bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:912/3453)

Marchewka z piekarnika 110

Bardzo lubię pieczoną marchewkę. Tu w jednej z moich ulubionych wersji: marchewka olej syrop klonowy kumin sól świeża kolendra lub natka pietruszki Marchewkę obrać i pokroić .Kształt jest bez znaczenia, a od wielkości zależy czas pieczenia. Młode marchewki ( a to już za chwilę ) można piec w całości. Przygotowaną marchew włożyć do naczynia

Polska Zupa
Pieczone szparagi 189

odrobiną oliwy z oliwek, solą i  pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów gotowanych na parze .  Czasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone szparagi  równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki.  Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest krótki. A jeśli szukacie innych szparagowych inspiracji(...)szpinakiem ,  sałatka: szparagi szpinak i mozzarella ,  ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . tagliatelle ze szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeżo zmielony pieprz sok z cytryny  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób

Kulinarne przygody Gatity
BUŁKI ORKISZOWE -NASZE ULUBIONE 176

najlepiej dłońmi maczanymi w oliwie), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Ja swoje bułki nacięłam przed odstawieniem lekko nożykiem, ale nie jest to konieczne. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.20 minut. U mnie dodatkowo z parą wodną na 3 stopniu

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 209

ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio z worka lub użyć okrągłej tylki – dzięki temu ciasteczka będą miały równiejsze brzegi. Makaroniki wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu można uderzyć blaszką kilka razy w stół, żeby ciasteczka się wyrównały. Blachę z makaronikami odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle(...)klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Jak tylko zaczną lekko się rumienić znaczy, że są gotowe. Gotowe makaroniki powinny

Ciastkozercy
Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 184

cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią , kakao, przyprawę do piernika, cynamon(...)dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki

Słodkie okruszki
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 416

masła , 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,  1 łyżka mąki pszennej , 1/4 szklanki cukru , puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki). Spód: 150 g kruchych ciastek , 50 g masła . Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy(...)wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych. W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pani Walewska 369

posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem

Zapiski Młodej Żony
Tarta ta ten ma atut 132

ciastem formę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut. Na podpieczone wykładam dżem i posypuję orzechami. I takie możnaby zapiec z 10 minut i byłoby kruche dla osób nielubiących bezy. A gdy decydujemy się na bezę ubijamy chwilę po włożeniu ciasta na pierwsze pieczenie. Ubić trzeba na najwyższych obrotach, na koniec stopniowo, powoli dorzucać

I tu będę miała takie te
pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 77

gram + 1/2 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka   Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać zmielone podgrzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, ( można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później ) i kapustę drobno posiekać nożem. Kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie, odcedzić na durszlaku(...)małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać wodę i pod przykryciem piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 10 minut w 160C. Wywar z pieczenia wlać do garnka, dolać wody i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą i mąką i mieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z białek 92

dopadło mnie zaziębienie :-( Kuruję się domowymi sposobami, może coś z tego będzie ;-) A co dla Was? A babka, która pozwala wykorzystać białka, jakie czasem zostają nam po pieczeniu innych ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich śliwek, ale możecie śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie(...)Możecie je też dodać do całości :-) Pełna dowolność... To do dzieła!  SKŁADNIKI 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 4 łyżki wody dodatkowo: śliwki Białka ubijamy na sztywną pianę, a nastęnie dosypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę. Mąke, proszek

Czary - gary w kuchni
Karkówka w sosie pomidorowym 147

każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki

O kuchni z uczuciem
Waniliowe babeczki do koszyczka 210

przepis. Produkty Stella idealne do świątecznych wypieków Składniki: 1 większe jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) bez cukru 3 łyżki oleju 2 łyżki naturalnego jogurtu (temperatura pokojowa) 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki(...)pszennej (tortowej) Dodatkowo: foremki na muffinki Stella lukier lub polewa czekoladowa do ozdobienia babeczek Składniki: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jogurt naturalny, olej, mleko i jajko. Następnie do suchych składników

Słodkie okruszki
Idealne Makaroniki (b. włoska) 84

wyrośniętych makaroników pojawia się jeden przechylony lub pusty w środku….. hmmm zawsze zwalam na piekarnik. Próbowałam też zmierzyć się z makaronikami na bezie francuskiej i przez jakiś czas tylko takie piekłam. Jednak przepis był bardzo nieobliczalny (a wiele osób go zachwalało). Idealnie wychodziła tylko jedna blaszka na cztery ! Nie wspomnę już o tym, że w ogóle nie chciały(...)syrop, wolnym strumieniem, omijając ścianki miski. Na wysokich obrotach ubijaj bezę, aż jej temperatura obniży się do temperatury pokojowej. Trwa to ok. 10 minut. Przygotuj w tym czasie worek cukierniczy, zaopatrzony okrągłą tylką o średnicy ok. 5mm. Teraz nadszedł czas, aby wymieszać bezę razem z masą migdałową. Dodawaj bezę w dwóch lub trzech partiach. Za każdym razem mieszaj dokładnie. Może

SmartBake.pl
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 132

krupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne

Różne smaki w kuchni