wielkości można przekroić je na pół. Układamy brukselkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Solimy, pieprzymy i hojnie posypujemy płatkami drożdżowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, na zimno, z płatkami chilli lub bez – jak kto woli Smacznego! Artykuł Brukselka pieczona pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plsłonawe niż słodkie, ale w tym przypadku wszystko jest przemyślane, a smak całego dania w połączeniu z przyprawami jest wyborny. Kuszący. Gdy były już w piekarniku w połowie pieczenia pomyślałam, może dodać chili, chili z pestkami...mm, dodałyby dodatkowej pikanterii smaku drobiu, ALE..., następnym razem tak zrobię. Jeden składnik a zmieni całe danie. ot magia w kuchni(...)dodaję do całej marynaty i odstawiam na noc - jak nie mam czasu to przygotowuję rano tego samego dnia, a w porze obiadowej kilka godzin później piekę; piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, od czasu do czasu polewam powstałym sosem. Gotowe dekoruję zielonym akcentem - natką, rukolą. Podałam je z pieczonymi ziołowymi ziemniakami polanymi powstałym sosem
Zasmakuj Kuchniminut. Po tym czasie ryby wyjąć. Do środka każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez 20-25 minut, w zależności od wielkości ryb. Podawać z upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. U mnie to pieczona z rybą cukinia, sałatka ziemniaczana i sałatka
Pełny talerzSkładniki na biszkopt: 8 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy(...)sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. WYKONANIE: biszkopt nasączamy syropem brzoskwiniowym wykładamy 1/2 masy śmietanowej następnie pokrojone w kawałki brzoskwinie wykładamy 1/2 masy śmietanowej i wyrównujemy Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy do ostudzenia
Domowe ciastaChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc
Moja DelicjaZwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą
Smaczne Zdroweproszku do pieczenia 2 jajka łyżeczka aromatu waniliowego Uwagi do przepisu: Składniki w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach górnych 30 x 11 cm. Cukier trzcinowy możecie zastąpić białym. Zamiast mleka można dać maślankę. Wtedy nie podgrzewamy. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam przesianą mąkę z resztą suchych składników (bez dodawania(...)studzę. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam do suchych składników i mieszam do połączenia. Ciasto wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzę, kroję i podaję. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipiernika 100 g cukru pudru 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki naturalnego kakao lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru opcjonalnie: 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 łyżka wody + 1 łyżeczka miodu do posmarowania pierniczków przed pieczeniem domowy lukier Przygotowanie: Do miski wlewamy płynny miód. Dodajemy przyprawę(...)Każdy pierniczek smarujemy mieszanką wody i miodu (1 łyżka wody i 1 łyżeczka miodu). Pierniczki katarzynki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 12-13 minut. Uwaga! Pierniczki należy obserwować by ich nie spalić. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Rada: Co zrobić, aby pierniczki
Słodkie okruszkipieczenia: 30 min Składniki: (na tortownicę która jednocześnie jest formą do babki o średnicy 20 cm, formę możesz zobaczyć w filmie powyżej) 2 jajka 1/3 szklanki cukru (70 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju (100 ml) 1 szklanka mąki (160 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200 g owoców * Na zwykłą tortownicę bez(...)wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Jajka, cukry oraz olej rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia. Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce, w razie potrzeby podziel je na mniejsze cząstki. Piecz
Słodki Blogsoli, delikatnie wmiksować do nich masę z żółtek. Na koniec wmieszać obie przesiane mąki. Blachę do pieczenia (25/35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 o C , piec z termoobiegiem 20-25 minut . Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia, wyłożyć na kratkę. Masa budyniowa: Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć, zachowując(...)papier do pieczenia, na nim rozsmarować pianę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C ( z termoobiegiem ), piec przez 50 minut , po czym zmniejszyć temperaturę do 100 o C i piec dalej około 15 minut . Wyjąć, oderwać papier, przestudzić. Wykonanie Biszkopt włożyć z powrotem do formy, wyłożyć na niego masę budyniową z ananasami, całość przykryć bezą kokosową. Ananasowiec
niecodziennikparyKilka razy już robiłam takie bezy, pokazywałam je Wam na Facebooku (zapraszam do polubienia strony , bo dzieję się tam więcej niż na blogu ;) ), wychodziły różnie (pierwszy raz wcale bo była za wysoka temperatura i się rozlały na blaszce), tym razem wykorzystałam do ich zrobienia mojego nowego białego kiciusia :) Piana ubiła się w moment :) Składniki: - puszka ciecierzycy(...)dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, pieczemy w tej temperaturze przez 30 minut, jeśli nic się z bezami nie dzieje, podnosimy temperaturę do 100 stopni (najpierw ustawiam niższą żeby się nie rozjechały przez zbyt wysoką temperaturę). Pieczemy przez
Co na wege obiad?pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam… 1 jajko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek 1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez(...)wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo mielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry
Grunt to przepis!zdrowia i energii dostarczy mnóstwo przyjemności i wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień. Dodatkowo nasze śniadanie może wyglądać jak najlepszy deser. Kilka ruchów łyżką, reszta dzieje się sama, bez pilnowania i przypalonych garnków. Idealne leniwe dzień dobry. Zapraszam również po przepis na pyszną Nocną Owsiankę . Składniki (1 poracja): 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1/4 szklanki mleczka kokosowego(...)oraz owocami. 3) Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania. Kilka malin można poukładać na wierzchu (delikatnie wciskając), żeby gotowa owsianka ładnie wyglądała 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. 5) Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Artykuł Pieczona owsianka kokosowo-malinowa | Królewskie śniadanie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mezdrowia i energii dostarczy mnóstwo przyjemności i wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień. Dodatkowo nasze śniadanie może wyglądać jak najlepszy deser. Kilka ruchów łyżką, reszta dzieje się sama, bez pilnowania i przypalonych garnków. Idealne leniwe dzień dobry. Zapraszam również po przepis na pyszną Nocną Owsiankę . Składniki (1 poracja): 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1/4 szklanki mleczka kokosowego(...)oraz owocami. 3) Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania. Kilka malin można poukładać na wierzchu (delikatnie wciskając), żeby gotowa owsianka ładnie wyglądała 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. 5) Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Artykuł Pieczona owsianka kokosowo-malinowa | Królewskie śniadanie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej(...)roztrzepać ze śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno. Pomysł na tę tartę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szkl. mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam(...)misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną
Waniliowe Improwizacjeprzepisem na cukinię są krążki panierowane w bułce i jajku i smażone na patelni. Dzisiaj polecam Wam trochę inny sposób przyrządzenia. Panierowana cukinia pieczona z piekarnika jest delikatna, miękka i nie taka kaloryczna. Panierka jest bez jajek, za to smakuje wyjątkowo. Zawdzięcza to...śmietanie i tartemu serowi. Zresztą za chwilę sami się przekonacie, czytając
dolcevitainmykitchensoli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy
Różne smaki w kuchnitrudna w wykonaniu....zachęcam do próbowania! Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru świeże owoce Sposób przyrządzenia: Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm. Nie pieczemy(...)Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ubite białka wykładamy na obrysowany okrąg na blasze do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 1,5 godziny. Bezę studzimy, około godziny, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po osuszeniu bezy zabieramy się za ubicie słodkiej
upichcicsoli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy
Słodkości i nie tylko