bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:920/3453)

Pączki pieczone 366

razem przepis na pączki pieczone. Są one doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Oblane lukrem i nadziane różaną marmoladą smakują niemal identycznie jak te wyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI(...)papilotek, co spowoduje, że będziemy mogli kontrolować ich wielkość. Bułeczki odstawiamy na 15 - 20 minut, aby podrosły. W tym czasie nastawiamy piekarni na 180 stopni, bez termoobiegu, funkcja góra - dół.  Pączki pieczemy ok. 15 minut. Wcześniej dobrze jest je posmarować żółtkiem lub białkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Zapewni im to ładny kolor po upieczeniu. Gotowe, ostudzone bułeczki

Kuchnia od dwojga
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ WŁOSKĄ 192

tego orzeźwiający smak, który podkreśla słodycz, otrzymujemy wspaniałą tartę cytrynową z bezą włoską. Klasyk nad klasykami, tak dobry, tak cudowny, tak... prosty! Choć beza włoska jest trudniejsza od zwykłej i nieco bardziej czasochłonna, nie wymaga pieczenia - może zostać zrumieniona przy pomocy palnika cukierniczego. W tej wersji tarty cytrynowej można zrezygnować z włoskiej bezy. Każdy z nas może pozwolić sobie(...)pieca i studzę. Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok. Mieszam z jajkami i mąką (na kształt budyniu). W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję do niego cukier, wodę, wciąż podgrzewając. Wlewam mieszaninę żółtek z sokiem cytrynowym i stale mieszając podgrzewam, aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń. Nie można zagotować, bo wyjdzie jajecznica. Zostawiam do wystudzenia. Czas na bezę. 260 g cukru

W kuchni Karmel-itki
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 205

wybrać do słodkich wypieków? W ofercie znajdziecie naprawę duży wybór blach i tortownic: tortownice o średnicy od 16cm do 30cm formy do pieczenia babek o różnych średnicach (14-25cm) z tuleją lub bez formy do tarty foremki do babeczek o średnicy od 5cm do 12cm foremki do wypiekania rurek formy prostokątne formy tzw. keksówki formy okazjonalne(...)motywem gwiazdki, choinki formy z wyjmowanym dnem blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy o średnicy 24 cm (uniwersalna). Idealna do właściwie

Słodkie okruszki
Tarta z zielonym groszkiem na cieście bez masła i białej mąki 122

tutaj także ser pleśniowy, więc jeśli macie ochotę na więcej wyrazistych smaków, to będzie to świetny wybór. TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA CIEŚCIE BEZ MASŁA I BIAŁEJ MĄKI Czas przygotowania 15 minut + 40 minut pieczenia Składniki na formę 22 cm Kruche ciasto na spód 100 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej 50 g serka naturalnego/g(...)twaróg Paprykę posiekać na mniejsze kawałki Warzywa dodać do masy jajecznej i przyprawić Ciastem wylepić formę, ja posmarowałam ją odrobiną oliwy, żeby bez problemu wyjąć tartę z formy Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 8 - 10 minut Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wylać farsz Zapiekać dalej około 30 minut

HealthyCreations
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 156

żółtka Przygotowanie spodu: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego zarumienienia. Składniki na masę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka(...)każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki 30% - 100 gramów białej czekolady, drobno posiekanej - posiekane pistacje

Życie zamknięte w smaku
Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec 183

dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Pieczenie: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby pierogi ładnie się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone pierogi zdejmuję z blachy i piekę kolejną partie pierogów. Pieczone pierogi

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz z szynki wieprzowej 130

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie

Zasmakuj Kuchni
Polędwica z dorsza pieczona z marchewką i suszonymi pomidorami 165

suszonym pomidorze, polałam po 1,5 łyżeczce oleju z zalewy z suszonych pomidorów (lub oliwy); zawinęłam szczelnie w folię i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, piekłam zawinięte w folii na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu w temp. 200C przez 25 minut; następnie uchyliłam lekko folię (tak, by widzieć polędwicę) i piekłam dalej w temp. 180C przez 15-20 minut

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 190

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:)  Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą

Zasmakuj Kuchni
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 146

cukru 125 g schłodzonego masła DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36 cm)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). CIASTO :Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Dodajemy(...)arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na wielkość formy. Odklejamy jeden arkusz folii i delikatnie przenosimy ciasto do formy (stroną bez folii do dołu). Odklejamy pozostałą folię, ciasto nakłuwamy widelcem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut lub dłużej, do widocznego zarumienienia. Wyjmujemy na blat, ale nie wyłączamy piekarnika. NADZIENIE : Rabarbar myjemy (nie obieramy), odcinamy liście

cool and minty
Ciasto miodowe z czereśniami 219

self raising mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 125 gr drobnego cukru 250 gr masła 125 ml miodu 300 gr czereśni-bez pestek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Formę-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Usuwamy pestki z czerśni. Makę, proszek do pieczenia

Smaki Edyty
Chleb żytni z orzechami laskowymi 139

względu na niższą temperaturę w domu). Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kolejne 20-25 minut.  Chleb żytni z orzechami laskowymi, mój przepis, bez drożdży, z naprawdę z małymi zmianami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej, • 230g wody, • 3 łyżki zakwasu z mąki żytniej(...)minut, u mnie był 1 godzinę i 30 minut. Więc na ten pyszny chleb tylko na samym zakwasie bez dodatku drożdży czekałam dłużej o 70 minut. Warto było, to wcale nie tak długo. Sposób pieczenia. Podzieliłam ciasto na 2 części. i wyłożyłam do dwóch części garnka rzymskiego. Do części właściwej garnka i pokrywki.  Po wyrośnięciu, włożyłam ciasto

Leśny Zakątek
Delikatny sernik z morelami 237

prostu rozpływający się w ustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę  ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki(...)mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch sera kładziemy połówki moreli. Pieczemy 20 minut w 180 st C Beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Białka wykładamy

Cynamonowe szczęście
O włoskim gotowaniu i stylowej kuchni - Relacja ze spotkania dla blogerów z Gorenje 165

akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy na warsztatach, ale chętnie przetestowałabym ten piekarnik w domu i upiekła w nim np. pizzę. Piekarnik posiada oczywiście więcej przydatnych funkcji, jak podwójnie szklone drzwi dzięki czemu ich zewnętrzna powierzchnia pozostaje zawsze chłodna, program łatwego czyszczenia bez użycia detergentów AquaClean, funkcję opóźnionego startu pieczenia (świeże bułeczki gotowe na śniadanie!), wysoką efektywność

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z mlekiem w proszku 108

foremki ( u mnie okrągłe ok. 9 sztuk) Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. A na dnie ściśle układamy biszkopty. Pod półkę na której będzie stał sernik wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto będzie się piekła w tzw. oszukanej kąpieli wodnej W jednaj misce ucieramy żółtka z cukrami na jasną puszystą masę. W drugiej ubijamy białka(...)składników. Następnie mleko w proszku i po raz kolejny miksujemy mikserem. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Następnie można piekarnik lekko uchylić i zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania