bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:927/3453)

Ta ostatnia niedziela. Maliny i tango. 146

czar, który trwa do dziś.  Spalone słońcem trawy, karmel lśniącej tafli jeziora, ciepłe powietrze splątane z promieniami odchodzącego słońca i lekkie pyłki dmuchawców unoszące się beztrosko, bez pośpiechu. Świat w kolorze sepii. Spokój, jakiego chyba nigdy wcześniej tak pięknie nie doświadczyłam. Zastygliśmy razem z nim, każdy z nas czuł, że to wyjątkowe i niepowtarzalne chwile.  Uwielbiam(...)dekorowania z końcówką o średnicy ok. 1 cm. Wyciskać "paluszki" na wyznaczonych wcześniej prostokątach. Wstawić do piekarnika i piec przez 1,5 h. W połowie pieczenia można zmienić położenie blach, by bezy równo się upiekły. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do wysuszenia, aż piekarnik całkowicie ostygnie - nie otwierać drzwi piekarnika.  Na czekoladowy ganache  175 g czekolady (użyłam

KUCHARNIA
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 115

różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam(...)sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam, wyrabiam ręką jak na mielone, do połączenia składników. Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą

Kuchnia z widokiem na ogród
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI 119

roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Pokrojone w kostkę truskawki mieszamy z 1 łyżką(...)cukru i cynamonem. W jednej misce mieszamy jajka z mlekiem i olejem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostały cukier mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do zgrubnego połączenia składników (bez widocznej mąki). Dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek

cool and minty
Krucha szarlotka z budyniem 311

ciepło bo budyń się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek(...)średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Monia miesza i gotuje
Kaczka zapiekana z jabłkami w żurawinie 141

krótko. Czas pieczenia zależy od wielkości tuszki. Taki czas może wynieść od 1,5 godziny do nawet 3 godzin. Pieczenie kaczki wymaga wiele uwagi i pewnego doświadczenia w kuchni. Choć dawno temu bez doswiadczenia moja pierwsza kaczka wyszła jak u teściowej, a jest w tym naprawdę dobra:) Temperaturę należy dopasować do tego, co dzieje(...)kaczkę na pół godziny, układam na niej kawałki masła. Pieke na środkowej półce bez termoobiegu. Gdy się zrumieni, a tłuszcz wytopi zmniejszam temperaturę do 180 C i przykrywam folią aluminiową. Piekę do czasu, aż mięso będzie miękkie, do 2 godzin. Przez cały czas pieczenia co dziesięć minut polewam mięso wytworzonym sosem. Pół godziny przed wyjęciem

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowa owsianka z chia i czekoladą (bez gotowania) 181

Uwielbiam śniadania i to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Najlepsze są te którymi możemy się delektować bez pośpiechu. Gorące jaglanki z owocami, pieczone owsianki, zdrowe gofry, placuszki, zupy owocowe i koktajle…tak tak, u mnie zazwyczaj pierwsze danie dnia jest na słodko :) Wprowadza w dobry nastrój i idealnie pasuje do świeżo zaparzonej kawy. Wiele razy dostawałam(...)piątku jemy zazwyczaj taką oto owsiankę. Zrobienie jej zajmuje jakieś 5 minut. Zmieniają się jedynie dodatki. Czasami są to świeże […] Artykuł Ekspresowa owsianka z chia i czekoladą (bez gotowania) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Domowa wędlina z kurczaka 61

Czy wiecie, że w bardzo prosty sposób można zrobić własną, domową wędlinę z kurczaka? Takie upieczone mięso można później wykorzystać jako dodatek do kanapek albo do

Natka Pietruszki
Ciasto z rabarbarem i bezą 122

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram rabarbaru Beza: 4 białka 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Na drugi dzień powinna powinny pojawić się krople na bezie

Bajeczna Kuchnia
Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 179

mnie piszecie, piszą też firmy, więc myśli i paluszki zajęłam odpisywaniem na maile. Tylko dziecko co jakiś czas nieświadome mojego ćwiczenia silnej woli wpadało do mojego pokoju z bezą w dłoni i siadało obok. Dałam radę, a co! Ja nie dam rady? Bo jak nie ja to kto? Jak to śpiewa Mrozu :) Kiedyś klasyczne koszyczki białe robiłam ze strony Moje(...)spożywczego w żelu. Dosłownie kropelkę. Wszystko zmiksowałam do połączenia się składników. Pianę wyłożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam sobie takie koszyczki. Oczywiście blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. I teraz zaczyna się zabawa. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 80 stopni i suszymy 4,5 -5 godzin :) DODATKOWO: 150 ml śmietanki kremówki 30% Maliny w syropie  ETERNO Wykonanie

Blondynka Gotuje
Puree z kalafiora i natki pietruszki 66

Puree przygotowane z warzyw doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Podać można je z większością mięs, zarówno tych smażonych, pieczonych jak i gotowanych. Najbardziej popularne jest bez wątpienia puree ziemniaczane. Podejrzewam, iż większość z nas robi je na obiad co najmniej raz w tygodniu. Dla tych, którym to puree nieco się już znudziło mam poniżej przepis

MeCooks
Cynamonowe ciasto z bezą i śliwkami 129

wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu(...)otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo

Smaki Na Talerzu
Ciasto bezowe ze śliwkami 132

wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek 250 g cukru żelującego kilka łyżek powideł śliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu(...)otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym / Polish Apple Cake 107

musem jabłkowym ze słoika (na dużą blachę). Taka tradycyjna szarlotka ucierana to sprawdzony, stary przepis, bardzo popularny w okresie PRL-u. Kto z Was zna i kto wciąż piecze? :) Zobaczcie, jak przygotować ucierany jabłecznik jak u babci na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu(...)troszkę mniejszą: 5 jajek (w temperaturze pokojowej), szklanka cukru, 200 g masła (rozpuszczonego), 350 g przesianej mąki, 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu (jeśli mus jabłkowy jest bez cynamonu), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 800 - 900 g domowego musu jabłkowego plus 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) cukier puder do posypania ciasta Przepis na jabłecznik ucierany z musem jabłkowym

Lekcje w kuchni
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 180

Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami  50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy(...)dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowy sernik 141

Z okazji dnia czekolady i kakao przedstawiam Wam sernik mocno czekoladowy. Spód: 200 g dowolnej mąki, może być bezglutenowa 150 g masła 2 łyżki kakao Wypełnienie

Kucharzyca