bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:899/3453)

Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego 191

minut - w 1/3 wysokości piekarnika od dołu, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos . Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku - przykładowo zwiększając

Grunt to przepis!
Chleb żytni foremkowy wg Aleex 106

czekam na świadełka, które rozświetlą nasz dom. Pierniki już pachną, a za moment będą rozbrzmiewać kolędy, bez których świąteczny czas byłby niepełny. Oprócz pysznych rzeczy, które już powoli szykuję, na stole musi być chleb. Ponieważ od wiosny nie kupuję pieczywa, staram się piec je z różnych przepisów. Sprawdziłam wiele z nich i niektóre stały się naszymi faworytami. Dziś jeden(...)godzin. Zależy od siły zakwasu i temperatury otoczenia. 11. Gdy chleb wyrośnie, rozgrzać piekarnik do 250 stopni C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Wstawić chlebek do piekarnika i piec przez 5 minut w 250 stopniach C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 50 - 55 minut.  12. Po upieczeniu chlebek wyjąć

W mojej kuchni
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 165

miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie wilgotne, lekkie i pulchne.  Ciasto dobrze się kroi, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje(...)powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy masło, miód, przyprawę piernikową oraz kakao. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy rondel z ognia, wlewamy mleko, mieszamy

cool and minty
Kurczak w chrupiącej panierce bez smażenia. Przepis niskotłuszczowy 98

Wyszedł tak, że palce lizać. Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia Składniki: trzy ćwiartki z kurczaka (można też użyć udek lub pałek), 4 ząbki czosnku, 1 jajko, łyżka mąki pszennej, kilka garści płatków kukurydzianych, papryka ostra, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy(...)płatkach, ułóż w brytfance, najlepiej na kratce (wtedy będzie cały chrupiący), piecz w temp. 200 stopni przez 1 godz. i 15 min. w przypadku całych ćwiartek lub około godziny, gdy używasz pałek lub udek. Kurczak najlepszy jest od razu po wyjęciu z pieca. Artykuł Kurczak w chrupiącej panierce bez smażenia. Przepis niskotłuszczowy pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
Ciasteczka owsiane, najlepsze! (bez jajek) 266

temu w Internecie. Od tego czasu piekłam je już wielokrotnie i wypracowałam ich swoją najlepszą wersję. Bardzo polecam bo to są najlepsze ciasteczka owsiane. :) W zależności od upodobań można dodać dowolne bakalie: orzechy laskowe, włoskie/migdały/żurawina itp. Ciasteczka owsiane (bez jajek) PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: 12-15 min. Składniki 250g miękkiego masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 218

wysyłała nas na kardiologię, ani do wariatkowa. Nie trzeba się martwić o to, że ciałka przybędzie (choć patrząc w lustro poznaję kogoś, kto chciałby go trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest to, że wchodząc(...)dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR

Wypisz Wymaluj
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 67

cytryny 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ryż ugotować. Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka. Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu). Resztę składników(...)talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym   Artykuł Sałatka warzywna

KuchniaWeDwoje.pl
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 381

Kurczak jest jednym z ulubionych przeze mnie mięs. Można z niego wyczarować naprawdę dużo różnych potraw :-) Ja proponuję zdrowo - upiec bez dodatku tłuszczu  pierś w piekarniku .  Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem jest bardzo krucha, soczysta.   Tymianek bardzo fajnie współgra z drobiem .  Znów jest zdrowo i pysznie :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 3-4 gałązki

Anielska Kuchnia Ani
MUFFINY BUDYNIOWE TOFFI Z BANANAMI 76

SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 40 g budyniu o smaku toffi (1 opakowanie, bez cukru, proszek) 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym ½ szklanki oleju 2 średnie jajka 1 banan 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Składniki(...)jedną sporą łyżkę ciasta, na to kilka kosteczek banana. Następnie przykrywam po łyżeczce ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam formę na środkową półkę i piekę ok. 25 minut. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Sernik wiedeński z polewą 63

jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to powinien dodać całą szklankę cukru, a nie tak, jak u mnie 3/4. Sernik piec powoli i w niskiej temperaturze, wtedy będzie delikatny i wilgotny. Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Forma: tortownica o średnicy 26 cm Przepis na sernik wiedeński z polewą: (składniki o temperaturze pokojowej)  1 kg mielonego sera(...)dodawać po jednej łyżce. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 20 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C i piec jeszcze 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku bez otwierania drzwiczek przez około 10 minut, po czym

Kuchcik gotuje
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami 137

mieszać na najwolniejszym biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i w miarę szybko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć truskawki - gęsto ale nie za gęsto. Piec ok. 40 min. w 175 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia. Ponieważ ciasto biszkoptowe jest(...)rzadkie, truskawki opadają na dno. Wyjmowanie ciepłego ciasta może spowodować, że ciasto się rozwarstwi. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.  Można również wyłożyć formę do pieczenia papierem, nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Po upieczeniu wyjąć z formy do góry dnem i delikatnie oderwać papier. Po wierzchu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Beza Pavlova z malinami i borówkami (historia i przepis) 176

lśniącej piany. Pod koniec ubijania dodać ocet i skrobię, zmiksować krótko. Piekarnik nagrzać do 150stC. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20cm, papier odwrócić na drugą stronę, ułożyć na blaszce. Pianę wyłożyć na papier do narysowanego okręgu. Boki bezy za pomocą łyżki lub szpatułki podnieść do góry. Bezę wstawić do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę(...)110stC. Bezę suszyć przez ok 90-120minut. Powinna być chrupiąca z wierzchu, sucha od spodu i miękka w środku. Uwaga: każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego trzeba wyczuć, jaka temperatura suszenia będzie odpowiednia, żeby beza pozostała jasna, a najlepiej biała. W razie konieczności można zmniejszyć temperaturę do 90stC i suszyć bezę ok 3h. Gotową bezę delikatnie zdjąć z papieru, ułożyć

Obiad gotowy
Wiśniowa fantazja z bezą 245

zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe(...)sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Przygotowanie wiśniowej fantazji Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie wiśniowe, a następnie 3/4 bezy. Z pozostałej części bezy za pomocą dekoratora uformować na wierzchu niewielkie beziki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z jagodami i pianką bezową 86

Składniki na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 20 dag masła 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 5 białek szklanka cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli oraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Masło posiekać, dodać mąki, proszek(...)pieczenia i sól, wszystko razem szybko połączyć Dodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składniki  Foremkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec

Proste Potrawy