
Luźna Kuchnia