placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne(...)mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło: White Plate . Ciasto: 100 g mąki pszennej typ 0 (użyłam ze sklepu Mantini) 50 g mąki pszennej typ 450 85 ml wody 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Blondynka Gotujegotowego ciasta francuskiego naprawdę można szybko przyrządzić wiele smakołyków. Na dowód tych słów podzielę się dziś z Wami pysznymi sakiewko-babeczkami ;) idealne na trwający karnawał, jako przekąski na sylwester czy inne imprezy.Składniki:ciasto francuskiebrokułser fetaSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty (z mojego ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła (u mnie były(...)feta (u mnie po 3-4 kwadraciki 1x1 cm). Na koniec zamykamy sakiewkę, zlepiając dwa przeciwległe końce. Z tych "rogów" możemy ukręcić a'la ogonek wtedy będą imprezowo wyglądać ;)Ciasto francuskie można posmarować z zewnątrz roztrzepanym żółtkiem, ale nie musimy tego robić. Babeczki pieczemy około 15-20 minut (aż do zarumienienia) w 200 stopniach
upichcicPyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem
Monia miesza i gotujePyszne,puchate i pachnace morelami oraz migdalowa kruszonka ciasto drozdzowe na sobote.Bardzo owocowe i wilgotne dzieki duzej ilosci owocow.Tym razem ciasto drozdzowe przygotowalam z udzialem maslanki.Juz wielokrotnie czytalam podobne przepisy i bylam ciekawa efektu tej zamiany - mleka na maslanke.To ze wszech miar korzystna zamiana,nawet dla konsystencji ciasta.Jest wyjatkowo plastyczne,wspaniale do wspolpracy.Bardzo latwe,podzielne,bo upieczone na duzej(...)ciasto.Mise przykryc folia spozywcza ,umiescic w cieplym miejscu i odstawic do podwojenia objetoscimorele umyc wypestkowacskladniki na kruszonke zagniesc,uformowac w kule,zawinac w folie spozywcza i wstawic do zamrazarkiWyrosniete ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokat odpowiadajacy wymiarom blaszki do pieczenia i przelozyc z papierem na blaszke.Na ciescie gesto rozlozyc przygotowane morele skorka do dolu.Przykryc sciereczka i pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami dostałam od siostry, która znalazła je w jakiejś gazecie. Wykorzystałam go zaraz po powrocie z wakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)!Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki:2 jabłka3/4(...)tartą.Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem. Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem i ok. 4 łyżkami mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy
Słodka StronaOrzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej(...)łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania:Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli
Słodka StronaPrzepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki(...)wymieszać.Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. Przekroić wzdłuż na 2 części.Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć
Moje pyszne gotowanieCała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)(przepis na blaszkę, która jest(...)wyposażeniu każdego piekarnika)Na ciasto: 3 szklanki mąki (400g)1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli1 szklanka ciepłego mleka25g drożdży3 łyżki oleju Na sos:6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz Dodatki:2 średniej wielkości cebuleokoło 200g szynki konserwowej5-6 pieczarek200g żółtego serakulka mozarelli1. Do miski wsypujemy
Szefowa kuchnipełną werwą wkraczamy do Turcji! Smaki i inspiracje zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom(...)Pomidory Igiełki, Piątnica, na smak,- Mieszanka - "Pomidory, Oregano, Chilli"- Pieprz czarny, do smakuWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę
Wypisz Wymalujodłozone na półkę. Znów troszeczkę do zrobienia, i znów w odstawkę. I tak powolutko, aż w końcu wyszło smakowe cudo. Nie wiem, czy smak zawdzięcza orkiszowi, czy temu, że ciasto dojrzewało miesiąc z okładem. A może zaważyła przyprawa własnoręcznie robiona? A może po prostu wszystko razem. Piernik odpowienio wilgoty, zdecydowany i ostry smak, który nadały cynamon w doborowej kompanii goździków(...)laskowymi. I nie wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-)Przy okazji, polecam polewę, którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny.Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego 1 kg mąki orkiszowej250 g masła
Grahamka, weka i kajzerkarazem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO(...)pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut
Serce zamknięte w formie pyszności