Kolejne proste ciasto Wam przedstawię. Czemu proste? Bo bez miksera, szybkie, z prostych składników, z dowolnymi w zasadzie owocami, najlepiej sezonowymi (choć mrożone też będą ok). Puszyste, maślane, ekspresowe w wykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto(...)czasie mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre – jajka, jogurt, wystudzone masło i aromat. Mieszam rózgą. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Formę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, wtykam owoce, posypuję sezamem i cukrem z wanilią. Piekę 35-40 minut. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchnipiekarnik nie chce ze mną współpracować i nawet przy bardzo niskiej temperaturze pieczenia spala mi ciasta :-( więc chyba niedługo nadejdzie czas na nowy piekarnik, bo ten już stracił swoją dożywotność. Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe(...)łyżki orzechy laskowe lub włoskie zmielone 1/2 szklanki olej kokosowy roztopiony 3 łyżki żółtka 3 sztuki miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 2 łyżki kakao gorzkie 2 łyżki cynamon 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki Masa: białka 3 sztuki erytrol 4 łyżki miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 1 łyżka budyń toffi
Kuchnia Pauletteswyjęciu najlepiej włożyć do foliowych torebek strunowych, które należy zamknąć. Co to da? Skórka z paryki odejdzie z łatwością. Jeśli nie posiadasz torebek możesz zdjąć skórkę bez tego, uważaj jednak na temperaturę pieczonej papryki. Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój miąższ w mniejsze kawałki. Do blendera wsyp orzechy włoskie, odkładając kilka aby mój cie posiekać i ozdobić nimi
nietylkopasta.plśmietanki kremówki Krem bezowo czekoladowy 200 g masła, temperatura pokojowa 125 g białek, około 5 200 g cukru 150 g czekolady, roztopionej Zacznij od pieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną(...)oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Jeśli obie formy nie zmieszczą się na raz, to jedną z nich wstaw do lodówki na czas pieczenia pierwszego biszkoptu. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. W sumie
codojedzeniasię niepowtarzalne i idealnie skomponowane w smaku. Będę je piekła baaardzo często! A Wy spróbujecie? (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny (polecam masło) 70g cukru brazowego (użyłam gruboziarnistego) 1 jajko 3 łyżki syropu klonowego 160g mąki pszennej 2 łyżki kakao (płaskie) 1 łyżka kawy (*) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo(...)momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Jeśli użyjecie kawy rozpuszczalnej w granulkach - to grudki należy
Di gotujenutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione… Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik bez spodu , na zrobienie którego wystarczy mi 15 minut ! W dodatku jest to taka wersja fit – bez mąki i różnych dodatków(...)Gdyby sernik przybierał zbyt dużych „rumieńców” można zmniejszyć temperaturę nawet do 160 st C. Optymalny czas całego pieczenia 60 minut. Dodatkowo na koniec, pozwalam mu nieco poleżakować w uchylonym piekarniku. Przepis na szybki sernik bez spodu ma ten plus, że zawsze wychodzi pyszny! Gdyby nawet zbyt się zarumienił nie szkodzi! Nie musi być perfekcyjny. W razie
W Kawiarenceszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek szklanka wody gazowanej Piwniczanka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki czerwonej porzeczki na bezę: 4 białka szklanka cukru Jajka rozbić osobno białka i żółtka. Białka wbić do dużej miski i ubić na pianę. Kiedy będzie już sztywna zacząć powoli dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamusi zostać miejsce na krem. Wyklejone foremki układam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-12 minut, tak żeby się zrumieniły. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmuję ciastka z foremek i piekę kolejną
Uwaga Babcia Gotujezajmuje zbyt wiele czasu i danie ładnie prezentuje się na stole. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym jest miękkie i soczyste, a ostatnie podpieczenie bez pokrywy da nam pyszną i chrupiącą skórkę. Kurczaka zawsze piekę piersią do dołu, dzięki temu pierś jest soczysta. Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony
Kocham..lubię..gotuję..można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne 15-20 minut bez przykrycia. ( W przypadku grubszych plastrów schabu należy wydłużyć czas pieczenia po przykryciem około 20 minut). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodyjednym jajku i nadal miksować Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy i miksować Na koniec dodać wystudzone wino ( bez goździków i cynamonu), zmiksować Masę przełożyć do wysmarowanej formy, piec w temp. 180*C przez ok. 35-40 min. Wpierw ułożyć na wierzchu osączone gruszki Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: podczas dodawania
Proste PotrawyPieczona dynia japońska Hokkaido :-) Czemu na sucho? Ponieważ szczelnie zawinięta w folię oraz długo pieczona w wyższej temperaturze charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Bez nadmiaru wody, esencjonalna, uniwersalna.. Czas przygotowywania: 10 minut Pieczenie: 1h Ilość Pulpy: 600-800 g Składniki: • 1 dynia Hokkaido
AniaGotuje.plwielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 15 minut- do momentu zarumienienia. Upieczone bułki odparujcie na kratce. przepis Piotra Kucharskiego
OliveandThymebudyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj. ponadto: 3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura 165 do 170 stopni C. Dzięki temu sernik piecze się równo
SMYKWKUCHNI