smażeniu faworków, oponek czy pączków zostaje sporo białek. Jaki jest najprostszy sposób na ich wykorzystanie? Oczywiście bezy! To mój ulubiony podstawowy przepis: na jedno białko przypada 10 dag cukru. Nic skomplikowanego. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając np. barwniki spożywcze, ekstrakt waniliowy czy miętowy, cynamon. Opcji jest wiele i tylko od Was zależy efekt końcowy! Składniki: 7 białek(...)lśniące. Tak przygotowaną bezową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (u mnie w kształcie dużej gwiazdy) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować niewielkie odstępy pomiędzy bezami, gdyż trochę urosną. Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 40-50 minut (długość suszenia bezów zależy też od ich wielkości). Moje bezy leciutko
MyCookBook.plorzechy pokryły się masą miodowo-maślaną. Ściągamy z ognia Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy lub wyklejamy nim dno blaszki, następnie wykładamy na nie wcześniej przygotowane orzechy. Wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Orzechy na wierzchu powinny się lekko zezłocić. Spód studzimy(...)takiej samej blaszce pieczemy drugi spód-z drugiej połowy ciasta. Jednak on powinien się piec krócej, około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. KREM Teraz przygotujemy krem. Bardzo Wam go polecam, jest wspaniały. Bazę kremu można zrobić dzień wcześniej wieczorem. 1,5 szkl orzechów włoskich mielimy. Do garnka dajemy 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy bez cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupolewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje(...)szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty. W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową: W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać
CookYourselfrodziny – pieczone w piekarniku kofty z indyka, biała quinoa ugotowana na sypko z odrobinką soli, jogurt doprawiony miętą i cytryną, dużo sałaty i kilka pomidorków koktajlowych. Myślę, że specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pochwaliliby mój talerz. Jest zdrowo, apetycznie i kolorowo. Przy okazji może wspólnie zastanowimy się, jak to jest z mięsem? Ja nie wyobrażam sobie życia bez(...)mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie na patelni. Do metod, które autorzy publikacji zalecają odrzucić, zalicza się, m.in.: smażenie przedłużone i w głębokim tłuszczu
Dietologrodziny – pieczone w piekarniku kofty z indyka, biała quinoa ugotowana na sypko z odrobinką soli, jogurt doprawiony miętą i cytryną, dużo sałaty i kilka pomidorków koktajlowych. Myślę, że specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pochwaliliby mój talerz. Jest zdrowo, apetycznie i kolorowo. Przy okazji może wspólnie zastanowimy się, jak to jest z mięsem? Ja nie wyobrażam sobie życia bez(...)mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie na patelni. Do metod, które autorzy publikacji zalecają odrzucić, zalicza się, m.in.: smażenie przedłużone i w głębokim tłuszczu
DietologMazurki zazwyczaj są bardzo słodkie, a ten jak dla mnie jest w sam raz nie za słodki. Nie przepadam za mazurkami bardzo słodkimi. Przepis zaczerpnięty z gazety . Pieczemy w tortownicy 24 cm składniki 2 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 250g 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 opakowanie polewy lub zrobić swoją masa(...)bezę czyli z białek i cukru ubić sztywną pianę i rozłożyć na cieście. Do piany dodatkowo można dodać cukier waniliowy i łyżkę kokosu. Lekko wymieszać. Na bezę zetrzeć ciemne ciasto z zamrażalnika. Mazurek pieczemy ok 45 min w temp 170 st .Ja po upieczeniu polałam białą czekoladą i posypałam żurawiną
Moje Wyrobynabra ł y temperatury pokojowej. Banana rozetrzeć widelcem w niewielkim naczynku na puree. Do kolejnego naczynia przesiać przez sito mąkę, budynie, kakao z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst ą masę - aż cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając(...)mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min. Gdy babki lekko przestygną
Grunt to przepis!Składniki: Ciasto - 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek mleka - 3/4 szklanki cukru Beza - 4 białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek
Zainspirowana w kuchnipieczenia, a nastepnie ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180*C ok. 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Galaretka z malinami: Rozpuścić 3 galaretki w litrze gorącej wody, odstawić do całkowitego ostudzenia. Świeże maliny umyć i odstawić na durszlaku do osuszenia, mrożone maliny rozmrozić. Do tężejącej galaretki dodać maliny i wymieszać. Beza: Białka(...)pieczenia i przełożyć masę z białek. Piec przez godzinę w temp. 140*C do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wystudzić. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Na stężoną galaretkę z owocami wyłożyć krem śmietanowy, przykryć bezą
Malinowo w kuchnidodajemy żółtka i krótko zmiksujemy .Do ciasta wsypujemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia . Całość delikatnie mieszamy łopatką , nie mikserem bo biszkopt klapnie i będzie zakalec .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki pozostawiamy nieposmarowane. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut bez termoobiegu na środkowej półce z grzałką dolną i górną . Piekarnik musi być
Ogrodnik w podróżyprzykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut
JejKuchniaprzykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około
JejKuchniaminut 120 stopni C, resztę czasu 150 stopni C. Roladę wyjmij gorąco z piekarnika. Na blacie rozłóż ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia. Na ten arkusz połóż gorącą roladę stroną bez papieru. Teraz rolada od spodu i od góry ma papier. Delikatnie zacznij ściągać papier z rolady na którym się piekła. Ściągnięty
SMYKWKUCHNIwykorzystałam resztki tegoż piwa do ciasteczek..podobne już kiedyś robiłam [klik] , te są w sumie ekspresowe , bo od razu ciasto wałkowałam i robiłam ciasteczka, bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła 2,5 szk. mąki 0,5 szklanki piwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria
Moje domowe kucharzeniechleb to praktycznie keks, jest wilgotny dzięki dużej ilości suszonych owoców (mogą to być każde, ale posiekane do wielkości rodzynek) i dzięki temu tez szybko nie wysycha. Smakuje sam bez niczego, bo jest słodki, a dodatek ulubionej konfitury jeszcze bardziej go podkręci. Składniki: 500 g mąki pszennej, z czego 150-200 g to może być mąka gryczana lub inna(...)średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość, i dzięki ponownemu wyrastaniu nie ma obaw o popękanie chleba, przez gwałtownie wyrastanie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut
greenscarf