bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:906/3453)

UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 136

musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso jest bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową(...)lodówki. Następnego dnia udka w marynacie jogurtowej wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 min., bez przykrycia. Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się zrumieniła

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kruche z jabłkami 110

Składniki : • kostka margaryny • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki cukru • 4 żółtka • 3 szkl. mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • 2-3 jabłka • powidła śliwkowe lub wiśniowe • 4 białka • 1/3 szkl. cukru Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach

KUCHNIA POLSKA
Gruszki w sosie 215

cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Uformować 4 okrągłe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę. Ostudzić. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cukier, cynamon, imbir, pieprz i gałkę wsypać(...)mieszaninę z ognia, dodać masło i kremówkę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno tuż przed podaniem. Wyłożyć ją na bezy, udekorować całość gruszkami i sosem. Smacznego! Cóż, a teraz to już najwyższa pora spać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto miodowe 167

szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 3 łyżki płynnego miodu. Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa budyniowa: 1l mleka, 1 szklanka cukru, 250g margaryny ( ja użyłam masła niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej(...)budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej powierzchni spodu blaszki. Piec przez 15minut

W kuchni u Moniki
MINI TARTY Z KREMOWYM NADZIENIEM Z DYNI, (PRZEPIS BEZ JAJEK!) 169

matko! Wszystko pachnie nutą kardamonu i cynamonu, no jest po prostu czad! PRZEPIS NA TARTĘ Z DYNI: NADZIENIE: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni (gatunek Hokkaido) - 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów) - 2 łyżki miodu - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/4 łyżeczki kardamonu - 2 szczypty imbiru - łyżeczka oleju kokosowego Dynię kroimy na  ósemki, usuwamy miąższ. układamy(...)wielkości kawałków. Po przestudzeniu, miąższ z dyni oddziel łyżką od skórki. Ja jak piekę dynię w domu to zawsze w dużych ilościach, część miąższu przekładam do pojemników i mrożę i kiedy potrzebuję do jakieś dania to sięgam po porcje, polecam Wam ten sposób, bo pieczoną dynię możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Zajrzyjcie do zakładki DYNIA, po prawej stronie na blogu

SMYKWKUCHNI
Grissini, czyli drożdżowe paluchy 184

dodatków. Bardzo łatwe do zrobienia nawet przez najmłodszych i ulubione przez wszystkich domowników. Możemy podjadać je przez cały dzień bez wyrzutów sumienia. Z podanych składników wychodzą 24 paluchy o długości 30 cm. Bardzo nam smakują, więc gdy je piekę, robię zawsze większą

dolcevitainmykitchen
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 198

którym będziemy kurczaka smarować w czasie pieczenia żeby zamknąć pory jego skóry i zachować wilgotność mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka (można go związać dla równego pieczenia) wkładamy piersiami do góry na kratkę brytfanny (jeśli takiej nie macie – wyłóżcie kurczaka na kratkę z piekarnika, a pod nią włóżcie blachę) i umieszczamy

Karo in the Kitchen
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 206

piórkami cebuli.   Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach. Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru. (Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek

Di gotuje
Imbirowo – bazyliowa marynata 118

sól, pieprz do smaku   W pojemniku zblendujcie wszystkie składniki na marynatę i ewentualnie doprawcie solą i pieprzem wg własnych upodobań. Mięso możecie grilować, smażyć lub piec w piekarniku. Na patelni smażyłam bez dodatkowego tłuszczu ok 30-40 minut na małym do średniego płomieniu. W piekarniku rybę przygotowałam w 25 – 30 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Sernik ananasowo kokosowy 186

nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy(...)aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek obwiązujemy nicią bawełnianą, aby folia się nie ześlizgnęła. Nadmiar folii odcinamy. To mój „patent” przetestowany na niejednym serniku pieczonym w kąpieli wodnej. 4. Masę serową bez obawy wlewamy po sam szczyt tortownicy

mojewypiekiinietylko
Proteinowe ciasto bananowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 210

laktozy) -3 łyżki oleju kokosowego -1 łyżeczka cynamonu -1/2 łyżeczki imbiru mielonego -1/2 łyżeczki kardamonu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -tabliczka gorzkiej czekolady (u nas bez cukru) Karmel kokosowo-orzechowy -250ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej powstałej z puszki mleka kokosowego -cukier kokosowy - masło orzechowe crunchy Sport Definition (dowolna ilość) Dodatkowo - Poduszki(...)proteinowe z nadzieniem Sport Definition -Banan, gorzka czekolada, orzeszki ziemne PROTEINOWE CIASTO BANANOWE Mąki, odżywkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać razem. Banany, jajka, mleko i olej zblendować razem na gładką masę. Czekoladę pokroić w kosteczkę. Suche składniki wymieszać z mokrymi i dodać czekoladę. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec

Candy Pandas
Ciasto z jabłkami i budyniem posypane kruszonką 246

dodałam 60 gramów) 200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na kruszonkę: 160 g mąki pszennej 80 g masła (dobrze schłodzonego) 80 g cukru kryształ budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 litr mleka 90 g cukru około 2 łyżek masła około 1,5 kg jabłek (przed(...)Staram się aby budyń nie dotykał papieru dookoła foremki, ponieważ podczas pieczenia może się przypalić. Górę posypuję kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis na 12 sztuk 193

posypki, polać polewą, lukrem smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często wracając do tego przepisu, który mnie nigdy nie zawiódł, dlatego polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru (opcja, u mnie jest trzcinowy) 2 jajka 1/2 szklanki oleju(...)maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami, ciasta jest akurat. Piekę przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu do ładnego piaskowego koloru. Gotowe oprószam cukrem pudrem. SMACZNEGO! Muffinki – bazowy, prosty i szybki przepis, bez miksera na 12 sztuk Przepis

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania