Ciasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej(...)ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tleCiasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie:2 jabłkasok z połowy cytryny szczypta cynamonuDodatkowo:puder do posypaniamigdały w płatkach do posypaniapółka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć na dno foremki
Moje pyszne gotowanieJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml(...)sera1 łyżka musztardyPrzyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowaNa blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy
Kolizje Smakówtego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy(...)olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję. Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut w temp.160 st. C. Ciasto jet gotowe
Maminek kulinarnyProponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.Składniki:-0,25 kg biszkoptów-0,5 szklanki suchego maku-8 jajek-1,5 kostki margaryny-1,5 szklanki cukru-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowy-słoiczek kwaśnego dżemu Oddzielamy żółtka(...)cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki. Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta. Blaszkę o wymiarach
Maminek kulinarnyPomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.Składniki:-na ciasto drożdżowe: ok. 5 szklanek mąki szklanka ciepłego mleka(...)trzema szklankami mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąki, aromat i stopione masło.Wszystko mieszamy. Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
Maminek kulinarnySkładniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto. Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru. Rabarbar obieramy(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy. Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu. Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka
Maminek kulinarnyCiasto filo samo w sobie nie ma właściwie smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam.Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując(...)opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski
Smaczna Pyzasernik dyniowy, który starczył nam na kilka dni, bo był sporych rozmiarów. A C. tak nie do końca sernikolubny... Nie pogardzi, ma już nawet swój ulubiony, jednak ciągle inne ciasta znikają zdecydowanie szybciej. Kiedy jednak Maggie rzuciła, że będzie piekła karmelowe cudo od Liski - nie mogłam pozostać obojętna. Na zdjęciach sernik wygląda po prostu wspaniale: wysoki(...)karmelowej polewy i prażonymi migdałami. Sami powiedzcie - czy można się nie zakochać...? Ja uległam jego czarowi, i w sobotę przystąpiłam do działania.Zasadniczo plan był taki - najpierw drzemka, potem ciasto. W nocy spałam zaledwie dwie godziny, więc kiedy wróciłam do domu, niewiele myśląc, udałam się do łóżka. Po bezproduktywnym przewracaniu się z boku na bok przez godzinę stwierdziłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )450 g mrożonego szpinaku180 g sera feta2 duże ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuszczypta cayennełyżka masłałyżka oliwy z oliwekNa patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusimy(...)przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy oliwą.Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz.Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10 części.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Smacznego
Mienta blogLekkie, brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej :) Składniki :2 i 1/2 szkl. mąki 5 jajek (białka oddzielnie) 1 kostka margaryny szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce na blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec
charlotte gotujewiem skąd to skojarzenie, ale ciasto ucierane zawsze kojarzy mi się z jesienią ... może dlatego, że moja mama często je piecze z sezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej. Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi
Walijskie Pichceniejakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto(...)trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować
Taste Of My Dayopakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto dać do blaszki i na wierzchu powkładać połówki obranych gruszek i posypać je kardamonem piec(...)200C około 40 minut i zostawić ciasto do wystudzenia rozpuszczoną polewą polać po gruszkach i posypać migdałami - zostawić do zastygnięcia ciasto jest tylko pysznie smaczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba śmietana 30 % jajka, tłuszcz /użyłam palmę murzynka/, cukier dobrze ubić do białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec(...)minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać z kleksem bitej śmietany 30% bez cukru........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię