bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:884/3453)

Chrupiące gofry budyniowe 134

przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szkl. mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam(...)misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną

Waniliowe Improwizacje
Panierowana cukinia z piekarnika 164

przepisem na cukinię są krążki panierowane w bułce i jajku i smażone na patelni. Dzisiaj polecam Wam trochę inny sposób przyrządzenia. Panierowana cukinia pieczona z piekarnika jest delikatna, miękka i nie taka kaloryczna. Panierka jest bez jajek, za to smakuje wyjątkowo. Zawdzięcza to...śmietanie i tartemu serowi. Zresztą za chwilę sami się przekonacie, czytając

dolcevitainmykitchen
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 142

soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy

Różne smaki w kuchni
Tort bezowy 178

trudna w wykonaniu....zachęcam do próbowania! Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru świeże owoce Sposób przyrządzenia: Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm. Nie pieczemy(...)Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.  Ubite białka wykładamy na obrysowany okrąg na blasze do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 1,5 godziny. Bezę studzimy, około godziny, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po osuszeniu bezy zabieramy się za ubicie słodkiej

upichcic
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 289

soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy

Słodkości i nie tylko
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 115

łyżki soku z cytryny 2 łyżki płynnego miodu ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO : pokruszone bezy, listki świeżej mięty, płatki czekolady * * 50 g czekolady rozpuszczamy w rondelku i cienką warstwą rozsmarowujemy na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wkładamy do lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy(...)formy i formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez termoobiegu), wstawiamy blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny

cool and minty
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 267

podkreślić jej wyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Masę bezową wyłożyć na narysowane koła formując blaty o kilkucentymetrowej wysokości. 8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). 9. Piec bezowe blaty przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia

W mojej kuchni
Malinowa rozkosz zwana też chmurką 110

energicznie mieszając rozpuścić całkowicie. Galaretkę z malinami połączyć dopiero kiedy będzie już tylko lekko ciepła, chyba że maliny są mrożone, wtedy można szybciej dodać je bez rozmnażania oczywiście.  Do zrobienia bezy przyda się szybkoobrotowy mikser. Wszystkie białka od razu na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno, pod koniec powoli łączę z nimi cukier, łyżka za łyżką. Gdy błyszczą(...)Posypuję płatkami migdałowymi i od razu wkładam do piekarnika. Musi być już w temperaturze 150 stopni. Po 10 minutach zmniejszam do 130 i piekę następne 30 minut. Potem jeszcze 20 minut w  100 stopniach. Beza powinna zachować jak najbielszy kolor, dlatego cały czas musi być kontrolowana. Będzie wówczas chrupiąca na zewnątrz, a delikatniejsza, ale już dopieczona w środku. Najlepiej

I tu będę miała takie te
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. II 144

skoncentrowany. Może lepiej byłoby mu w donicy, w pełnym, prażącym słońcu? Ogromny plus za plenność i wysoką odporność na choroby bo nie jest to bez znaczenia – jako pomidor typowo przerobowy, np. na pieczony sos czy zupy, sprawdzi się super. Dużo przypraw mu nie zaszkodzi Sprawdzi się dla początkujących. 52 Carbon – USA, 75, 160, G, T Odmiana dziedziczna (heirloom) nieznanego(...)uprawę powtórzę. Nie jest zły, ale przy moim uwielbieniu dla smaku czarnych/ciemnych odmian liczyłam tutaj na dużo więcej, a dostałam smak klasycznego pomidora: wyważony i słodko-kwaśny. Prawie bez dymności, bez klasycznego aromatu, mocno rozwodniony – no mnie nie chwyta to ani za serce, ani za kubki smakowe. Wygląda pięknie, bezproblemowy, ale smakowo liczyłam na mocniejsze wrażenia. 2,945g

