bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:922/3453)

Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 69

rodziny – pieczone w piekarniku kofty z indyka, biała quinoa ugotowana na sypko z odrobinką soli, jogurt doprawiony miętą i cytryną, dużo sałaty i kilka pomidorków koktajlowych. Myślę, że specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pochwaliliby mój talerz. Jest zdrowo, apetycznie i kolorowo. Przy okazji może wspólnie zastanowimy się, jak to jest z mięsem? Ja nie wyobrażam sobie życia bez(...)mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie na patelni. Do metod, które autorzy publikacji zalecają odrzucić, zalicza się, m.in.: smażenie przedłużone i w głębokim tłuszczu

Dietolog
Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 91

rodziny – pieczone w piekarniku kofty z indyka, biała quinoa ugotowana na sypko z odrobinką soli, jogurt doprawiony miętą i cytryną, dużo sałaty i kilka pomidorków koktajlowych. Myślę, że specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pochwaliliby mój talerz. Jest zdrowo, apetycznie i kolorowo. Przy okazji może wspólnie zastanowimy się, jak to jest z mięsem? Ja nie wyobrażam sobie życia bez(...)mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie na patelni. Do metod, które autorzy publikacji zalecają odrzucić, zalicza się, m.in.: smażenie przedłużone i w głębokim tłuszczu

Dietolog
Pyszny mazurek pleśniakowy-idealny do kawy 161

Mazurki zazwyczaj są bardzo słodkie, a ten jak dla mnie jest w sam raz nie za słodki. Nie przepadam za mazurkami bardzo słodkimi. Przepis zaczerpnięty z gazety . Pieczemy w tortownicy 24 cm składniki 2 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 250g 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 opakowanie polewy lub zrobić swoją masa(...)bezę czyli z białek i cukru ubić sztywną pianę i rozłożyć na cieście. Do piany dodatkowo można dodać cukier waniliowy i łyżkę kokosu. Lekko wymieszać. Na bezę zetrzeć ciemne ciasto z zamrażalnika. Mazurek pieczemy ok 45 min w temp 170 st .Ja po upieczeniu polałam białą czekoladą i posypałam żurawiną

Moje Wyroby
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 163

nabra ł y temperatury pokojowej. Banana rozetrzeć widelcem w niewielkim naczynku na puree. Do kolejnego naczynia przesiać przez sito mąkę, budynie, kakao z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst ą masę - aż cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając(...)mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min. Gdy babki lekko przestygną

Grunt to przepis!
Ciasto porzeczkowe 127

Składniki: Ciasto - 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek mleka - 3/4 szklanki cukru Beza - 4 białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek

Zainspirowana w kuchni
Malinowa chmurka 1361

pieczenia, a nastepnie ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180*C ok. 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Galaretka z malinami: Rozpuścić 3 galaretki w litrze gorącej wody, odstawić do całkowitego ostudzenia. Świeże maliny umyć i odstawić na durszlaku do osuszenia, mrożone maliny rozmrozić. Do tężejącej galaretki dodać maliny i wymieszać. Beza: Białka(...)pieczenia i przełożyć masę z białek. Piec przez godzinę w temp. 140*C do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wystudzić. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Na stężoną galaretkę z owocami wyłożyć krem śmietanowy, przykryć bezą

Malinowo w kuchni
Tort Brukselski 132

dodajemy żółtka i krótko zmiksujemy .Do ciasta wsypujemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia . Całość delikatnie mieszamy łopatką , nie mikserem bo biszkopt klapnie i będzie zakalec .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki pozostawiamy nieposmarowane. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut bez termoobiegu na środkowej półce z grzałką dolną i górną . Piekarnik musi być

Ogrodnik w podróży
PIZZA Z SALAMI, PIECZARKAMI I SERKIEM MASCARPONE 220

przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut

JejKuchnia
PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 198

przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby.  Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około

JejKuchnia
BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! 212

minut 120 stopni C, resztę czasu 150 stopni C. Roladę wyjmij gorąco z piekarnika. Na blacie rozłóż ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia.  Na ten arkusz połóż gorącą roladę stroną bez papieru.  Teraz rolada od spodu i od góry ma papier.  Delikatnie zacznij ściągać papier z rolady na którym się piekła.  Ściągnięty

SMYKWKUCHNI
Piwoszki 161

wykorzystałam resztki tegoż piwa do ciasteczek..podobne już kiedyś robiłam [klik] , te są w sumie ekspresowe , bo od razu ciasto wałkowałam i robiłam ciasteczka, bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła  2,5 szk. mąki  0,5 szklanki piwa  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Cykoria

Moje domowe kucharzenie
Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami 85

chleb to praktycznie keks, jest wilgotny dzięki dużej ilości suszonych owoców (mogą to być każde, ale posiekane do wielkości rodzynek) i dzięki temu tez szybko nie wysycha. Smakuje sam bez niczego, bo jest słodki, a dodatek ulubionej konfitury jeszcze bardziej go podkręci. Składniki: 500 g mąki pszennej, z czego 150-200 g to może być mąka gryczana lub inna(...)średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość, i dzięki ponownemu wyrastaniu nie ma obaw o popękanie chleba, przez gwałtownie wyrastanie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut

greenscarf
Tort czekoladowy Laur 139

Cześć! Przed Wami kolejne wydanie tortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o   bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski.. Bez owocowego akcentu, jedynie mocne, bardzo aromatyczne nasączenie . Mokry biszkopt z wódką , gdzie chrupkie nawiązanie do wspomnianego wcześniej słodyczą stanowi kilka andrutów tworzących koronę na szczycie słodkiego wypieku.   Nie za nadto słodki(...)proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do ubicia na sztywną bezę.   Potem wbijamy żółtka , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.   Delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 stopni. PO ostudzeniu kroimy ma 3 blaty. Krem kawowo- czekoladowy

Domowe ciasta
Babka serowa 201

olej należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, np. 3 godziny przed pieczeniem. Twaróg dokładnie rozetrzeć widelcem w misce, by pozbyć się grudek, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Można go również zmielić lub zblendować. Do miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka w całości wbić do miski, wsypać cukier oraz szczyptę soli, ubić(...)pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ciepłą babkę wyjąć ostrożnie z formy odwracając ją do góry nogami. Przenieść na kratkę do całkowitego studzenia. Jeśli przed pieczeniem dobrze wysmarowaliśmy formę masłem i oprószyliśmy mąką, babka bez żadnych problemów powinna nam wyskoczyć. Po ostudzeniu, jeśli będzie taka potrzeba można babkę lekko przyciąć od dołu ostrym nożem (podczas pieczenia mocno się wybrzuszy

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1187

proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem(...)minut. 2. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x40cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Większym kawałkiem ciasta, schłodzonym w lodówce, wyłożyć przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami

Mała Cukierenka