Blueberry Corner by "jagodzianka" Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle … Przeczytaj cały artykuł Post Ziemniaki pieczone z masłem i serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corneroraz esencję waniliowa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm. Wyłożyć masę na papier. Szpatułką lub łyżką „wyciągnąć” boki do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 1 godzinę i 15 minut. Beza jest dobra gdy jest sucha w dotyku. Wyłączyć
królestwo garówśrednicy 18 cm Biszkopt: 3 jajka kl M lub 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru 2 łyżki oleju Masa z kaszy manny 250 ml mleka 60 g masła 60 g cukru (1/4 szkl ) 60 g kaszy manny (1/4 szkl(...)puree z mango Do dekoracji około 80 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko i wylewamy do blaszki której dno wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy ! Pieczemy
Gotowanie...to proste !masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść. POLEWA
Ze smakiem i z pasjąSłodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu(...)smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie. Smaczne są także następnego dnia. Czarny bez to naturalny lek – złagodzi kaszel, zmniejszy gorączkę, a także wzmocni odporność organizmu
My Chcemy Jeśćciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Do odmierzonej ilości mąki wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Razem przesiewam do miski Tak samo przesiewam budynie, Wszystkie sypkie przesiane produkty(...)mąka, proszek do pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta, albo też chwileczkę poczekać ,aż samo się rozłoży. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, i piec 25 min. (góra dół
Pysznosci Babci Basiwieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary(...)Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynekroztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190°C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 20 minut. Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm Przygotowanie(...)Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły MłynekCzasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam(...)350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową
Moje domowe kucharzenieCiasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy brzegi ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut (w zależności od grubości). Po upieczeniu układamy na kratce, aby przestygły. Wersje bez wzoru dekorujemy – dzieci
Słodkie okruszkikrzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz(...)przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki
Moja DelicjaPomidory krojone są spoiwem dla farszu, a także nadają całemu daniu intensywny smak. Nie zamiany na świeże pomidory, bo farsz może okazać się zbyt płynny. Ser . Wyznaję zasadę, że bez sera nie ma zapiekania. Wiem, że kalorie, wiem, że tłuszcz, ale i tak nic na to nie poradzę – kocham sery. Ich smak, to jak się pięknie ciągną(...)dodać do niego ryż lub kaszę, które zwiększą wartość odżywczą całego dania. To też dobra metoda ratunku, jeśli brakuje Wam nieco mięsnego farszu. Z czym podawać pieczone papryki? Faszerowaną paprykę możecie podawać solo, bez żadnych dodatków – to solidna porcja warzyw i chudego białka. Jeśli jednak czujecie, że przydałoby się coś obok na talerzu, proponuję: ulubioną kaszę lub ryż
Na-talerzu.plmąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy szczypta soli 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku z cytryny z butelki marki Limmi) 125g masła 1 słoiczek dżemu np. truskawkowego cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodałam szczyptę soli. Dosypałam(...)posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Przestudzone ciasto posypałam
Waniliowe Improwizacjeskładniki: 600 g mąki 250 g margaryny lub masła 3-4 żółtka 220-250 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu cukier do jabłek – do smaku 2 łyżki bułki tartej wykonanie: Połowę jabłek kroimy w grubszą kostkę a pozostałą część ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy i smażymy. Dodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółta, śmietanę oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam
Domowy Smak Jedzenia