nadszedł ten dzień, kiedy eM. obronił tytuł inżyniera :) Wczoraj świętowaliśmy. Przygotowałam dla niego pyszną kolację, kupiłam szampana no i zrobiłam pyszne ciasto, które podałam z lodami. Można powiedzieć, że wieczór idealny. Szkoda tylko, że nie poznałam wyniku swojej poprawki egzaminu, byłabym spokojniejsza. No nic, ferie trwają nadal i zamierzam dalej odpoczywać i przy okazji szykować dla Was więcej smacznych przepisów(...)Dziś coś dla dbających o linię i lubiących słodkości z owocami. Ananasowe ciasto jogurtowe z kruszonką. Częstujcie się!"Składniki:150 g cukru3 jajka240 g ananasowego jogurtu330 g mąki tortowej40 g miękkiego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 plasterków ananasa (nie z puszki)Kruszonka100 g cukru100 g mąki50 g masłaSposób przygotowania :Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka
Słodkie Przyjemnościdłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub rodziny? A może jakieś wycieczki rowerowe/krajobrazowe? Gdyby tylko pogoda dopisała, co? Dziś przygotowałam dla Was propozycję na ciasto Biało-Czarne. Proste, mało wymagające, smaczne, świetne do zabrania ze sobą w drogę, albo poczęstowanie gości. Chcecie kawałek?"Składniki:4 jajkaszklanka cukru2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki(...)oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki.Pieczemy około 30 minut w 180`C.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCzekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewam z proszkiem
W kuchni Karmel-itkiZima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki:Gotowy rulon ciasta francuskiego5 jabłekcukier puderWykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
ciastkarnia na kruchym spodzieProponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka miodu1 szklanka olejuok 3/4 szklanki cukru1 szklanka herbaty czarnej4 jajka2 łyżeczki sodyprzyprawa do pierników.Masa serowa:2 jajka1 szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1(...)białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami ser wymieszany
W kuchennym oknie Ewycynamon.ciasto kruszonkoweMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.Formę kwadratową (24/24 cm) lub okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać(...)resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia
Mix smakuPolecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiegoGNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z PESTOSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyCiasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250(...)cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło
Bon Appetit MałgorzatyBiałka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę(...)Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto z kremem z serków ostrowia
Bon Appetit MałgorzatyOstatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam(...)godziny (sprawdzałam patyczkiem).Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem.Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki typu: wszystkie składniki w jednakowej temperaturze, po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiach, a i tak jak widać opadł, na szczęście w serniku nie ma zakalca, więc w niczym mu to nie zaszkodziło
Z butelką mleczka w tleCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady(...)pozostawiamy do wystygnięcia.Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości.Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło
Słodka StronaPóki co smak piernikowy nie opuszcza mnie na chwile. Za to dodaje ciastu przyjemny smaczek. Ciasto wyszło mięciutkie i pachnące :). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja za to wcinałam go z serkiem waniliowym na drugie śniadanie.Składniki:4 jajka4 łyżki wody1/3 szklanki cukrułyżka przyprawy do piernikaszklanka mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniabananWykonanie:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jajka zmiksować
Moje pyszne gotowaniecieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana(...)herbatniki.- bita śmietana.Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki.Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;)Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło zanim udało się zrobić przyzwoite zdjęcie ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś(...)biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm.Mus truskawkowy:1 kg truskawek2 łyżki cukru2 łyżki żelatynyTruskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę
Food Squarelepiej - kakao) w dłoniach. Pogoda jest paskudna, dzisiaj zmokłam do majtek (i nie jest to żadna poetycka metafora, niestety), więc naprawdę cieszyła mnie perspektywa pochłonięcia przynajmniej jednego kawałka pysznego ciasta drożdżowego. Bo, moi drodzy, mimo tej całej niechęci do jakiejkolwiek aktywności, wczoraj po południu zabrałam się do pracy. Już w zeszłym roku w gazetce Pieczenie jest proste nr 3/2007(...)znalazłam przepis na to ciasto. Ale jakoś się nam nie złożyło po drodze, sezon minął, ja o cieście zapomniałam. Jednak kilka dni temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale. Chodzi o to, że mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy Mama kupowała drożdżówkę, pierwszego dnia była pyszna, ale drugiego... Wysuszona i niedobra
Pożeraczka, czyli raz adobrze