Karo in the Kitchen
Pulled Beef - szarpana wołowina z główką czosnku i kością 195

ucięte jako plaster - o ile uda się ukroić plaster bez rozpadnięcia. Przygotowałam mięso w wolnowarze, ale możecie również skorzystać z piekarnika.  W moim odczuciu mięso gotowane czy pieczone razem z kością ma inny smak, nie wspominając już o delikatnych włóknach mięska, które są przy samej kości.  Składniki: 1,5kg łopatki wołowej z kością 1 duża główka polskiego(...)pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu.  Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy bokiem wodę i szczelnie zamykamy.  Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy

Gotowanie i blogowanie
Ciasto kora orzechowa 256

też się dodaje. Bardziej złożone i skomplikowane ciasta piekę głównie na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny chociażby. Na tym weekendzie bez okazji zupełnie upiekłam ciasto kora orzechowa, które zalicza sie bez wątpienia do tych “wypaśnych” i wyjątkowych. Dzielę się z Wam przepisem i i zapraszam do pieczenia Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)wiórek kokosowych 7 dkg rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: duża puszka brzoskwiń (820 gr wraz z syropem) 2 galaretki (75 gr każda) pomarańczowe lub brzoskwiniowe + 700 ml wody 5 żółtek 25 dkg masła bez soli 2,5 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe, jedno opakowanie 135 gr) 10 dkg budyniu waniliowego w proszku

mecooks
Jabłecznik 134

cynamonu Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. Następnie ¾ ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 25x35cm wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu). Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Następie odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałą część wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy 35 min w temperaturze 180C. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage’u: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

CityTaste - Przepisy
Najlepsza rolada bezowa z wiśniami i galaretką 191

łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie) Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet winny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko zmiksować. Blachę taką od wyposażenia piekarnika 40/35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 1 cm od krawędzi   papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa. Włożyć do nagrzanego wcześniej(...)piekarnika na grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 90*c piec jeszcze 20-22   minuty, gdy otworzymy piekarnik beza ma być lekko chrupiąca z wierzchu-nie klejąca się. Wyłączamy piekarnik zostawiamy bezę na 3 minuty, wyciągamy. Na dużą bawełnianą ściereczkę ułożoną na blacie kuchennym i oprószoną cukrem pudrem wykładamy ciepłą bezę papierem

Wanilia i Kardamon
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 184

części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe z Multicooker CAMRY CR 6408 322

plus. Ciasto wlałam do misy, ułożyłam śliwki, posypałam migdałami, włączyłam i się piekło. Ciasto pięknie wyrosło, boki ładnie zrumienione i bez pilnowania. Trochę się denerwowałam, bo nie widziałam co się z ciastem dzieje ale to tylko kwestia czasu by przywyknąć do takiego gotowania i pieczenia. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki(...)posypać płatkami migdałów. Zamknąć urządzenie ustawić program "cake", czas pieczenia 45 minut w temperaturze 170. Przed wyjęciem ciasta trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć zmielonym na puder ksylitolem. Trochę się bałam, że może być problem z wyjęciem ciasta ale ciasto bez problemu dało się wyjąć z misy. *Ksylitol zmieliłam

Ala piecze i gotuje
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 175

Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez 5 minut w temp. 250C. Następnie zmniejszyć temp. do 200C i dopiekać ok. 55-60 minut - do uzyskania głuchego odgłosu przy stukaniu w spód chlebka .  Wydł użyłam tu czas pieczenia z 45 do 60 minut, z racji iż duży bochen

Grunt to przepis!
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 146

części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie

Zasmakuj Kuchni
Super mazurek 240

Przyzwyczailiśmy się, że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc. Ten mazurek jest tak pyszny, że można go piec przez cały rok, na różne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru

Pyszności Słodkości
.967. sernik na zielono 154

ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~5 domowych wegańskich bez (bezów? :P) Białko oddzielamy od żółtka. Twaróg, jogurt, żółtko, herbatę, ekstrakt i substancję słodzącą mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy sernik do foremki żaroodpornej, na wierzch kruszymy bezy i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut w 150*C, następnie wyłączamy piekarnik

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania